Kirsti TimmerFoto: Martin Ahven
Inimesed
13. märts 2019, 13:13

Suhtesaadet juhtiv Kirsti Timmer: ma ei kujuta ette, et valiksin meest nagu kataloogist (33)

„See on nii hea ja võimas tunne! Midagi pole teha – raadio on olnud terve elu minu suur armastus,“ lausub Kirsti Timmer, kelle mahedat häält saab üle pikkade aastate taas raadiosagedustel kuulda. Veebruari lõpus alustas Timmer koos Jesper Parvega Star FMi eetris saatega „Suhtes“.

„Raadio annab sulle võimaluse olla inimesega koos igal pool: on ta siis kodus teki all, teeb köögis süüa, sõidab autoga, teeb trenni või kõnnib metsas. Sa jõuad igale poole. See on mõnus tunne!“ tunnistab Timmer.

2014. aastal tegi Timmer raadiotööga lõpparve, sukeldudes telemaailma (produktsioonifirma RUUT toimetaja – toim.), kuid tunnistab, et raadio on alati olnud tema teema. „Läksin esimest korda elus raadioeetrisse ja mul oli tunne, nagu oleksin kodus,“ meenutab naine 1994. aastat, mil alustas raadiokarjääri.

Eetrinärvi ei ole Timmer aga kunagi tundnud. „Närv on ainult sellisel juhul, kui teen midagi, mis ei ole minu valdkond. Näiteks kui olen pidanud teles laulma. Siis läheb mul pilt eest ära,“ naerab ta. „Mis aga puudutab saadete juhtimist, siis see on nõnda tugevalt minu ala, et tunnen ennast nii kodus. Ma ei karda midagi. Ükskõik, milline on olukord, kasvõi kui tehnika veab alt, tulen sellest alati välja. Seal ma olen nii kindel. Arvan, et raadioeeter on minu jaoks kõige kindlam koht üldse.“

Noored oskavad järjest vähem näost näkku suhelda

Timmer räägib, et pärast „Naisteka“ (2004–2014) saate lõppu on inimesed poes ja tänaval ligi tulnud ja küsinud, miks saadet ei ole. Üheks põhjuseks oli see, et naisel oli raske leida kaassaatejuhti. „Ma ei suutnud välja mõelda ühtegi meest, kellega seda teeksin.“ 

Suvel kaartide pealt ennustades jõudis Timmer aga vastuseni, et hakkab peagi koos ühe härraga raadiosaadet tegema. „Kui ma novembri alguses kohtusin Jesper Parvega ja ütlesin „tead, sa hakkad minuga saadet tegema“, siis ta vastas lihtsalt: „Kui sa seda juba tead, siis mis mul vaielda on!““

Star FMi programmijuht Allan Vinogradov võttis saateidee vastu ja 23. veebruaril oli „Suhtes“ juba eetris.

Kui Timmer võrdleb „Naisteka“ aegu tänase päevaga, siis suurimaks muutuseks on see, et suhted on suures osas kolinud veebikeskkonda. „Hästi palju on tulnud seda, et inimesed suudavad internetis jätta endast hoopis teise pildi, kui kohtudes,“ lausub Timmer. „Tihti on nii, et inimesed kohtudes ei tunne seda teist inimest üldse. Neil on absoluutselt teine ettekujutus sellest inimesest ja teistsugune informatsioon. Selline, mida inimene tahab endast jätta. Seega neid pettumusi on palju rohkem.“

Ka valetamist on tänapäeva suhete virvarris palju rohkem. Timmer räägib, et üha rohkemad saavad suhtes olles mingi aja pärast teada, et inimene, kellega koos ollakse, on tegelikult abielus või on tal teine pere. 

Kuna silmast silma suhtlust on üha vähem ja tutvumisäpp Tinder vallutab maailma, on suhted muutunud pealiskaudsemaks. „Tänapäeval toimub kõik kuidagi palju kiiremini. Vanasti mindi kohtingule, saadi tuttavaks. Aga nüüd võivad inimesed olla netisuhtes aasta aega nii, et nad pole üksteist kohanudki.“ 

Kirstile tundub, et noored oskavad järjest vähem suhelda väljaspool virtuaalmaailma: „Ei helistata enam, vaid ainult kirjutatakse.“

Kõik suhted siiski selle tänapäevase pealiskaudsusega kaasa ei lähe. „Ega kõik inimesed ole netiinimesed,“ lausub ta. „Minul ei ole Tinderit ja ma ei kujuta ette, et ma valiksin meest nagu kataloogist.“ Timmer usub, et temasuguseid on veel.

Kõige rohkem kardab Timmer seda, et võibolla tulevikus ei olegi vaja perekonda kui sellist. „Et ongi nii, et saame kokku, teeme lapsed, sina kannad raha, mina kasvatan lapsed, siis jagame neid ja kumbki teeb oma karjääri. See on väga kurb, kui see niimoodi läheb, aga ega seda meie oma kurbusega peatada saa,“ ütleb ta.

Mehed aktiivsemad küsimuste esitajad

Esimene saade läks eetrisse 23. veebruaril ning sellest ajast peale on saate kirjakasti tulnud tubli ports kirju. „Liiklus on eetris tihe,“ lausub Timmer. „Oleme üritanud mõelda teemasid, mis puudutaksid võimalikult paljusid inimesi.“ Põhilisteks helistajateks on Timmeri sõnul mehed. Kaassaatejuhi Jesper Parve arvates on põhjus Timmeri mahedas hääles. 

„Mõned inimesed tulevad minuga rääkima vabal ajal, kui istun väljas, söön sõbrannadega õhtust. Siis tulevad mehed minuga suhetest rääkima. Küsivad nõu.“ Sellised „avalikud psühholoogi vastuvõtud“ on toimunud Timmeri sõnul juba „Naisteka“ ajast.

Timmer meenutab üht aastatetagust piljardiõhtut, kui tema juurde tuli üks 60ndates võõras härrasmees. „Tuli minu juurde ja palus, et võtaksin temaga kohvi ja konjaki. Püüdsin küll sellest mööda vingerdada, sest mulle üldiselt ei meeldi sellised pakkumised, aga mees selgitas, et tal on selleks selge põhjus – ta soovib tänu avaldada.“

Härra lausus, et on elanud terve elu koos abikaasaga ja arvanud, et tema kõrval on üks „imelik tüüp“. Aga nüüd, kui ta on kuulanud minu saadet ning sealseid teemasid, on aru saanud, et tema naine on täiesti normaalne. „Selleks ma pidin elama 65. eluaastani, et aru saada, et mul on täiesti okei naine,“ ütles härra.

Jesper Parvega kohene äratundmine

Parve ja Timmeri tutvus sai alguse ajal, mil mõlemal olid raamatu avaldanud. Jesper Parve „Mees“ ja Timmeri „Kuidas suhet hoida“ ilmusid ühel nädalal. Timmer lausub naljatades, et kui raamatud ei oleks ilmunud samal nädalal, oleks ta kahtlustanud Parvet „mõtete virutamises“. Timmeri sõnul on neil suhete teemadel üllatavalt palju ühiseid arvamusi.

Kui Timmer on raadios juba vana kala, siis Parve on selles mõttes täiesti puhas leht. Hea esinemiskooli on Parve saanud etendustega „Mida mehed tegelikult tahavad", mida ta teeb koos Margus Vaheri ja Eero Spriidiga.

„Ütlesin Jesperile pärast esimest eetrisseminekut, et mul on tunne, nagu oleksin temaga 26 aastat seda saadet teinud," naerab Timmer. „Kõik toimis ja sujus. Loomulikult ta pelgas, sest ta ei ole raadios varem otse-eetrit teinud, aga kohe, kui see käima läks, oli tal adrenaliin nii üleval, et ta sai aru, mida ma talle sellest „raadiovõimust" rääkinud olin. Nüüd on ta raadioviirusega nakatunud ja meil toimib sünergia väga hästi. Ju siis tuli oodata viis aastat, et kohata Jesper Parvet."

Teemadest puudust ei tule

„Kui sul on inimestele midagi öelda, siis nad kuulavad ka. Kui sa ütled ainult kella ja seda, kus on politsei, siis ei viitsi keegi seda kuulata,“ arvab Timmer.  „Meil on nii palju kirju, sõnumeid, telefonikõnesid. Mitte ühtegi negatiivset sõnumit ei ole tulnud. Järelikult on seda saadet väga vaja olnud ja järelikult on inimesed seda saadet tõesti väga oodanud. Ükskõik, kuhu ma lähen, öeldakse, et tore, et me oleme tagasi. See on äge ja teeb südame soojaks. Selle tundega on hea minna stuudiosse.“

Timmer räägib, kuidas ta läks paar nädalat enne esimest saadet Star FMi programmijuhi Allan Vinogradoviga kohtuma ning tal paluti kirja panna mõned mõtted ja esimeste saadete teemad. Timmer kirjutas kümne minutiga 49 teemat. Seega teemadest puudust ei ole!