Jüri Ratase valitsus.Foto: Martin Ahven
Poliitika
20. märts 2019, 12:36

GRAAFIK | Liina Kersna: „Valija ei valinud seda valitsust tagasi. Viis ministrit ei saanud isegi riigikogu mandaati.“ (80)

ETV viimases „Suud puhtaks“ saates lahati peamiselt EKRE kaasamist valitsusse, kuid mööda ei mindud ka üleüldistest poliitilistest tähelepanekutest. Reformierakondlane Liina Kersna märkis saates mitmel puhul, et valijad ei toeta Jüri Ratase valitsust. „Viis ministrit ei saanud isegi riigikogu mandaati,“ ütles Kersna.

Jüri Ratase valitsuse viiest ministrist, kes ei saanud riigikogu mandaati, kuulus üks tema enda kodu- ehk Keskerakonda, üks sotsiaaldemokraatide hingekirja ja kolm erakonna Isamaa ridadesse.

Välja jäänud ministritest sai kõige vähem hääli isamaalasest keskkonnaminister Siim Kiisler, kes kogus Ida-Virumaal 306 häält. Mõnevõrra rohkem kogus tema koduparteilasest rahandusminister Toomas Tõniste, kes sai Harju- ja Raplamaal kandideerides 479 häält.

Sotsid panid suuri lootusi kõige värskemale valitsuskabineti liikmele Rene Tammistile, kes on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister. Kuid saak oli kesine: Harju- ja Raplamaal sai ta kõigest 506 häält.

1500 piiri ületas nii isamaalasest sotsiaalkaitseminister Kaia Iva (täpsemalt öeldes 1526 häält Järva- ja Viljandimaal) ja riigihalduse minister Janek Mäggi (1671 häält Jõgeva- ja Tartumaal). Kuid vaatamata väiksemale ringkonnale – vähem hääletajaid –, ei piisanud ka sellest, et Toompeale jõuda.

Ratase valitsusest teenis isikumandaadi välja vaid Ratas ise, kes kogus Harju- ja Raplamaal 9702 häält. Kõik ülejäänud senised ministrid vajasid vähem või rohkem koduerakonna abi, et tagada endale koht riigikogus.