Varro Vooglaid 21. märtsi "Kolmeraudses"Foto: Kalev Lilleorg
Tele
25. märts 2019, 16:43

„Kolmeraudse“ produtsent: Varro Vooglaiuga samas saates esinenud räpipundi esitust kasutatakse ära poliitilises sõnasõjas (135)

Eelmise nädala "Kolmeraudses" olid saatekülalisteks Varro Vooglaid ja Peeter Oja. Muusikaliste vahepealade esitamiseks oli kohale kutsutud koosseis Hekdik, kelle räpisõnad väga otseselt ja isiklikult Vooglaidu solvasid. Kas tegu oli kokkusattumusega või üritatigi niimoodi Vooglaidu ärritada?

"Kolmeraudses" esinenud naisräpipundi lugudes kõlasid näiteks järgmised laused: 

“Meil on šovinistid ja rassistid, Varrol lapsi seitse. Naine pliidi küljes ketis, tal on Austria kelder“

“Parem negatiivne iive kui Varrol lapsi seitse.”

“Meil on vägivaldsed värdjad, ajupeetus – meil on EKRE.”

“Meil on teemas keelame-kõik-ära-konservatiivid, meil on pool rahvast nii loll, et neil pole isegi piinlik.”

"Kolmeraudse" produtsent Olavi Paide selgitab, et ansambli Hekdik esinemine 21. märtsi saates oli kokku lepitud juba kuu aega varem, juba enne valimisi. Vooglaiu osalemine saates selgus aga eelmisel päeval.

Paide sõnul oli ta tuttav enne "Kolmeraudse" saadet Hekdiku loominguga rahvusringhäälingu raadiosaadete kaudu. 

Tekkinud olukorda selgitab ta järgnevalt: "Vahepealsete, valimistulemuste selgumisele järgnenud nädalate vältel oli aga ühiskonnas nii mõndagi muutunud, EKRE ootamatu sattumine koalitsioonikõnelustele on tekitanud palju vaidlusi ja tülitsemist. Poliitiliselt pingelises olukorras nopiti laiemalt ühiskonnakriitiliste tekstidega esinenud hip-hop-bändi esitustest välja üks koht, mida tõlgendati rünnakuna samas saates etteplaneerimata osalenud Varro Vooglaiu perekonna vastu, ning kasutati ära poliitilises sõnasõjas. See tõepoolest eesmärgiks ei olnud, sest Hekdiku tekstides leiavad käsitlemist lisaks EKRE-le veel mitmed Eesti ühiskonna ja tänase maailma tõsised probleemid, mis nüüd kahjuks piisavalt tähelepanu ei saanud," arvab ta. 

Paide sõnul on toimetusse jõudnud ja ka avalikkuses väljendatud lisaks EKRE toetajate pahameelele ka toetavat tagasisidet nii saate kui ansambel Hekdiku osas.

Varro Vooglaiule esitas Paide sõnul saatejuht Mihkel Raud koheselt asjakohase vabanduse, kui too oli pärast saadet oma häiritust väljendanud, "Vooglaid on ka avalikult teatanud, et ei kanna juhtunu pärast viha ega raskeid tundeid," sõnab Paide. 

Paide tunneb vajadust vabandada ka naisräpipundi ees. "Vabandan siinkohal ka Hekdiku ees, kes meie saatest röökivasse kodusõtta kisti," ütleb produtsent. 

"“Kolmeraudses” toome edaspidigi vaatajateni nii radikaalseid poliitikuid, kelle maailmavaade või väljendusviis ei pruugi kõigile vaatajate sobida, kui ka ansambleid, kelle looming või muusikastiil ei pruugi kõigile vaatajatele meeldida," lõpetab Paide.

Õhtuleht ühendus ka Hekdikuga, kes ütles, et ei soovi olukorda praegu kommenteerida. "Otseselt "Kolmeraudset" kommenteerida ei taha, kuna sooviks, et see torm vaibuks," sõnasid nad.

Vooglaid: edaspidi ma "Kolmeraudses" ei osale

Vooglaid kommenteeris juhtunud sotsiaalmeedias, kus sõnab, et ei kavatse mitte midagi antud intsidendi osas ette võtta.

"Põhjus on lihtne – kõnealune intsident räägib ise enda eest vägagi selget keelt ja tõestab täpselt seda, millele ma olen kogu aeg osutanud – nimelt seda, et vasakliberaalidele meeldib küll pidevalt konservatiive hurjutada krõbedate väljaütlemiste jms pärast (nagu seda tegi ka Mihkel Raud kõnealuses saates), aga ise on nad valmis silmagi pilgutamata laskuma sellisele ebaväärikuse tasemele, mida konservatiivid (vähemalt sellisel tasemel, nagu üüratu vaatajaskonnaga "Kolmeraudse" saade) ei ole endale lubanud absoluutselt mitte kunagi," kirjutab ta Facebookis.

"Väga kõnekas on ka see, et kui minu abikaasast "lauldakse" samas saates, kuhu ma olin külalisena kutsutud, kui ketiga köögipliidi külge aheldatud sünnitusorjast, tehes otseseid viiteid, nagu ma peaksin teda keldris kinni ja vägistaksin teda ning nagu oleks meil selle tõttu liiga palju lapsi, siis ei ole ühelgi liberaalsel arvamusliidril ega ka väljaandel mitte ainsatki kriitilist sõna avalikult öelda – rõhutan: MITTE ÜHT AINSAT KRIITILIST SÕNA! Aga tasub vaid ette kujutada seda pahameeletormist tõusvat ulgumist ja kriiskamist, mida saaksime kuulda, kui konservatiivide poolt lubaks keegi endale liberaalide suunal samasugust käitumist..."

Vooglaid kinnitab, et ei kavatse isikliku väärikuse kaalutlustel enam "Kolmeraudse" saates osaleda, kuid ta ei kanna juhtunu pärast kellegi vastu viha.

"Pigem on mul inimestest kahju, sest lõppastmes on isikliku väärikuse puudumine inimestele endile kõige suuremaks karistuseks. Küll aga on oluline seda juhtumit esile tõsta ja meeles pidada iga kord, kui liberaalid hakkavad midagi rääkima sellest, et konservatiivid peaksid avalikus arutelus väärikamalt käituma. Räiged topeltstandardid ei ole mulle mitte kuidagi vastuvõetavad – ei minu abikaasat ja perekonda mõnitava TV3, minu suhtes allapoole vööd "nalju" tegeva ERRi ega kellegi teise puhul," kirjutab ta.

Vooglaid kinnitab, et kui ta oleks "Kolmeraudse" eel teadnud, et samas saates mängitakse muusikat, mis otseselt tema perekonda ründavat sõnumit kannab, oleks ta kanna pealt ukselt ümber pööranud või kasvõi otse-eetrist minema jalutanud.

"Absoluutselt kindlasti ja täiesti külma kõhuga. Paraku mulle sellist infot saate eel ei antud, kuigi Mihkel Raud hoiatas loetud hetked enne eetrisse minekut üldsõnaliselt, et saates saab kõlama krõbeda tekstiga muusika, mis võib olla mulle häiriv. Et saate tegijad teadsid väga hästi, millised tekstid saates nende "lauludega" kõlama pannakse, seda tõestab asjaolu, et kõnealusel kollektiivil on YouTube'is välja pandud täpselt kaks "laulu" – need samad, mis saates kõlasid."

Martin Helme: see, mida tehti Varro Vooglaiule muusikute abil, on sigadus

Situatsiooni kommenteeris sotsiaalmeedias ka Martin Helme, kes mõistab saates juhtunu hukka.

"Mihkel on mind tihti saatesse kutsunud ja võimalusel olen läinud ka. Mul pole elava ja terava väitluse vastu midagi. Ja eks me kõik tea tema poliitilist kallutatust. Aga see, mida viimane kord tehti Varro Vooglaiu esinemise järel nn muusikute abil on Peeter Oja sõnu kasutades sigadus. Muide, tavaliselt on ju esimene muusikapala peale esimest reklaamipausi ning vestluse vahel. Olin imestunud, et seekord mitte. Ega ei kujuta ette, et Varro oleks olnud nõus pärast tema laste ja pere sedavõrd jälki ja madalat mõnitamist veel saates edasi debateerima, otsesaates ei saa aga võtta riski, et saatekülaline poole pealt minema jalutab. Pigem kinnitab muusikapala nihutamine saate tavaformaadist teise kohta etteplaneeritud selja tagant löömist," usub ta. 

"Pärast saadet olevat Mihkel Raud Varrole helistanud ja vabandanud. Milleks? Solvangut ja mõnitust nägi umbes 80 tuhat inimest, vabandust kuulis vaid üks. Vähim, mida "Kolmeraudne" teha saab, on vabandada saates avalikult," arvab mees.

Ka Helme ütleb, et ei pea "Kolmeraudses" osalemist pärast juhtunut enam võimalikuks.

"Sellist sigadust peab saama teha ainult ühe korra. Mitte ühelgi rahvuskonservatiivil ei saa olla kindlust, et mingit sarnast varitsust ei korraldata talla ka, mõnes teises väitluses. Raua saadet vaadatakse tema külaliste pärast. Mina ei pea seal osalemist enam võimalikuks pärast seda, mismoodi koheldi Varrot. Ma annaks sellega võimaluse korraldada sigadust teinegi kord ja annaks ka vaikiva heakskiidu tehtule. Pidagu oma vihkamisminuteid ilma konservatiivide osaluseta ja ainult omadele. Aitab vaenuliku propaganda reitingute tõstmisest oma nimega."