Ansambel Naised KöögisFoto: Kerli Sosi
Inimesed
25. märts 2019, 10:01

VIDEO | Ansambel Naised Köögis mälestab uue looga märtsiküüditamise ohvreid (25)

Täna täitub seitsekümmend aastat märtsiküüditamisest 1949. aastal. Oma uue looga "Kirovi tähtede all" mälestab ansambel Naised Köögis nii märtsi- kui juuniküüditamise ohvreid, kellest valdav osa olid naised ja lapsed.

"Meiegi ansambli liikmetel on Siberisse saadetute hulgas lähisugulasi. Vangilaagrisse saadetud vanaemade elulood puudutasid meid niivõrd, et tegime laulu, mille peategelaseks on keset elu õitseaegu külmale maale saadetud naine," räägivad ansambli liikmed. 

Küüditamise toimumisest puudub Eestis pildi- ja filmimaterjal peaaegu täielikult. Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu jagas ansambliga oma fotokogu küüditatute elust Siberis, millest valiti välja naisi puudutavad pildid.

"Tihtipeale on need helgemad pühapäevased kaadrid, kus üldse fotokaameral midagi jäädvustada lubati. On pilte, milles ei peegeldu tappev vangilaagritöö ega talvekülm, vaid pigem üürikeste suvede hurm, kus pandi taas selga kodust kaasa haaratud sitskleit ja keerati kaamera poole elu päikselisem pool."

"Karmimate talviste kaadrite hulgas on üks pilt, mida saadab kõnekas eluolu peegeldav kirjake - laenasime pildistamise tarvis kasukad selga. On pilte ka vabastamise hetkedest - pilkudest, milles peegeldub ühekorraga kannatusaastate äng ja vabanemise imeline kergus."

Pildimaterjali tegi videolooks Gabriela Liivamägi. 

 

"Kirovi tähtede all" on üks kümnest loost, mis tuleb ka ansambli uuele plaadile "Igavesti heitlke tunnete tango".