Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
13. märts 2019, 07:48

VEGANID KRIMINAALUURIMISE ALL: väikelaps tõsises seisus, ravimisest keeldunud ema võib vanemaõigusest ilma jääda (201)

Politsei alustas kriminaalasja veganist ema üheaastase lapse tõsiste tervisekahjustuste kohta, sest arstid kahtlustavad, et lapse vitamiinipuuduse taga võivad olla vanemate söömisharjumused.

16. jaanuaril tegid lastearstid politseile teate eluohtlikus seisundis lapsest, kes on juba mitmeid kordi krampide ja tugeva toitainete puudusega haiglas raskes seisus olnud. Sellel korral oli tita olukord juba nii hull, et teda ähvardab arengupeetus.

Lastearst-endokrinoloog ja Lastehaigla eetikakomitee juht Ülle Einberg sõnas, et selle juhtumi puhul pidid nad appi võtma võlaõigusseaduse, mille paragrahv 766 ütleb, et kui lapsevanema otsus kahjustab ilmselt patsiendi huve, ei tohi tervishoiuteenuse osutaja seda järgida.

Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kristine Tamm selgitas, et kõigepealt on vaja kindlalt välja selgitada, miks laps niisuguses seisundis on, kuid kui selle taga on lapse ema söömisharjumused ja on oht, et ta jätab oma lapse ohtu ka edaspidi, siis võib esimest korda juhtuda see, et laps võetakse vanematelt ära nende toitumisveendumuste tõttu.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Ekspressis.