PropellerFoto: ARNO SAAR
Inimesed
17. märts 2019, 11:50

40. sünnipäeva tähistav Propeller: oleme kogu aeg olnud mõtteloiduse vastu (8)

„See on nii kivistunud sisse, et mingit muret pole,“ kommenteeris Peeter Määrits „Hommik Anuga“ saates loo Punker esitust, mida tegelikult pole aastaid mängitud. „Noh sellel on kindlasti sellised põhjused mis on raha või midagi,“ naljatles Riho Sibul, kelle sõnul on Eestis veider komme tähistada ansamblite juubeleid.

Tänavu tähistab ka Propeller 40. sünnipäeva. Selle puhul anti välja ka uus mahukas vinüülikomplekt, mille ühel plaadil on nende hitid ja teisel seni avaldamata lood, mis omal ajal salvestatud kassettmakiga. Komplekti kuulub ka DVD, mille peal on Pärnus Kuldlõvis toimunud kontsert.

Propelleri tegutsemise algusaastatel oli salvestamine keeruline ja nii tunnistab Määrits, et kuna töötas helisalvestuses, siis käidi seal öösiti salvestamas.

„See tekkis ikkagi 79 (aastal 1979- toim.) minu meelest. Priidu juures, Peetri (Malkovi) idee,“ meenutab Sibul bändi teket. „Seal polnud pungiga mingit pistmist,“ lisas Sibul. Ka Malkovi sõnul tundus huvitav hoopis helikeel ja see paelus punkroki puhul kõige rohkem.

„See on ainukene asi, mille poolest me erineme Zeppelinist (Led Zeppelin - toim.), Zeppelin oli teadlikult tehtud selleks, et kiiresti ja palju pappi kokku lüüa ja hästi ruttu populaarseks saada, aga meie oleme ebateadlikult niimoodi,“ kommenteeris Peeter Volkonski seda, et Propellerit tabas kiirelt meeletu edu.

„Tore on ju kokku saada laval ja musitseerida,“ on Priit Kuulbergi sõnul ka täna veel seda kõike meeldiv teha. Esimesed tekkinud lood olid Malkovi kirjutatud.

„Me oleme ikka koguaeg olnud mõtteloiduse vastu ja kui meil tol ajal oli üks põhi hüüde "Persedisko", see pole kuskile kadunud. See õudus ja mõtteloidus pole kuskile kadunud!" on Volkonski sõnul nad endiselt päevakohased, sest samad asjad on endiselt aktuaalsed ka täna