Foto: Reuters/Scanpix
Üritused
11. märts 2019, 17:05

VIDEO | Island valis euroloo, mis ei pruugi Iisraelis lavalegi jõuda

Iisraeli Õiguskeskus Shurat HaDin nõuab siseministeeriumilt, et Eurovisionil Islandit esindaval kooslusel Hatari keelataks riiki siseneda.

Shurat HaDin nõuab Islandi delegatsioonile sissesõidukeeldu, sest Iisraeli meedias on levima hakanud hirm, et Hatari kasutab Eurovisioni lava korraldajariigi vastu protestimiseks, vahendab Iisraeli ajaleht Yedioth Ahronoth.

Õiguskeskuse juht sõnab avalikkusele saadetud kirjas, et Hatari kirjutas eelmisel suvel alla petitsioonile, mis kutsus üles Eurovisioni boikoteerima. "Pärast lauluvõistlusele valimist teatas bänd, et kavatseb Eurovisioni laval Iisraeli vastu protestida, olgugi, et see on reeglitevastane."

Iisraeli siseministri pressiesindaja ütles, et hakkavad küsimusega tegelema, kui vastav kiri ka nendeni jõuab. "Kooskõlas parandatud seadusega saab siseminister Iisraeli strateegiliste küsimuste ministeeriumilt soovituse ja teeb alles seejärel otsuse."

End antiantikapitalistlikuks tekno performance-grupiks nimetav Hatari on juba varem oma väljaütlemistega tähelepanu püüdnud. Pärast poolfinaali jõudmist avaldas bänd petitsiooni, milles kutsusid Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut Põhjamaa rahvaste maadlusvõistlusele Glimale.

Glima on Islandi rahvusspordiala, milles maadlejad püüavad oma vastase pükstest kinni haarata ning ta pikali tõmmata. Selle iidse spordiala mõtlesid välja viikingid ja see rõhub füüsilise tugevuse asemel tehnikale.

Meediale saadetud avalduses kutsus Hatari peaministri maadlusmatšile 19. mail, päev pärast Eurovisioni. Kohtumispaigaks on Tel Avivis Magen David Square'il asuv Carmeli turu sissepääs.

Bänd ütles kirjas, et kui nende delegatsioon võidab, lubatakse neil Vahemere rannikule rajada esimene BDSM koloonia, mis oleks ühtlasi ka Hatari kaitse all. Kui aga peaks võitma peaminister, saab ta endale Lõuna-Islandis asuva väikese saarestiku nimega Vestmannaeyjar.