Gennadi OkunevFoto: Ok.ru
Krimi
25. märts 2019, 15:01

Kohus jättis Okunevi vahi alla, kuid vabastas tema maasturi!

Advokaat Lubergi hinnangul on väidetava allilmaliidri kuritegu aegunud (27)

Keskkriminaalpolitsei kahtlustab, et staažikas allilmategelane Gennadi Okunev (64) lõi vähemalt 11 liikmega kuritegeliku ühenduse, kuhu kuulus ka tuntud võlgade sissenõudja Lembitu Kitt (60).

“Leian, et Gennadi Okunevi vahistamine on ebaseaduslik ja ta tuleks viivitamatult vabastada," põrutas täna Tallinna ringkonnakohtu istungil vandeadvokaat Aadu Luberg. "Minu kliendile inkrimineeritud tegu on aegunud.” 

Kahtlustuse järgi asutas Okunev juba 1990. aastatel kuritegeliku ühenduse, mis tegeles väljapressimistega – ükskõik kuidas arvutada, praeguseks on sellest möödunud vähemalt 19 aastat. Hiljemalt 2013. aastal toimusid jõugus küll suuremad ümberkorraldused ja viimastel aastatel teenisid nad väidetavalt raha ka narkoäriga. “Ühenduse struktuur ja liikmeskond on aja jooksul muutunud, aga juhiks on jäänud Okunev,” rõhutas Luberg.

Vandeadvokaat Aadu Luberg Foto: LAURA OKS

Riigiprokurör Kati Reitsak selgitas kohtule, et seaduse järgi on karistatav nii kuritegeliku ühenduse loomine kui ka selle juhtimine ja sinna liikmete värbamine. “Kahtlustuses on räägitud juhtimisest ja liikmete värbamisest ka 2013. ja 2016 aastal,” märkis prokurör.

Reitsaku sõnul on kuritegelikku ühendusse kuulumise ja selle juhtimise puhul üldse raske lõpptähtaega kindlaks teha, sest isegi vanglas viibides võivad inimesed end grupeeringu liikmena tunda ja juhtide tahtele alluda. Okunevi rühmituse tegevus on küll oluliselt pärsitud alates 19. veebruarist, mil keskkriminaalpolitsei paljud selle liikmed kinni pidas ja neli inimest vahi alla jäeti – teiste seas väidetav liider.

Prokuröri juttu tähelepanelikult kuulanud Luberg pööras kohtu tähelepanu asjaolule, et kuritegeliku ühenduse üks tunnuseid on just võime oma liikmeid asendada: “Pealikud võivad vahetuda, aga rong läheb edasi.” Kaitsja avaldas imestust, et kuidas Okunevi vahistamine siis rühmituse varjusurma viis.   

Harju maakohus vahistas Okunevi 21. veebruaril. Põhjuseks oli riigiprokuratuuri mure, et vabaduses viibides võiks ta jätkata kuritegeliku ühenduse juhtimist, takistada õigusemõistmist ja hoida uurimisest kõrvale.

Okunev ise kinnitas kohtule, et pole ühiskonnale ohtlik ja prokuröri esitatud tõendid loovad temast eksitava mulje. Ta ei plaani vabaduses viibides kuritegusid toime panna või kedagi mõjutada. Samuti ei kavatse ta põgeneda välismaale, sealhulgas Venemaale – ta on Eesti kodanik, siin on tema kodu ja abikaasa. Pealegi olevat vanglas istumine kahtlusaluse tervisele halvasti mõjunud.

Ringkonnakohtus vaieldi ka Okunevi ja tema abikaasa vara saatuse üle. Maakohus on pannud riigi kasuks keelumärke Harjumaal Suurupis asuvale majale ja Lasnamäe korterile ning arestinud Toyota Land Cruiseri maasturi. Kuriteos süüdimõistmisel ähvardab Okunevi vara konfiskeerimine. Kahtlusaluse väitel on aga kinnisvara ja sõiduk soetatud seaduslikul teel ning ta lubas selle kohta tõendid esitada.

KEELUMÄRKE ALL: Okunevile kuuluv maja Suurupis, mida ähvardab konfiskeerimine. Foto: Kuvatõmmis / Google Maps

Prokurör ei usalda meediat

Sarnaselt Lembitu Kiti kohtuistungiga läinud nädalal taotles riigiprokuratuur nüüd Okunevi asja arutamist kinniste uste taga. Reitsak põhjendas, et eeluurimise ajal on ainult prokuratuuril õigus otsustada, kui palju infot avaldada. Eriti mures oli ta just sellepärast, et kaitsja võib kasutada võimalust kohtuistungil kõik välja rääkida, muu hulgas kogutud tõendeid analüüsida.

“Kohus võiks vähemalt märku anda, et osa istungil kõlanud infost ei tohi avaldada. Ajakirjanduse südametunnistus on selline asi, millele prokurör väga ei panusta,” nentis Reitsak.

Kohus jättis prokuröri taotluse täielikult rahuldamata. “Nagu ka riigikohus on öelnud, peavad põhjused istungi kinniseks kuulutamiseks olema väga kaalukad ja ringkonnakohus siin neid ei kuulnud,” märkis kohtu eesistuja Orvi Koik.

Ringkonnakohus otsustas, et Okunevile etteheidetav kuritegu ei ole aegunud ja jättis kahtlusaluse vahi alla. Samuti jäi kehtima tema kinnisvarale seatud keelumärge, küll aga vabastati aresti alt Toyota maastur. 

Õhtuleht kirjutas Okunevi ja Kiti kriminaalasjast lähemalt eelmisel nädalal ilmunud artiklis.

Riigiprokurör Kati Reitsak Foto: ALAR TRUU