Foto: Martin Ahven
Film
21. märts 2019, 19:41

GALERII | Vaata, kes käisid uue animafilmi „Kapten Morten lollide laeval“ esilinastusel

Täna, 21. märtsil esilinastus uus kodumaine lustakas kogupereseiklus “Kapten Morten lollide laeval”. Tegemist on Eesti filmiajaloo läbi aegade suurim rahvusvahelise koostööprojektiga.

"Kapten Morteni laev purjetas kodusadamasse," ütles Tallinna Solarise keskuses Apollo Kinos esilinastunud filmi üks produtsentidest Andrus Raudsalu.

Režissöör Kaspar Jancis rääkis, et kui aastaid tagasi Tallinn oli kultuuripealinn ja kutsuti inimesi üles mereäärseid lugusid kirja panema, hakkas ta otsima enda mereäärset lugu. 

"Unistasin väiksena kapteniks saamisest ja ehitasin mängulaeva, panin putukad sinna peale ja lasin selle kilgates allavoolu," rääkis Jancis loo lapsepõlvest, mis sarnaneb vägagi filmis aset leidvatele sündmustele.

Ta ütles, et algul oli tal mõte oma loost hoopis näidend teha. Juhtus aga nii, et sõbraga Hiiumaal limonaadi juues tegi too talle ettepaneku sellest raamat kirjutada.

Huvitavatest seikadest rääkides ütles Jancis, et "Kapten Morten lollide laeval" stsenaariumi esimene versioon valmis Californias ühe rulapoe garaažis. 

Toredad mälestused on tal ka Iirimaalt, kus võeti üles pool filmist. 

"See oli väga tore koht, endine õudusfilmide stuudio. See asus maakohas ja oli ümbritsetud lammastest ja pubidest," rääkis Jancis muhedalt.

Kaspar Jancise pöörase fantaasiaga "Kapten Morten lollide laeval" räägib poisist nimega Morten, kes tahab väga oma isa eeskujul kapteniks saada. Kui külakesse satub võlur Cucaracha, kes kogemata Morteni väikeseks võlub, algab Morteni lõbus ja pöörane merereis kolkakülast. 

Eestis on tegelastele  oma hääle andnud Johannes Thor Urke (Morten), Marko Matvere (Kapten Viks), Celia Peterson (Elisabet), Ülle Kaljuste (tädi Anna), Priit Võigemast (Maestro Cucaracha), Ivo Uukkivi (kapten Stinger) , Margus Tabor (kokk Tilda), Nero Urke (onu Felix), Jan Uuspõld (madrus Zigfried ja Zagfried), Ott Sepp (lamp Peeter) ja Argo Aadli.

"Kapten Morten lollide laeval" (rahvusvahelise pealkirjaga "Captain Morten and the Spider Queen) on nukuanimatsioonitehnikas film, mis on valminud Eesti, Iirimaa, Belgia ja Suurbritannia koostöös. Filmi valmimiseks on kulunud kokku seitse aastat. Koostööprojektis tegid kaasa Nukufilm, Telegael (Iirimaa), GRID-Animation (Belgia) ja Calon (Suurbritannia).