KUULUS LÕPUSTSEEN: Tony Soprano (James Gandolfini) koos abikaasa Carmela (Edie Falco) ja poeg  A. J.-ga (Robert Iler) seriaali viimase, kuuenda hooaja lõpuosas „Made in America“, mis jõudis eetrisse 2007. aastal. Mis juhtus pärast seda, kui uksekelluke tilises ja Tony pilgu tõstis, selle üle vaidlevad fännid siiani.Foto: Vida Press
Film
16. märts 2019, 00:01

Fännid ootavad „Sopranode“ eellugu hingevärinal

10. jaanuaril 1999 astus üks mafiooso psühhiaatrikabinetti ning muutis sellega jäädavalt teleajalugu. Popkultuuri üheks mõjukamaks meistriteoseks nimetatud „Sopranod“ tõstis esiplaanile hingeliselt lõhestatud antikangelase – ilma Tonyta poleks „Mad Meni“ Don Draperit ega „Breaking Badi“ Walter White'i. Mida on aga oodata „Sopranode“ eelloost, mis heal juhul jõuab kinolinale juba järgmisel aastal?

2007. aastal „Sopranode“ kuuenda hooaja lõppedes jäid otsad lahti ja see oligi võluv. Tony Soprano nosis kodulinna söögikohas naise ja poja seltsis sibularõngaid, kui äkki tilises uksekelluke, maffiaboss tõstis rahulikult pilgu – ja kõik. Must ekraan. Kas hetk hiljem kõlas pauk või ei juhtunud midagi ning Tony pidi hoopis kuulama, kuidas uksest sisenenud tütar Meadow hakkab oma nigelat parkimisoskust kiruma? Seda on fännid alates 10. juunist 2007 palavikuliselt arutanud.

Kuid üks intervjuu tänavu jaanuari algul „Sopranode“ avaosa 20. aastapäeva puhul ilmunud raamatus „The Sopranos Sessions“ võib sarja austajate illusioonid halastamatult purustada. „Sopranode“ looja David Chase nimetas vestlustes telekriitikute Alan Sepinwalli ja Matt Zoller Seitziga mõistatuslikku lõpuosa nii surmastseeniks kui ka saatuslikuks stseeniks. Kas Tony Soprano sai tõesti hukka? 2014. aastal kirjutas väljaande Vox ajakirjanik Martha P. Nochimson, et Chase oli talle selge sõnaga öelnud: „Tony Soprano ei ole surnud.“ Seepeale lasi „Sopranode“ looja oma pressiesindajal öelda, et see tsitaat polnud korrektne.

KUULUS LÕPUSTSEEN: Tony Soprano (James Gandolfini) koos abikaasa Carmela (Edie Falco) ja poeg  A. J.-ga (Robert Iler) seriaali viimase, kuuenda hooaja lõpuosas „Made in America“, mis jõudis eetrisse 2007. aastal. Mis juhtus pärast seda, kui uksekelluke tilises ja Tony pilgu tõstis, selle üle vaidlevad fännid siiani. Foto: Vida Press

„Sel väitel on palju laiem kontekst ning sellisel kujul pole see tõene. Nagu David Chase on korduvalt öelnud: „See, kas Tony Soprano on elus või surnud, pole oluline.“ Mõttetu on vastuse otsimist jätkata. „Sopranode“ lõpustseen tõstatab spirituaalse küsimuse, mil pole õiget ega vale vastust,“ vahendas Vox.

Kas eellugu suudab olla sarja vääriline?

Kuna Tony osatäitjat James Gandolfinit tabas 2013. aasta suvel Roomas saatuslik infarkt, ei saaks ta gangsteripealiku rollis nagunii jätkata. Mõistatusliku lõpu järel Tonyle uusi seiklusi juurde kirjutada poleks ka Chase'i stiil. Ta teatas aasta algul hoopis, et tulekul on „Sopranode“ eellugu – nüüd juba filmi, mitte sarja kujul. Chase käis välja trumbi: noort Tony Sopranot mängib Gandolfini 19aastane poeg Michael.

Filmi pealkiri pidi olema „The Many Saints of Newark“ („Newarki arvukad pühakud“), kuid nüüd on otsustatud lihtsama pealkirja „Newark“ kasuks. Enamik fänne on elevil. Mõned on umbusklikud, ehkki kultussarja „Breaking Bad“ sõsarsari „Better Call Saul“ on tõestanud: eellugu ei pruugi untsu minna ja võib vaat et algsarjast kõrgemalegi kerkida. Briti leht The Independent küsib siiski õigustatult: „Kas uus film suudab auväärse algse sarja taset hoida? Kas mängufilmi kestuse piires on võimalik „Sopranode“ universumile toekat lisa pakkuda?“ 

Julgust annab teadmine, et filmi eestvedajaks on „Sopranode“ looja, peastsenarist ja produtsent (ning ühes sarja osas koguni Jumala hääl) Chase. Stsenaariumi kirjutas ta kahasse „Sopranode“ veterani Lawrence Konneriga, kelle kontol on ka mitu osa nii erinevatest sarjadest nagu „Väike maja preerias“ ja „Keeluaja kuningas“.

VÕTAB ISALT PEAOSA ÜLE: „Sopranode“ eelloos, mis tuleb filmina kinoekraanidele septembris 2020, kehastab noort Tony Sopranot James Gandolfini poeg Michael. Foto: Vida Press

Uue filmi režissööriks pole aga Chase, kes lavastas vaid kaks „Sopranode“ osa. Linateost asub väntama Alan Taylor, kes aastal 2007 võitis Emmy auhinna „Sopranode“ episoodi „Kennedy ja Heidi“ lavastamise eest ning kelle juhtimisel valmis üheksa „Sopranode“ osa. Taylori käsi on olnud mängus ka hittsarjade „Teadmata kadunud“, „Seks ja linn“, „Keeluaja kuningas“, „Mad Men“ ja „Troonide mäng“ tegemisel.

Mafioosodel läheb mustadega kismaks

Tegevus hargneb Chase'i sõnul 1967. aasta Newarki rassirahutuste ajal. Esimese hooaja osa „Down Neck“ tagasivaatekaadrites võis Tony ema Liviat näha mässu telekast vaatamas. Tol suvel puhkes Ameerikas ligi 160 rassirahutust: afroameeriklased tõstsid protesti jätkuva diskrimineerimise pärast töö- ja eluasemeturul. Newarkis vallandas mässu mustanahalise mehe peksasaamine politseinike käest.

„See oli aeg, kui Newarki afroameeriklased ja itaallased olid teineteise kõri kallal. Kummagi rühma gangsterite seas muutusid need konfliktid eriti veriseks,“ vahendab Deadline.com. See oli Chase'i enese noorpõlvekant ja -aeg. Maffiasaaga peaideoloog on kasvanud itaalia päritolu töölisklassiperes ning tema isa perekonnanimi oli DeCesare.

Paljud „Sopranode“ fännid usuvad, et uude filmi kinnitatud näitlejanna Vera Farmiga („Õhus“, „Kurja kutsumine“) hakkab kehastama noort Livia Sopranot. Aimata on seegi, et Alessandro Nivolast („Coco enne Chaneli“, „Jurassic Park III“) saab Richard ehk Dickie Moltisanti, kelle poeg Christopher Moltisanti oli „Sopranodes“ Tony protežee.

Kuigi Dickiet „Sopranodes“ ei nähtud, oli ta legendaarne kuju – ta oli Tony naise Carmela Soprano nõbu, kes poja beebipõlves maha notiti. Tony pajatas Dickie vägivaldsusest mahlakaid lugusid, kuid tundis tema poja Chrissy suhtes isalikku vastutust. Uude filmi on värvatud ka võimsa poksijaninaga Jon Bernthal Netflixi sarjast „Karistaja“ ning maffiafilmi „Omad poisid“ staar Ray Liotta (kes muuseas oli kunagi Chase'i enese esmavalik Tony Soprano rolli). 

Deadline.com märgib, et 1967. aastal, mil filmi tegevus hargneb, saame kindlasti näha ka Tony isa Giovannit ehk Johnny Boyd ja lelle Junior Sopranot. Tõenäoliselt figureerivad linateoses ka sellised „Sopranodest“ tuntud mafioosod nagu Jackie Aprile seenior ja Carmine Lupertazzi seenior.

Väike fakt viimase osatäitja kohta seoses tänavuse Oscari-hooajaga: Lupertazzi seeniori kehastas „Sopranodes“ Tony Lip (1930–2013). Ka „Omades poistes“ ja „Donnie Brascos“ gangsterit mänginud Tony oli noorpõlves toosama italiano'st autojuht-turvamees, keda Viggo Mortensen kehastab parima filmi Oscari võitnud „Rohelises raamatus“.