Foto: Pexels.com
Saund
17. märts 2019, 11:00

Uurimus: death metal’i fännid on täitsa kenad inimesed (8)

Austraalia teadlaste kinnitusel ei pea emad-isad muretsema, kui nende võsukesed vägivaldsete laulusõnadega hevimuusikat kuuluvad. Death metali fännid pole teistest kalgima südamega.

Macquarie ülikooli uurimuse eesmärk oli Iltalehti teatel välja selgitada, kas death metalis maalitavad vägivaldsed pildid tekitavad vägivalla suhtes kalestumust. Metalifänne võrreldi nendega, kes tavaliselt vägivaldset muusikat ei kuula. Katsealustele mängiti ette Rootsi ansambli Bloodbath pala „Eaten“ ning Pharrell Williamsi lustlik hitt „Happy“. Samal ajal näidati katsealustele pildipaare, kus üks pilt oli vägivaldsel ja teine neutraalsel teemal. Silmaliigutused andsid aimu, kuidas piltide ja muusika eri kombinatsioonidele reageeritakse.

Tavaliselt reageerib inimese aju ohtu kujutavale pildile tundlikumalt, sest valvsus on meile evolutsiooni seisukohast hädavajalik. Ka death metali fännid reageerisid täiesti tavapäraselt: järelikult polnud vägivaldse muusika kuulamine nende aju reageeringut muutnud. 

Professor Bill Thompson nimetas BBC intervjuus death metali fänne lausa kenadeks inimesteks ja toonitas, et ei emadel-isadel ega usurühmitustel pole põhjust selle muusikažanri pärast südant valutada. Uurimused on näidanud, et muusika paistab inimestele mõjuvat teistmoodi kui näiteks videomängud, mis võivad teatud määral vägivalla suhtes tuimaks muuta.