Mart MeriFoto: Teet Malsroos
Tele
24. märts 2019, 12:02

Lennart Meri poeg Mart Meri: isa tahaks endiselt, et Eesti oleks suurem mitte väiksem (37)

„Kui oli põhjust, siis oli ta põikpäine, tõsine, sõnaaher, aga samal ajal vallatu,” meenutas poliitik Mart Meri enda isa, president Lennart Meri, saates "Hommik Anuga".

„Kodus tal sellist bravuuri ei olnud, nagu paljud on harjunud arvama. Bravuur tuli tal teistes olukordades - mõnikord ka väga tõsiste teemade puhul." Mart tõi näitena ajalukku läinud värvika seiga, kui isa oli Ameerikas välisvisiidil ning Valges Majas Bush seeniorile teinud Eesti asukoha selgeks gloobuse peal, tõmmates Eesti kohale risti. Tol ajal täitis Lennart Meri veel välisministri kohustusi.

"Elu muutus, aga Lennarti jaoks kindlasti rohkem," meenutas Mart aega, mil isa presidendiks valiti. Tol ajal elati veel ühiselt Nõmmel. Kui üleöö maja juurde valveputka tekkis, olla Mardil kord isegi keeruline koju pääseda.

Ramatu "Hõbevalge" kirjutamise protsessi meenutas Mart kui väga intensiivset perioodi. „See tõmbas ta nii endaga kaasa. See oli intensiivne aeg. Ega ta väga palju ennast ei säästnud. Magamisega oli tal raskusi ka just selle tõttu, et ta pikka aega töötas öösiti."

29. märtsil saanuks president Lennart Meri 90aastaseks. "Ma arvan, et ta oleks Viimsi rahva endale külla kutsunud. Nii nagu ta mõned korrad ka tegi. Siis, kui ta juba Viimsis elas, võis igaüks tema juurest läbi astuda," meenutas Mart. "Ta tahaks endiselt, et Eesti oleks suurem mitte väiksem. Mingi imeliku narruse tõttu hakkab Eesti end väiksemaks tegema," lausus Mart lõpetuseks.