Annela Samuel (paremal) avamas oma dokfotonäitust.Foto: Eduard Zentsik
Galeriid
23. märts 2019, 22:17

GALERII | Fotograaf Annela Samuel tõi Sillamäele salajase sõsarlinna lood

Fotograaf Annela Samuel avastab pooleliolevas dokfotoprojektis Sillamäed – Ida-Virumaa salapärast linna, kus võib ikka veel märgata salajase sõjatööstuse mõju. Nõukogude ajal pääses Sillamäele vaid erilubadega. Laupäeval avas Annela aga Sillamäel dokfotonäituse Paldiskist, mis oli omal ajal samuti suletud linn.

Sillamäele jõudis Annela tänu dokfotoprojektile, mida ta Paldiskis pildistas. "Seetõttu tundus mulle õige tuua ka Sillamäele enda näitus "Salajase linna lood", mis räägib Paldiskist," selgitas Annela. Mõeldud-tehtud: laupäeval toimuski pidulik näituseavamine Sillamäe muuseumis, mis tõi kohale poolsada huvilist.

Näituseavamisele eelnes ekskursioon, mis paljude kaugemalt kohale sõitnud külaliste jaoks oli esimene põhjalik tutvumine Sillamäega. 

Näitus jääb Sillamäel avatuks aprilli lõpuni. Seal on väljas valik 2017.–2018. aastatel tehtud dokumentaalfotodest Paldiski linnast ja selle elanikest. Kuna inimeste pildistamisega kaasneb pea alati lugude jagamise moment, siis saab näitusel kuulata Annela salvestatud jutuajamisi Paldiski elanikega, nende mõtteid linna minevikust ja tänapäevast.

Annela Samuel on vabakutseline fotograaf, kes elab ja töötab Tallinnas. Tema esimene isikunäitus toimus 2015. aastal Tallinnas – "Unenägusid uduhobustest ja lastest".  Sügavam huvi dokumentaalfotograafia vastu tärkas temas paar aastat tagasi ning sellest kasvas välja mahukas projekt „Salajase linna lood“, millega ta jätkab ka lähitulevikus. Seda näitust on lisaks Eesti linnadele saanud näha ka Saksamaal Berliinis.