Münchenis toimus enam kui tund aega kestnud dopinguteemaline pressikonverents.Foto: EPA/Scanpix
Doping
20. märts 2019, 13:27

UUED FAKTID: Seefeldis lahvatanud dopinguskandaaliga on seotud vähemalt 21 sportlast kaheksast riigist (22)

Täna toimus Münchenis pressikonverents, kus luubi all oli Seefeldis toimunud põhja suusaalade MMil lahti rullunud dopinguskandaal. Avalikkuse ette toodi hulgaliselt uut infot.

Muuhulgas kinnitati, et Austrias alanud operatsioon „Aadrilaskmine“ pole lõppenud. Uurimine algas pärast 17. jaanuaril ARD telekanalis eetris olnud saadet, kus Austria suusataja Johannes Dürr rääkis veredopingu kasutamisest. Just temast sai kogu protsessi esimene tunnistaja. Uurijad ütlesid, et on üllatunud, kui kiiresti nad sakslasest dopinguarsti Mark Schmidti võrgustikule jälile said.

Saadud info ja pealt kuulatud telefonikõnede toel saavutatigi Seefeldis kindel tõdemus, et teatud sportlased kasutavad veredopingut. Seeläbi jõuti juba meeste 15 km klassikadistantsi eel murdmaasuusatajate vahistamiseni.

Muuhulgas näidati pressikonverentsil meediale fotosid, kus on näha dopingulaboris olnud verekotte, mis paiknesid -80kraadistes külmkappides. Kokku leiti sportlaste verd sisaldavaid verekotte umbes 50. Lisaks pildistati üles ka muud veredopingu kasutamiseks vajalikud tarvikud. Peamiselt puudutasid need tõendid Erfurti garaažis asunud dopingulaborit. Veel ei avaldata, kellele leitud verekotid kuulusid.

Siiski lisati, et dopinguskandaal puudutab mitmeid Euroopa ja maailma riike, kokku on tõendeid viie erineva spordiala kohta, neist kolm on talialad. Hetkel on uurimise all 21 sportlast kaheksast Euroopa riigist. Kuna uurimine on alles alguses, eeldavad uurijad, et tegemist on väikese protsendiga kogu petturite võrgustikust. Need sportlased tarvitadasid veredopingut pärast 2011. aastat.

Äsja on vahistatud veel üks võrgustiku liige, kes tegeles verekottide transpordiga. Muuhulgas avaldati, et mõnel sportlasel on seoses veredopingu tarbimisega tekkinud ka terviseprobleeme.

Esialgsetel andmetel maksis iga atleet dopinguarstile 4000 kuni12 000 eurot hooaja kohta. Lisaks on tõendeid, et ilmselt ei kasutanud Schmidti kliendid vaid veredopingut (tegemist pole dopinguaine tarvitamisega, vaid jutt käib keelatud meetodist), vaid leitud on ka keelatud aineid.

Politseinikud Seefeldi MMil. Foto: AP/Scanpix

Baierimaa justiitsminister Georg Eisenreich tunnistas, et suurem dopingukasutamise uurimine Lõuna-Saksamaa liiduvabariigis algas 2009. aastal. Nad on saanud kinnitust, et tegemist on ulatusliku rahvusvahelise kriminaalse võrgustikuga.

Tema sõnul on tegemist kuritegevusega, millega peab lisaks antidopinguorganisatsioonidele tegelema ka politsei. „Kümme aastat kestnud tööd on saatnud edu. Praegu näeme siiski ainult jäämäe tippu. Oleme võtmeisikud kinni pidanud ja seeläbi anname väga vajaliku signaali, et spordis pole sellistele skeemidele kohta. Petturid on võimalik vastutusele võtta,“ tõdes Eisenreich.

Ta tõi välja, et doping kahjustab nii tipp- kui ka harrastussportlaste tervist. Just seetõttu on eriti oluline probleemiga võimalikult põhjalikult tegeleda. Minister pani kõigile Saksamaa liidumaadele südamele, et nad peaksid Baierimaast eeskuju võtma. Eisenreich kiitis koostööd Austria võimudega, sest näiteks „Aadrilaskmise“ puhul oli tegemist kahe riigi ühisprojektiga.

Ka teised pressikonverentsil viibinud ametnikud rääkisid pikemalt harrastusspordis vohavast dopingukultuurist. Läbi tippspordist lahvatanud skandaali loodetakse jõuda ka jõusaalides treenivate n-ö tavainimesteni. Kokku on Baierimaal kümne aasta jooksul leitud 20 põrandaalust dopingulaborit, kus keelatud aineid vahendati. Dopingu kättesaadavus olevat Saksamaal suur probleem, sest aineid on kerge vaevaga võimalik osta näiteks interneti vahendusel.

Kokku on kurjategijatele määratud 2,5 miljoni euro väärtuses rahatrahve, vanglakaristus on kümne aasta jooksul määratud 25 inimesele. Samas öeldi, et suures osas puudutavad need juhtumid just harrastussportlasi.

* * *

Seefeldi MMil toimunud politseihaarangu käigus vahistati viis murdmaasuusatajat: Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Aleksei Poltaranin (Kasahstan), Dominik Baldauf ja Max Hauke (mõlemad Austria). Austria politsei andmetel kinnitasid sportlased veredopingu kasutamist. Kõik olid Mark Schmidti kliendid ja ka sakslasest arst võeti vahi alla. Veidi hiljem tunnistas veredopingu kasutamist ka murdmaasuusataja Algo Kärp ja Austria jalgratturid Georg Preidler ning Stefan Denifil.

Tammjärve ja Kärbi kinnitusel said nad Schmidti kontakti suusatreener Mati Alaverilt. „Käesolevaga kinnitan, et mina vahendasin Karel Tammjärvele Saksamaa spordiarsti Mark Schmidt kontakti 2016. aastal. See on minu elu suurim viga ja kahetsen seda siiralt. Vabandan sportlaste ja nende lähedaste, Eesti suusarahva ja spordiavalikkuse ees. Minu tegevusele ei ole mingit õigustust,“ teatas Alaver ajakirjanikele saadetud kirjas.

11. märtsil algatas Eesti politsei Alaveri suhtes kriminaalmenetluse, teda kahtlustatakse dopingu tarvitamisele kallutamises.