Merle JäägerFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
11. märts 2019, 13:42

Merca: mul on olnud probleeme oma sooidentiteediga (8)

Näitleja Merle Jääger ehk Merca meenutas Vikerraadio saates “Käbi ei kuku” oma nooruspõlve ning nentis, et kuna ta juba keskkoolis pungiringkondades liikus ja põhiliselt meesterahvaste seltskonnas liikus, on tal olnud probleeme oma sooidentiteediga. 

“Kui ma olin päris väike, selline kolm-neli, me kasvasime üles sangarite nõukogude sõjafilmide peal ja siis ma ütlesin, et ma tahan saada sõduriks. Vanemad ültesid oi-oi, aga tüdrukutest ei saa sõdureid! Kui sa tahad sõjaväkke minna, siis kas arstitädiks või kokatädiks,” rääkis ta. 

Mercale tundus aga süstitegemine või leemekulbi liigutamine mõttetu ning tema oleks tahtnud ikka mudas roomata ja tankiga sõita. “Tundsin siis esimest korda, kuidas mind minu soo pärast diskrimineeritakse,” tõdeb ta.

Merca meenutas, kuidas neljandas klassis tema pikad patsid lühikeseks potiseonguks lõigati ning teda seejärel poisiks hakati pidama. “Mul oli jah siis, mingisugune identideedikriis. Lapsepõlvesõber Sulev, kellega sai puu otsas ronida ja muid töllakusi teha, tundus kordades huvitavam. Ma arvan, et sealt tuli mitu aspekti, kaasa arvatud see, et enamik pedagooge olid naised, kui olid niinimetatud laupäevakud, siis tüdrukud pidid pesema ja tegema hästi nõmedaid töid, no jopp. Üldsegi mulle ei meeldinud ja ma ei saanud aru, mispärast tüdrukutelt nõutakse reaalselt poole rohkem kui poiste käest, poistel on poole lihtsam elu,” nentis ta.

2017. aastal rääkis Merca Naistelehele, et kui oleks see võimalus olnud, oleks ta teinud hoopiski soovahetusoperatsiooni.

"Mulle tundub, et vahel võib vales kehas sündida. Tahtsin tõsiselt soovahetusoperatsiooni, aga nõukogude ajal, 80ndatel tehti selgeks, et ei saa," nentis Merca. "Leidsin, et olen mees, juba eelteismelisena. Mäletan, kui me emaga rannas olime, siis üks mees tahtis talle külge lüüa või tuli niisama juttu ajama ning ütles, et teie poeg sukeldub nagu delfiin. Olin siis 10aastane ja tundsin end tohutult kõrvust tõstetuna. See oli mu elu parim kompliment," pajatab näitlejanna.

Ka lapsi ei tahtnud Merca põhimõtteliselt noorena saada. Kuid siiski on tal etnoloogist tütar Ode Alt, kes oma ema, muideks, mitte emaks ei kutsu, vaid ikka Mercaks. Ode teab ise, et ta oli tegelikult planeerimata laps. “Tegelikult oli mul spiraal, ta (Ode - toim.) otsustas, et ta tuleb, sest ta lükkas varbaga spiraali välja,” rääkis Merca.

Ode isa Silveriga kohtus Merca malevas, tema oli siis 23aastane, Ode isa oli 16aastane. Pool aastat pärast lapse sündi läks paar lahku, kuid Ode teab rääkida, et tollal oli tema noor isa hoopis vastutustundlikum pool, kes tahtis peret koos hoida ja last kasvatada.

Lapsi ei tahtnud Merca saada seetõttu, et ta ei armasta absoluutselt imikuid. “Tõesti, ausalt ei meeldi. Kolmandast eluaastast, kui esimesed sõnad juba suhu tulevad, on tore,” ütles ta.