Foto: Kalev Lilleorg
Tele
22. märts 2019, 00:06

TV3 VIDEO | Varro Vooglaid ja Peeter Oja läksid abordiküsimuses otse-eetris raksu! Oja: see, et Martin Helme, suvaline inimene, niimoodi solvab arste, on sigadus ja häbematus (396)

Neljapäevases “Kolmeraudses” debateerisid päevapoliitika teemadel Varro Vooglaid ja Peeter Oja. Arutelu läks eriti tuliseks abordiküsimuse teemal ning Vooglaid kasutas Ojaga debateerides selliseid väljendeid, mis otse-saadet kohapeal jälginud publiku häält tegema pani.

Vooglaid ütles, et on Martin Helme väljaöelduga abortide teemal 100% nõus. “Ma tahan talle öelda suur aitäh selle eest, et ta esimese poliitikuna on nii ausalt ja otsekoheselt nendest asjadest rääkinud. See, mida ta ütles “Esimeses stuudios”, mida Arstide Liit hukka mõistis, seal ei ole mitte midagi vale, kõik on tõsi. See, et naistearstid teevad aborti, ei ole mingisugune paratamatu osa nende tööst, üle maailma on palju naistearste, Itaalias, Iirimaal, kes keelduvad abortide tegemise osalemises, sest see tõepoolest on vastuolus Hippokratese tekstiga. On! Algses tekstis on, et ei tohi anda naisele mingisuguseid vahendeid, mis kutsuvad esile tema sees elu hävinemise.”

“See kõik on muudetud ja välja võetud, see on iseenest väga märgiline, et Hippokratese vannet muudetakse, et teatav praktika heaks kiita, mitte ei hoiduta teatud praktikatest, sest need on vastuolus Hippokratese vandega. Seda ei pea võtma vihase võitlusena, et nüüd tahetakse rünnata naistearste, nagu president osutas oma kriitikas Martin Helme suunas. Ei, mis on oluline, et tegemist on reaalse probleemiga ja sellest peab saama normaalset rääkida. Kui president ütleb, et see on lubamatu, et Martin Helme sellisel viisil räägib, siis mina ütlen, et on lubamatu, et president ütleb, et teatud positsiooni ei tohi väljendada. See tekitabki vihaseid reaktsioone, kui hakatakse kuulutama lubamatuks mingid asjad,” rääkis ta.

Peeter Oja vastus Vooglaiu öeldule läks publikule aga nii korda, et sellele järgnes suur aplaus.

“Kui täitsa suvaline inimene, minu jaoks antud hetkel Martin Helme, poliitik. Minu jaoks suvaline inimene, kes on suuga teinud selle, et ta on saanud riigikokku. Suuga! See ei ole eriline kunst, et saada valituks, rääkida mida tahes. Võtab endale õiguse süüdistada moraalituses inimesi, kes on teadlikult valinud endale eriala, õppinud seda. On professionaalid, annavad kogu oma hinge, et aidata antud juhul naist. Minu ema oli ka meditsiinitöötaja, ämmaemand. Need situatsioonid on palju keerulisemad, Martin ei tea tuhkagi sellest. Absoluutselt. Mina ka ei tea! See, mis tegelikult toimub. Me võime vaielda selle üle, millal algab elu. Kas siis, kui toimub viljastamine, siis kui inimene sünnib, või tekib teadvus. Selle üle võib vaielda. Aga on väga olulised asjad, sa ei tohi rünnata inimest, kes on teinud kõik selleks, et teine inimene saaks asjaga hakkama. Kui me kujutame ette, et naine, kes on vastu võtnud sisimas otsuse, et ta teeb, ükskõik mis põhjusel, abordi. Ta on üksi. Me oleme kõik olnud üksi. Oma mõtetega, piinadega, küsimustega. Ta peab lahendama väga suure probleemi enda jaoks. Naised ei lähe lippudega ega pasunafanfaaridega tegema aborti. Ja ei ole ühtegi günekoloogi või ämmaemandat, kes reklaamib ennast, et tulge ja hetkega olete 500 grammi kergemad, mitte keegi ei tee seda. Ja niimoodi solvata lihtsalt arste, inimesi, kes on pühendnud, on lihtsalt sigadus ja häbematus,” ütles Oja.

“Kuulutada midagi sigaduseks ja lubamatuks, et sellel teemal ei tohi rääkida, on retoorika, mida ei tohi minu arvates kasutada. Sa kuulutad täiesti legitiimse moraalse positsiooni väljendamise sigaduseks. Kuidas mina peaks sulle vastama? Et vaata, milline mölakas sa oled? Ja lähebki lahti. Tegelikult, mida sa võiksid teha, mõista seda positsiooni, mida Martin Helme väljendas. Ta on reaalselt mures, et iga aasta rohkem kui 4000 pisikest last tapetakse emaüsas ära valitsuse rahalisel toetusel. See on asi, mida ei peaks ühes ühiskonnas olema,” vastas Vooglaid. “Süütut inimest ei tohi tahtlikult tappa, nõustud sellega?” küsis ta Ojalt.

“Ma ei nõustu sellega, et loode on veel inimene,” vastas too.

“Alati on olnud inimesi, kes kuulutavad mingi inimgrupi mitte-inimesteks. Aga see on teaduslik fakt, et tegu on inimesega. Kas sa oled käinud oma lastega ultrahelis? Kes sulle sealt vastu vaatab siis? Ei ole inimene?” põrutas Vooglaid edasi.

“Ta on loode, mitte eraldi inimene,” vastas Oja.

“See on sama asi, et me ei tohi nimetada ühte gruppi inimestest prussakateks, see on dehumaniseeriv keel, samamoodi ei saa me vältida nende inimeste inimsust sellega, et me nimetame nad ümber millekski muuks. Sama hästi võiksin ma öelda, et ta pole inimene, ta on juut,” sõnas Vooglaid, mis publiku ahhetama pani ja rahutuks muutis.

“Ma küsin, et kas arenev organism, kas loode on vale sõna, või solvav?” päris Oja.

“Vale on see, et sa ütled, et ta pole inimene, vaid loode. Loode on lihtsalt viide inimese arengufaasile,” selgitas Vooglaid.

“Aga meie oleme ju inimesed, mitte looted,” hakkas Oja siiski inimest ja loodet eristama. 

“Mina ei ole ka vanur erinevalt sinust. See ei tähenda, et sa ei ole inimene,” vastas Vooglaid solvanguga.

Saatejuht Mihkel Raud tõi tähelepanu ka sellele, et EKRE seisukohad on koalitsiooniläbirääkimistel täiesti ära kadunud ja maha maetud ning ükski nende valimislubadus tundub, et reaalsuseks ei saagi ega koalitsioonileppesse ei jõua. 

Vooglaid usub, et EKRE oma põhiküsimustes ei saa siiski järeleandmisi teha, kuna nad mängiks end siis täiesti maha. “Ja seda nad ei taha teha. Ilmselge on see, et nad ei saa võtta vastupidiseid positsioone nendes küsimustes, mille kohta nad on enne öelnud väga suuri sõnu ja võtnud seisukohti,” arvas ta.

Vooglaid usub, et kui kooseluseadust ei tühistata, Rail Baltic siiski tuleb ja immigrante Euroopa liidu kvootide alusel Eestisse võetakse, on EKRE end maha mänginud. “Nad on teadlikud nendest punastest joontest ja teavad, et ei saa nendest üle minna, sellepärast, et vastasel juhul kukub kokku kogu partei autoriteet ja nad on mänginud maha kõik, mis nad on nelja aasta jooksul üles ehitanud. Ma ei usu, et nad seda tegelikult teevad, aga lähinädalad näitavad,” ütles ta.