NÕUTUD TÄNAVATOIT: Kolm vilgast vietnamlannat küpsetavad riisijahust kausikesi ja menüü seinal ütleb, et kausikesse (banh can) saab täna valida kas kalmaare, krevette, rannakarpe, loomaliha, peekonit, vuti- ja kanamune või viinerit.Foto: Anneli Treumuth
Inimesed
23. märts 2019, 00:01

Eestlanna maitseelamused Vietnamis: lisaks suppidele-kookidele olen krõbistanud grillitud siidiussi ja järanud vintskevõitu krokodilli (4)

Vaadates pisikesi imesaledaid ja energilisi kohalikke, on kohe selge, et Vietnam peab olema üks kõige tervislikuma toiduvalikuga kohti tervel planeedil. Eksootilise riigi põhja-, kesk- ja lõunaosa köök on erinev, minu kogemused piirduvad pigem lõunapoolsete roogadega. 

Vaadates pisikesi imesaledaid ja energilisi kohalikke, on kohe selge, et Vietnam peab olema üks kõige tervislikuma toiduvalikuga kohti tervel planeedil. Eksootilise riigi põhja-, kesk- ja lõunaosa köök on erinev, minu kogemused piirduvad pigem lõunapoolsete roogadega. 

Esmatutvus võõramaise kraamiga hakkab pihta juba tänaval, sest kõnniteed on täis mudilase mõõtu plastmööbli peal istuvaid kohalikke elanikke ja turiste, kes söövad nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtueineks peamiselt nuudlisuppe. Muidugi pulgakestega, sest lusikaga ei saaks pikki nuudleid keegi kausist kätte. Suppide nimed sõltuvad enamasti (riisi)nuudlite lõpututest variatsioonidest ning neile lisatud lihadest jms. Kõige tuntumad supid on phở bỏ (veiselihaga), phở gả (kanalihaga) jne. 

Edasi lugemiseks: