Foto: Arno Saar
Blogid
19. märts 2019, 00:04

Kuidas madrus laeval laamendas, puss hambus (1)

Kui pikisilmi oodatud jäälõhkuja Tasuja jõudis 90 aastat tagasi kella poole kahe ajal öösel vastu 20. märtsi läbi paksu jää Tallinna sadamasse, toodi pardalt kaile kaks raudus meremeest. Nad anti politsei kätte.

Järgmise päeva lehtedes oli juttu vastuhakust või koguni mässust laeval.

18. märtsil oli kapteni kohuseid täitnud esimene mehaanik Jakob M. ulgumerel Hanko lähedal oma vahetuse ajal masinaruumis, kui sinna tuli elektrik Johan Ulpus. Mees oli maani täis ja mehaanik saatis ta minema. Selle peale rabas elektrik saapasäärest 20 sentimeetri pikkuse pussi, pistis selle nagu indiaanlane hambu ja tormas mehaanikule kallale. Mitme mehega saadi tast jagu ja võeti puss käest. Nüüd tuli kohale masinamäärija Jaan Raud, kellega koos Johan oli napsitanud. Nähes, kuidas sõber kinni peeti, tormas ta välja ja tuli siis tagasi raudlatti viibutades. Õnneks saadi temastki jagu.

Mehed pandi raudu ja toodi Tallinna. Kui sadamasse jõudes oli viinaaur peast lahtunud, kahetsesid mõlemad oma tegu. Ulpus needis viina ja vandus, et ei võta seda enam eales suu sisse. Eks tal oli ka palju kaotada – seitsmeliikmeline perekond toita. Kui asja sügisel rahukogus arutati, siis polnudki karistus nii ränk, kui kardeti. Mehed mõisteti vaid ametist tagandamisele.