Foto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
11. märts 2019, 19:29

ÕL VIDEO JA GALERII | Mart Helme: Jüri Ratas helistas mulle juba neljandal märtsil (29)

Esmaspäeval kell 17 kogunes EKRE juhatus enda peakontorisse, et arutada Keskerakonna ettepanekut koalitsioonikõneluste alustamiseks. 

Samal ajal pidasid koosolekut ka Isamaa ja sotsiaaldemokraadid. Kuigi sotsiaaldemokraadid võtsid Reformierakonna pakkumise koalitsiooniläbirääkimiste alustamiseks vastu, viskus Isamaa ühte Keskerakonna ja EKRE-ga ning juba teisipäeval istutakse ühise laua taha.

EKRE esimees Mart Helme saabus koosolekule roosa kilekotiga, millest tõmbas väljas tordi ning asetas selle lauale. „Ma olen terve päeva öelnud ja ütlen ka nüüd, et meil pole muud öelda, kui et hakkame nüüd arutama,“ sõnas lõbusas tujus Helme. 

Pärast tunnist koosolekut selgus, et tegu oli võiduka tordiga. EKRE juhatus otsustas alustada läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks Keskerakonna ja Isamaaga.

„Iga erakonna eesmärk on saada võimule selleks, et oma programmilisi seisukohti ja valijatelt saadud mandaati teoks teha,“ ütles Mart Helme.

"Lähme läbirääkimistele ilma punaseid jooni tõmbamata, aga kindla kavatsusega oma valijate huvide eest valitsuses olles seista."

Helme sõnul võttis juhatus tunnise koosoleku käigus Keskerakonna pakkumise üksmeelselt vastu ning läbirääkimiste laua taha istutakse juba homme. Lisaks arutati EKRE jaoks olulisi teemasid, et juhatuse liikmete vahel poleks erimeelsusi, ning moodustati kõnelusteks delegatsioon.

Isamaa, EKRE ja Keskerakonna võimuliidu võimalikkusest hakati Helme sõnul arutama juba nädal tagasi, päev pärast valimisi. „Jüri (Ratas – toim.) helistas mulle juba 4. märtsi ennelõunal. Kuna ma vastu ei võtnud, saatis mulle sõnumi „Magad?”. Kuna ma tõepoolest magasin, ei saanud sellele sõnumile ka vastata. Kui olin tõusnud, kontakteerusime ehk põhimõtteliselt oli esmane kontaktivahetus kohe peale valimisi.”

Kuigi erakondade juhid pole kolmekesti koos ühise laua taha maha istunud, on omavahel kohtunud Helme ja Seeder, Helme ja Ratas ning Ratas ja Seeder. EKRE juht lisas, et mingisuguseid ministrikohti ei ole veel jagatud ning need lepitakse kokku siis, kui koalitsioonileping on valmis.

„Meil on terve hulk teemasid, millest ei ole nõus taganema,” rääkis Helme. "Läbirääkimisi alustamegi rasketest teemadest, mitte kergetest. Meie jaoks on keerulised teemad rahvaalgatus, koosoeluseadus, piirivalve taastamine ja Rail Baltica, mille puhul võib arvata, et tekivad mitmeplaanilised mõttevahetused,” täpsustas EKRE esimees enda erakonna punaseid jooni.

Helme kinnitas, et Keskerakonnaga pole erimeelsusi ka haridussüsteemi üle, mis oli vahetult enne valimisi üks põletavamatest teemadest. „Meie ühine seisukoht on, et haridussüsteem peab minema üle eesti keelele. Iseasi on see, et keegi meist ei toeta seda varianti, mis valitseb praegu, kus eesti ja vene lapsed surutakse kokku ühte kooli. Sellise mõttetu integratsiooniga mängimisega ei jõua kuhugi,” ning lisas, et nende plaani kohaselt hakatakse õpetajaid ja õpilasi ettevalmistama ning kui õpetajad, õppevahendid ja metoodikad on olemas, minnakse täielikult üle eesti keelele.