Soomes Kurkkumopo meemidele alguse pannud töödeldud koomiksFoto: Reddit
Müstika
13. märts 2019, 11:38

Soome supermeemi elu Eestis jäi üürikeseks (1)

Muumid, HIM, Mehukatti, Jaffa – lühike nimekiri asjadest, mis on üle lahe Soomest Eestisse tulnud ja menukaks osutunud. Hiljuti proovis sama suurt kuulsust siin leida ka üks meem – kurgimopeed, mis Soomes juba aastaid laineid löönud. Eesti internetiavarustes sai selle edulugu aga kärmelt otsa.

Kurgimopeedi edulugu on ühtaegu lõbus ja jabur. Eelmise sajandi 70ndatel otsustas keegi kusagil, et käima õppivale lapsele on ideaalne mänguasi just rataste ja silmadega kurk, mille peal saab istuda ning seda siis jalgadega edasi lükata. Mõned aastad tagasi hakkasid soomlased lapsepõlvenostalgiast ajendatuna lelust pilte üles laadima ning sealt hakkas kurgimopeed (näiteks läbi #Kurkkumoppo märksõna Instagramis) oma elu elama.

Eestisse imbus kurgimopeed läbi Redditi – keegi hea inimene tõlkis Eesti keelde Soomes meemile alguse pannud Aku Ankka ehk Piilupart Donaldi koomiksi (üleval). Ja natukene said eestlastest naljaninad kurgimopeediga lustida.

Kurgimopeedi esimesed sammud Eestis. Foto: Reddit
Üks kurdimopeedimeem Foto: Reddit

Enam mitte – vähemalt mitte populaarseimas eestlaste kanalis /r/Eesti, sest sealsed moderaatorid otsustasid kurgimopeedi hingusel saata, kuna „see läks üle käte.“

Kurgimopeedidele pole aga mõtet liialt kaasa tunda. Tänu internetis leitud kuulsusele on tegu nüüd väärtusliku antiikkaubaga, mille hinnad algavad internetiavarustes 100 eurost.