Els HimmaFoto: Teet Malsroos
Inimesed
25. märts 2019, 15:44

Els Himma: tütar Nancy sai sellise nime protesti märgiks (25)

„Kuna oli vene aeg, siis mul oli protest sees, et panen talle mingi sellise nime, kus on konflikt sees,“ meenutas Els Himma Vikerraadio saates „Käbi ei kuku“, kuidas tema tütar Nancy just sellise eesnime sai. „Vaatasin olümpiamängude raamatut, seal oli üks väga kaunis tõkete ületaja, tema nimi oli ka Nancy.“

Els rääkis, et kui ta läks perekonnaseisuametisse, pidi seal tööl olev vanem proua peaaegu laua tagant püsti tõusma. „Imestus oli suur. Ta ei tahtnud seda panna, aga ma surusin oma tahtmise läbi,“ naeris Himma ja ütles, et nimi ei ole seotud Nancy Sinatraga. Els tunnistas ka, et Nancyt narriti omal ajal nime pärast päris palju ja väga õnnelik tütar just ei olnud.

Himma meenutas ka, kuidas ta tahtis kunagi Georg Otsa muusikakooli sisse astuda. „Oli eksamipäev, läksin lavale, tegin ainult suu lahti, eelmäng oli mängitud, kui tuli laua äärest komisjonist karm hääl, et lõpetage ära. „Tütarlaps, kus on teie tervisetõend?“,“ rääkis Himma, kuidas tema õpingud alatagi ei saanud. „Mind ei lastud laulda. Tulin sealt ära ja nii see jäigi. Vend ütles, et jumal tänatud, et sa sinna ei läinud, nad oleks sind vene häälekooliga ära koolitanud.“ Els sõnas, et eks ta pettunud oli, kuid mitte eriti ja rivist kooli mittesaamine teda välja ei löönud.

Lavalaudadele jõudis Els kuuekümnendatel ja Lembit Himma pidi teda kolm korda kutsuma, enne kui Els muusikukarjääri sukeldus. „Lembit Himma tuli mulle tänaval vastu ja kutsus mind laulma. Ma ei läinud. Siis tuli ta teist korda tänaval vastu, lubasin ka teist korda minna, aga ei läinud.“ Oli see saatus või midagi muud, aga mees tuli Elsule ka kolmandat korda tänaval vastu ja siis otsustas naine, et läheb.

Paariks said Els ja Lembit aastaid hiljem. Kui naine oli 25aastane, sündis nende tütar Nancy. Naine pidi aga kaks kuud pärast lapse sündi taas lavale astuma. „Ega ma kaks aastat magada saanud eriti. Magasin öösel neli või neli ja pool tundi. Kui viis tundi magada sain, siis oli ikka vägevalt magatud,“ muigas Himma, kuid sai kõigega kenasti hakkama.

Küsimusele, kas ta oli lapse saamiseks valmis, vastas naine, et oli. „Ma olin ise ju kasvanud peres, kus oli lapsi, nägin õdedel tittesid sündimas. Mina olin täiesti valmis.“ Kuidas emakssaamine aga tema karjääri mõjutas? „Kui ma Nancyt ootasin, öeldi, et alles said kuulsaks, kõik sind teavad ja nüüd järsku saad lapse. Mitte midagi ei juhtunud! Samamoodi kutsuti mind kogu aeg lindistama. Jõudsin mingi imeväega kõik ära teha. Inimene on noor ja ilmselt energiat oli mul ka vägevalt.“