Erik OrguFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
22. märts 2019, 14:56

Fitnessigurude konflikt viib kohtusse! Erik Orgu: Merilin Taimre esitas minu toitumisprogrammi kohta valeväiteid (64)

„Valeväited on esitatud ja ta on neid presenteerinud oma publikule või kuhu iganes need veel jõudnud on. Merilin Taimre on avalikult väitnud, et minu toitumisprogramm on näljakava ja selle kohta võib öelda laim. Nüüd on aeg sellega tegeleda,“ ütleb toitumisnõustaja Erik Orgu, et on pöördunud olukorraga juristi poole.

Olukord algas, kui Orgu seadis veebruari lõpus Brigitte blogis Taimre teadmised kahtluse alla. „Porgandist ja fasting’ust (paastumine – ingl. k.) rääkides – Porgand ei ole toitumisnõustaja, ta ei ole liikumisnõustaja, tal ei ole laiapõhjalist kogemust ja tegelikult ka teadmisi. Seega see, et ta oma asju propageerib, on täiesti fine, aga siinkohal tahaksin noortele öelda, et kuulake siiski oma ala professionaale,“ rõhutab mees, et liikumine ja toitumine ei ole Taimre teemad.

Taimre nimetas seepeale oma blogis Orgu toitumiskava näljakavaks, mis on metaboolselt kahjulik. Samuti mõistab ta hukka, et Orgu teeb maha paastumist, mida Taimre ise pooldab ja teistelegi soovitab. „Meil Eestiski avaldavad paastumise osas oma arvamust „toitumisspetsialistid“, kes teevad paastumist maha, sest muidu ju tema vägagi vigast toitumiskava ei osteta, mis on tema peamine sissetulekuallikas. Paastumine aga ei nõua meilt raha, aega ega ohverdusi – siin pole ükski rahaahne tööstus mängus, mistõttu ei ole ka kedagi oma rahadega seda „promomas“. Paastumine on osa inimese algolemusest, mille me oleme unustanud, et toita tööstusi, mis teevad meid haigeks, vaeseks ja õnnetuks!“ kirjutab Taimre oma blogis.

„KUID OMETI ütleb Erik Orgu, et päästa oma massiliselt müüdavat „näljakava“: „Porgandist ja paastumisest rääkides, siis ütleme niimoodi, et Porgand ei ole toitumisnõustaja, ta ei ole liikumisnõustaja, tal ei ole kogemusi ja teadmisi, seega siiski kuulake oma ala professionaale nagu näiteks mina“ Aplaus! Aplodeerivad kindlasti ka kõik need „Kaalul on rohkem kui elu“ osalenud, kes kannatavad nüüd veel kõrgema kehakaalu käes. Inimene, kes ilmselgelt pole uurinud mitte midagi autofaagiast ja paastumisest ja ei tea mitte midagi metaboolsest sündroomist, aidates ise sellele kaasa oma näljutavate toitumiskavadega, kui juba metaboolselt kahjustada saanud inimesel on plaanis oluliselt kaalu langetada, luues nii kliendi jaoks paradoksaalse nõiaringi. Et kaalu hoida või veelgi alandada, peadki jääma dieeditama ja toitumiskavadele toetuma. Aga noh, sellele ongi ju ta rahaline sissetulek üles ehitatud. Porgandil jällegi pole selle postitusega sentigi mängus… tehke omad järeldused,“ lisab Taimre oma blogipostituses.

Loe Taimre täispikka postitust siit.

Merilin Taimre: ma ei lasku nii madalale, et kommenteerida

Õhtulehele kommenteeris Taimre situatsiooni kohta järgmist: „Mul on elus palju olulisemat ja raskemat toimumas ja ma ei anna energiat millelegi nii madalale ja labasele. Ise ei loe seda ja ei tegele meediaga. Ma ei saa aru millest üldse siin poleemika on tehtud.“

Selle kohta, kas ta usub, et Orguga metoodiliste erinevuste tõttu kohtuskäimine võib reaalsuseks saada, ütles neiu: „Pole kursis, mis ähvardab, ja juba ütlesin, et ei lasku nii madalale et üldse kommenteerida.“

Erik Orgu: Taimre esitas minu töö kohta valeväiteid

Erik Orgu sõnab Õhtulehele, et pöördus juristi poole, sest Merilin Taimre esitas valeväiteid tema töö ehk toitumisprogrammi kohta. „Põhiline on ikkagi toitumisprogrammi kohta ütlemine näljakava. Mitu korda päevas väikeste ajavahemike tagant söömise puhul ei ole see võimalik – mu toitumisprogrammis on näiteks neli toidukorda, mitte rohkem. Taimre ütles ka, et [minu toitumiskava järgi] tuleks süüa iga poole tunni tagant. Kui nüüd arvestada, siis nelja toidukorraga ei vea sellist söömissagedust välja,“ räägib ta.

„Merilin rääkis ka, mida tema näljakava all mõtleb, aga minu toitumiskava ei ole näljakava,“ kinnitab Erik. „Inimesed langetavad kaalu ja nad ei tunne nälga. Nad lõpetavad lihtsalt liigsöömise ja hakkavad sööma toitu tagasihoidlikus kaloridefitsiidis. Sealt edasi läheb juba aeglaselt edasi, mitte nii palju, nagu alguses,“ selgitab mees, et tema toitumiskava on põhjalikult läbimõeldud ja näljatunnet keegi tundma ei pea.

Nüüd on Taimre tänu Orgule oma blogis mõned väited ära parandanud. „Näiteks läks tal alguses valesti saatenimi – konkreetselt „Kaalust alla“ tegeleski sellise asjaga, mida ta blogis kirub. Kuid mis siis, et ta nime ära muutis, põhimõte jääb ikka „Kaalust alla“ saate omaks kui „Kaalul on rohkem kui elu“ omaks.“

„Valeväited on esitatud ja ta on neid presenteerinud oma publikule või kuhu iganes need veel jõudnud on. Taimre on avalikult väitnud, et minu toitumisprogramm on näljakava ja selle kohta võib öelda laim. Nüüd on aeg sellega tegeleda.“ Mis olukorrast edasi saab, näitab Orgu sõnul aeg.