Helle MeriFoto: Ingmar Muusikus / Ekspress Meedia
Inimesed
14. märts 2019, 00:20

Treener Heino Leiten: „Helle Meri oli ürgandekas.“ (7)

Helle Merel on ka tugev sporditaust, nimelt oli ta koolipõlves nii kibe käsi korvpallis, et kuulus mõnda aega ka Eesti noortekoondisse. „Helle Meri (toona Pihlak - toim) oli sedavõrd andekas, et tahtmise korral oleks ta kindlasti jõudnud Nõukogude Liidu koondisesse. Kahjuks lõpetas ta kümnendast klassist tõsise treenimise ja läks ära näitemängu tegema,“ tõdeb Rapla spordikooli kunagine direktor ja neidude korvpallivõistkonna juhendaja Heino Leiten.

Treener Leiteni sõnul oli Helle andekuse taga ennekõike loomupärane, ürgne anne. „Ainult ande seljas aga spordis väga kaugele ei purjeta. Töökus on sama oluline, aga kui Hellel hakkas teater ja näitemängu tegemine esiplaanile trügima, kannatas see. Loomulikult oli mul kahju, et ta teatri poole vaatas, sest paratamatult suhtus ta korvpalli siis pealiskaudsemalt. Trennis käis ta edasi, aga oli aru saada, et teised huvid tulid peale ning ta ei suuda enam sada protsenti spordile keskenduda. Aga need olid tema valikud ja neid tuleb austada,“ ütleb Helle esimene treener, kelle teed oma endise õpilasega on hilisemas elus väga harva ristunud.

Hellega samal ajal mängis poistekoondises Helsingi ülikooli professor Mart Saarma (69). „Meil olid Balti turniirid, kus Balti liiduvabariigid omavahel mängisid. Nende reiside peal rääkisime palju juttu,“ räägib ta. „Helle torkas juba noorena silma sellega, et ta polnud mitte ainult väga hea korvpallur, vaid ka väga arukas. Temaga oli tõeliselt huvitav juttu rääkida,“ meenutab Saarma. „Mulle oli suureks üllatuseks, et ta läks Lavakunstikateedrisse. Mõtlesin, et ta hakkab õppima näiteks kirjandust.“

Korvpalliajaloolane Rein Järva toob Helle Mere sportlaskarjäärist välja järgnevad andmed:

  • 1960ndail aastail oli Rapla spordikooli naiskond Eesti üks parimaid noorte võistkondi ning Helle oli Rapla noorte naiskonna üks paremaid mängijaid.
  • Ta mängis Eesti noortekoondises aastail 1965 - 1967 (arvati esimest korda noortekoondisse juba kaks aastat nooremana, 16aastaselt). Noortekoondise peatreener oli Rein Enden (korvpallur Heino Endeni isa) ja treener Harri Ring. Eesti noortekoondis Nooruse naiskond tuli 1966. aastal Eesti meistrivõistluste B-grupi võitjaks ja järgmisel aastal juba meistrisarjas pronksmedalile, naiskonna koosseisus ka Helle Meri.
  • 1967. aasta NSV-Liidu koolinoorte spartakiaadil Leningradis tuli Eesti naiskond, kus mängis ka Helle, kümnendale kohale.
  • Eesti noorte meistrivõistlustel olid Rapla tüdrukud 1966 kolmandal kohal ja 1967 teisel. 
  • Eesti noorte karikavõistlustel tuli 1965 ja 1967 kolmas ning 1966 teine koht.
  • 1966. aasta noorte meistrivõistlustel oli Helle paremuselt teine vabaviskaja - sisse läks 68,2% visetest ehk 22 viskest 15. Kahjuks noorte klassiga piirdus ka tubli noormängija karjäär.