"Eesti muusika karikas" kolmas saadeFoto: Erki Pärnaku
Tele
24. märts 2019, 09:00

Daniel Levi ja Liis Lemsalu „Eesti muusika karikas”: raske on inimesi proovideks kokku saada (1)

„Mul on ülihea meel Danieli vastu olla, aga need hääletused on nii närvesöövad,” sõnas Liis Lemsalu, kes astub „Eesti muusika karikas” vastamisi Daniel Leviga. Kumbki ei võta seda siiski kui võistlust teise vastu.

„Kas see oli üldse võistlus? Ei olnud üldse sellist võistluse tunnetki,” tunnistab Levi, et tegelikult oli mõnus. Lemsalu tõdeb seevastu, et osaleb nii paljudes saadetes, mille osaks on hääletus.. „Hääletus, hääletus, hääletus! Minu jaoks on see juba selline, et peaksin olema harjunud, aga ei ole. Kunagi ei tea, kuidas läheb. Danieli vastu oli mul hea meel olla, aga need hääletused on nii närvesöövad!” See peale teeb Levi ettepaneku, et neid kutsutaks saatesse, kus hääletust ei ole.

„Ma arvan, et ei olegi vist kedagi, kellega ma oleks end laval vabamalt tundnud kui Liisiga. Selles mõttes oli väga hea. Niimoodi võib täitsa lõpetada. Ma võin rahus selle saate niimoodi lõpetada,” on Levil Lemsaluga laval hea olla.

Lemsalu teadis kohe, et tahab Levi repertuaarist teha loo „Mu koju tood sa”. „Mulle nii meeldib see lugu. Käisime paar aastat tagasi jõulutuuril ka ja mäletan, et iga kord, kui ta seda esitas, tuli mul lausa pisar silma. Mind see kuidagi nii liigutab,” lähevad Lemsalu sõnul talle just loo sõnad hinge.

Ka Levi loovalik sündis pigem lihtsalt, kuigi Lemsalul on tema sõnul väga palju häid laule, tegi ta iseka valiku. „Mul oli endal huvitav teha seade Liisi loole, mida ma ise aitasin kirjutada. Selles suhtes isekas valik. Nii palju variante oli veel, mida oleks saanud teha.”

Teise loo enda omaks tegemine oli ka veidi raske, sest seda ju igapäevaselt ei tehta. „See on veidi teistsugune. Igapäevaselt me sellega ei tegele, et hakkame teiste lugudele uusi vorme tegema, aga samas oli arendav ja äge,” kirjeldab Lemsalu protsessi. Sellega nõustub ka Levi, kelle arvates arendab see nii oskusi, mõtlemist kui ka laulmist.

Tõeliseks proovikiviks osutus hoopis inimeste proovideks kokku saamine. „Õudne! Sul on veel kõik Tallinnas, aga ma pean kuskilt Tartust inimesed kohale ajama!” õhkab Levi Lemsalule. „Prooviaegadega on keeruline, sest kõigil on nii palju teoksil, aga saime klappima!” lahenes ka Lemsalu sõnul lõpuks kõik kenasti.

Teistel osalejatel soovitavad mõlemad justkui ühest suust: „Võtke seda mõnuga!”.

„Ärge siit mingit võistlusmomenti küll oodake! Pigem nautige seda protsessi,” soovitab Levi.