Ken Saan uue doki võtetelFoto: TV3
Inimesed
21. märts 2019, 14:07

Ken Saan toob rahva ette uue šokidokumentaali: mis juhtub Eestiga, kui valitsusse saab EKRE (226)

Mis juhtub Eestiga, kui valitsusse saab rahvuskonservatiivne EKRE? Kas ja kes peavad kartma? Ken Saani verivärske šokidokk “Kas pead hakkavad veerema?” näitab Ungari ja Poola näitel, milline on paremäärmusliku valitsuse mõju inimeste eludele.

“Eile läksime võttesse ja eeter on juba teisipäeval,” kommenteeris Saan hullumeelselt kiiret filmimisgraafikut Diktorile. “Selliseid sündmuseid, mis toimuvad meil praegu, on varem juhtunud ka Ungaris ja Poolas.” 

“Võib julgelt öelda, et demokraatia on ohustatud," lisas Saan. “Tahame mitmed erinevad näited kokku pakkida ja näidata, mida see kõik tähendab."

Refereeritud artikli täisteksti loe Diktorist.

TV3 teatel kohtub võttemeeskond kohtunike, naisõiguslaste, samasooliste paaride, ekspertide ja teiste inimestega, kelle elusid nende riikide valitsuste tegevused on otseselt mõjutanud ja kes on langenud uue režiimi ohvriks.

Dokumentaal on justkui õppematerjal, mis võib juhtuda ka meil. Eestis räägivad riigi tuleviku teemadel eksperdid, avaliku elu tegelased ja poliitikud. Kas abordi rahastamine lõpetatakse? Mis juhtub samasooliste paaridega? Kas sõnavabadust piiratakse? Kas pead hakkavad tõesti veerema? Või on kõik need hirmud ülepaisutatud?

Õhtulehele rääkis Varssavis viibiv filmimees Ken Saan, et dokumentaalfilmi idee tuli talle paraja ilmutusena. "Eesmärk on näidata, mida tähendab see, kui ultraparempoolsed võimule tulevad – kuidas nende väljaöeldud lubadused on töötanud teistes riikides ning kuidas mõjutanud inimesi."

Saan on hetk enne Õhtulehega vestlemist saabunud intervjuult Varssavi kohaliku naisaktivistiga, kes tõi välja huvitavaid aspekte aborditeemal. "See ei ole oluliselt muutnud olukorda. Lihtsalt naisõiguslaste elu on see raskemaks teinud. Teema ise kuhugi ei kao, aga kõik läheb põranda alla. Tekib põrandaalune turg, mis tähendab, et tervist ohustatakse. Et saada rasestumisvastaseid pille näiteks."

Pärast Varssavit on filmimees oma meeskonnaga liikumas Krakówisse, kus on plaan kohtuda sealse ülemkohtu kohtunikuga. "Räägime temaga, mis see tegelikult kaasa tõi. Kuidas isikustatud kampaaniad on personaalselt kohtunike vastu suunatud. See on konkreetselt riigi poolt enda kohtunike vastu suunatud akt."

Saan räägib, et kui ta jälgis Eesti poliitmaastikul toimuvat, hakkas ta nägema paralleelseid sümptomeid. "Mind siiralt hakkas huvitama, mida see tähendab. Katkestasin nädalaks teised projektid ja lendasin kohe peale!"

Mis aga saab Eestist, kui EKRE pääseb valitsusse? "Ma kohe Kanadasse ei hakka kolima, kuigi see on ilus riik," naerab ta. "Nagu olen alati öelnud, siis loodan, et mõistuse hääl võidab."