Öed läksid trenni
Elu
22. märts 2019, 11:37

Öed Kristel Aaslaid ja Tuuli Rand piitsutavad end suveks pekist priiks (32)

Öed Kristel Aaslaid ja Tuuli Rand võtsid hiljuti vastu tõsise treeningväljakutse.

„Trennis käimine ei ole ainult rasvapõletamine ja lihase kasvatamine, vaid oluline on kõigepealt teha liikumine endale elustiiliks,“ ütleb nende personaaltreener Liina Laur, kes Öed mõneks ajaks oma hoole alla võttis, et aidata neil luua „iseenda parimat versiooni“.

Tuuli Rand on lõpetanud pulmabändi-ajajärgu ja liigub juba aasta tervislikul kursil ja „tantsulõvi“ Kristel Aaslaid on samuti pöördumas tagasi jõusaali.

Öed läksid trenni - nende personaaltreener on Liina Laur

Ödede soe suhe spordiga on olnud kõikuv

Kristeli suhe spordiga algas algklassides, kui kolmapäeviti peale kooli pidi minema laulukoori. See oli kohustuslik kõigile neile, kellel ei olnud kooliväliseid hobitegevusi. Kuna koor tundus Kristelile tüütu ja igav, siis hakkas ta käima võrkpallitrennis, kuid tegi ka muud. „Mulle meeldis sport väga: kaugushüpe,
sprint - tundsin, et olen nendes alades tugev, sest olin väga liikuv. Ühel hetkel hakkas mulle meeldima aga hoopis tantsimine. Tegelesin sellega 12 aastat järjest, see oli minu sport ja elu, praktiliselt elasin tantsusaalis."

"Tallinnas aga on väga kiire tempo ja ma ei leia alati oma seltskonda,“ räägib Kristel. Võrkpallist ja tantsust alates on talle alati oluline seltskond, kellega koos treenida. Kõige sobivamad tunduvad rühmatreeningud. „Ma kogu aeg pingutan, et leida aega spordi jaoks. Kui keegi pakub, et lähme teeme midagi, siis pigem lähen, sest ma tean, et muutun ise kiiresti laisaks. Mul ongi vaja kedagi või midagi, mis mind trenni sunnib. Enda seest ei ole ma veel seda kohustust leidnud“.

Tuuli sõnul on temal spordiga „liikuv suhe“ ja hiljuti avastas ta enda jaoks YouTube`i jooga. „Kui ma trenni ei jõua, siis jooga annab mulle vaimse ja mõttelise pausi, mis pingeid maandab. Olen novembrist alates käinud Reval-Spordi jõusaalis Liina Lauri väikegrupi trennis, mis mulle väga sobib. Trennist lahkudes on alati palju rohkem energiat kui sinna minnes. See oli mulle üllatav, et trenni saab teha ka nii, et see pole raske, vaid hea ja mõnus. Mulle meeldib treenida lihaseid vaikselt, et need ei saaks šokki. Olen käinud ka trennides, peale mida on viis päeva lihased valusad ja ma ei poolda seda.

Revalis on positiivne see, et pärast trenni saab minna mullivanni,“ lisab Tuuli. Ka Kristelile tundub veekeskuse mõte väga ahvatlev, sest ta oli just plaaninud hakata ujumas käima.

Kristel on personaaltreener Mirko Miilitsa käe all treeninud neli aastat tagasi.

„Mulle meeldib jõusaalis käia, kui keegi on kõrval, kes ütleb mitu korda pean tegema ja kas ma teen õigesti ning kellega saab samal ajal jutustada,“ ütleb Kristel, kes pärast Mirko suundumist „järgmistele jahimaadele“ on vahepeal käinud NTC trennides ja teinud Nikega „asju“. „See li tegelikult väga tore, kui Liina pakkus mulle treeninguvarianti, et tagasi järjele saada“.

Tänu Tuulile oli Kristel Liina rühmatrennidest kuulnud, lisaks käib seal ka sõber Joosep Järvesaar ning see oli vaid aja küsimus, millal ka tema oleks ühel või teisel moel Liinani jõudnud. „See oli pigem universumile öeldud ja sealt tuli see ka kiiresti tagasi,“ naerab Kristel ja lisab, et personaaltreeneri puhul on tema jaoks lisaks erialastele teadmistele oluline ka omavaheline läbisaamine. Tema sõnul peab treeneril selle kõige juures olema „karm käsi“.

Tuuli tunnistab, et ei ole kunagi olnud suur jõusaali fänn, kuid tänu Liinale on see tunne tekkinud. „Kava on tehtud normaalselt ja energiat tuleb järjest juurde. See on põhiline, miks olen haakesse jäänud,“ nendib ta. „Väikegrupis on Liinal mitu inimest, kuid ta jõuab kõigini. Ta ei vaata mind kulli pilguga, aga tean, et ta
jälgib ja vajadusel parandab. Tunnen, et olen tugevam ja ka tehnika on parem,“ kiidab Tuuli.

Öed läksid trenni

Väikestes trennigruppides käib palju inimesi, kes käivad algselt üksi ja hiljem toovad kaasa ka sõbrad.

„Väikegrupi personaaltreening on hea. Kõigile, kes seal käinud, on saanud treening väga oluliseks osaks elust,“ räägib Liina. „Meil on ka oma Facebooki grupivestlused, oma kommuun ja ühisüritused. See tekitab mõnusat kambavaimu, nad kõik hoolivad oma tervisest“.

Treenerina rõhutab Liina, et trennis käimine ei ole ainult rasvapõletamine ja lihase kasvatamine, vaid oluline on kõigepealt teha liikumine endale elustiiliks. „Kui hakkad liikuma, teed selle esmalt enda jaoks meeldivaks. Nii alustad sa seda protsessi õigest otsast - võtad endale eesmärgi muuta oma kehakoostist ja saada nii-öelda paremaks. Kui keegi ütleb, et on vaja alla võtta viis kilo, siis paneme inimese kaalule ja arutame mida tal süüa tuleb. Läbi nauditava elustiili muutuse loome iseenda parimat versiooni."

"Minu juhtmõte ongi „Loo iseenda parim versioon“,“ selgitab treener. Ta ei pea õigeks nö kiiret vormiajamist, vaid soovitab nautida protsessi ennast, sest nii on ka tulemus püsivam. Piitsutama ja piinama ta treenerina kedagi ei hakka. Väikegruppides on 4-6 inimest, igal oma personaalne treeningkava.

„Me alustame baaskavast, selle põhjal vaatan inimese üldist võimekust. Me kõik soovime saada nii-öelda liivakella kujulist kehakuju. Kui kellelgi on jalg rohkem arenenud või ülakeha on eelisarenev, siis vastavalt sellele koordineerime mahajäänud lihasgruppe treeningutes. Mul käivad ka tüdrukud, kes on saleduse poole kalduvad, kuid soovivad juurde võtta. Vastavalt sellele ma lähtungi, eesmärgid paneme paika kliendi soovi järgi,“ selgitab Liina.

Pärast mõningasi treeninguid suudavad Liina treenitavad juba ka ise treeningkava kokku panna, sest kui alati kava ette anda, ei teki tema sõnul iseseisvust. Samuti saab personaaltreenerilt nõu normaalse söömise kohta.
Kabanoss versus hummuse on Tuuli selja taha jätnud ja ka pulmabändi-ajajärgu, kus tihtilugu alles 3-4 paiku öösel koju jõudis, teel olles
palju tanklapeatusi tegi ja kabanossi nosis.

Alkohol ja kohv on asendunud proteiinipudingu ja kofeiinivaba kohviga. „Pigem liigun rohkem tervislikuma enda poole. Ka söögi poolest on pigem värske
isu,“ ütleb Tuuli. „Viimasel ajal olen avastanud kui lihtne on ise kodus teha näiteks hummust või maapähklivõid. Poest leiab odavad kikerherned, 50 senti purk. Panen neile lisaks küüslauku, soola, pipart, õli ja ongi väga hea, toitev ja tervislik hummus olemas. Ka maapähklivõid ma enam poest ei osta. Tuleb osta ainult pähklid, panna need köögikombaini, lisada õli ja mett, see on palju tervislikum,“ jagab Tuuli nippe.

Kristelit ootab aga suurem väljakutse. „Ma olen ise üsna organiseerimatu inimene, sinna kuhu kukub siis sinna ka jääb. Kuna ma nüüd lõpetan eelmist challenge`it Nikega, kus on rohkem jooksmist, siis tänu sellele on trennipäevad olnud paremini planeeritud, sest trenn on siiski väsitav,“ räägib Kristel ja arvab, et mõistlikum olekski iga päev leida aega trenni jaoks. Hommikutrenni-inimeseks ta end ei pea, vaid eelistab treenida lõunal või õhtul.

Öed läksid trenni

Eesmärgid – ilusam mina ja suveks pekist vabaks

Kristeli ja Tuuliga on treeneril kindel plaan. „Ma tahaksin neile anda teadmised selleks, et kogu harjutusepagas jääks neile nii hästi sisse, et ükskõik kuhu jõusaali nad lähevad, siis teavad, mida peab tegema. See võiks saada nende elustiiliks. Kui tahad elada vitaalselt pika elueani, siis on oluline, et lihased oleksid tugevad. Juba esinemistel on vaja palju võhma, neile tuleb treening väga kasuks.

Vaatame just seda, et nende kiire elutempo juures oleks aega jälgida ka tervislikku toitumist, see toetab nende üldist tegevust, ei tohiks lasta tekkida pikki söögivahesid. Kui kõik parameetrid on paigas, siis olen kindel, et selle projekti käigus paraneb kehakoostis,“ selgitab Liina eesmärke. „Kui nad jätkavad treeninguid, siis muutub paremaks ka nende esteetika, nad loovad iseenda parimat versiooni. Me näeme, kuidas nad muutuvad silmnähtavalt veelgi ilusamateks, kui nad juba on“.

Edu Ödedele!