Täna saadeti liinile laulja ja näitleja Georg Otsa mälestuseks nimetatud tramm.Foto: Erki Parnaku
Eesti uudised
21. märts 2019, 17:43

Georg Ots sai trammi ning saab monumendi ja lavastuse

Tallinna Linnatranspordi AS jätkab eelmisel aastal alanud muusikatrammide projekti. Täna saadeti Kadrioru Luigetiigi lähedal asuval rööbasteel liinile laulja ja näitleja Georg Otsa mälestuseks nimetatud tramm.

Veebruaris selgus ka tulevase Georg Otsa monumendi asukoht – selleks saab Estonia teatri Estonia puiestee poolse kolonnaadi piirkond. Mälestusmärk rajatakse Otsa 100. sünniaastapäevaks 21. märtsil 2020. aastal. Seda rahastab Tallinn.


Otsa sünniaastapäeva tähistamiseks korraldab Eesti Kontsert suurejoonelise rahvusvahelise projekti, mille esietendus jõuab vaatajate ette suvel Saaremaa ooperipäevadel. 2017. aasta lõpus sõlmiti Moskva Helikon-Operaga kokkulepe muusikalavastuse „Mr. Georg Ots“ loomiseks, millega on pärast esietendust Saaremaal ja etendusi Moskvas Helikon-Operas plaanis minna kolmele pikemale ringreisile, mis hõlmaksid Venemaad, Balti riike, Valgevenet, Ukrainat ja Soomet.

„Minu peamine soov selles lavastuses on anda edasi tunnet Georg Otsa pidevast kohalolekust laval, kuigi keegi tema rollis ei mängi. Lavastuse muusikaline osa põhineb peamiselt repertuaaril, mis Otsa ta eluajal ümbritses ja mida ta laulis,“ tutvustas Helikon-Opera juht Dmitri Bertman.

Georg Ots õppis pärast Tallinna prantsuse lütseumi lõpetamist 1938. aastal Tondi sõjakoolis, teenis lühikest aega Eesti merejõududes ja õppis paar aastat ka Tallinna polütehnilise instituudi ehitusteaduskonnas. 1944. aastal alustas ta õpinguid Tallinna konservatooriumis Tiit Kuusiku lauluklassis ning algas ta lauljakarjäär. Esimene etteaste ooperisolistina oli väike osa „Jevgeni Oneginis“ 1944. aastal, peatselt sai temast aga Estonia teatri hinnatuim solist. Estonia laval laulis ta 1951. aastast kuni surmani.