Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
11. märts 2019, 08:00

HALB ÜLLATUS: juriidilise segaduse pärast ähvardab eestlast Eesti kodakondsusest ilma jäämine (59)

End sünnijärgseks Eesti kodanikuks pidanud Margita Erma sai jaanuari keskel ootamatult teada, et jääb 12. märtsil Eesti kodakondsusest ilma, kuna on kodakondsuse saanud abiellumise kaudu.

Margita Erma on sündinud Eestis, tema emakeel on eesti keel, ta on ristitud Eestis, koolis käinud Eestis ja üle 35 aasta töötanud õpetajana Eesti koolides. Naisel on samas Eesti kodakondsuse kõrval ka Soome kodakondsus. Seega oli jahmatav, kui Erma sai 31.jaanuaril teada, et kaotab pooleteise kuu pärast kodakondsuse, kuna ta pole seaduse silmis sünnijärgne Eesti kodanik.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) silmis on probleem selles, et lugemata või täies ulatuses mõistmata on jäänud üks 1990ndate alguses välja antud haldusakt ja ameti identiteedi ja staatuse büroo juhataja Margit Ratniku sõnul võib Margita olukord olla inimlikult mõistetav, kuid ametniku sõnul ei saa seadust väänama hakata.

PPA andis tähtajaks 28. veebruari ja nõudis, et kui Margita ei ole selleks ajaks algatanud Soome kodakondsusest loobumist, siis alustab PPA naiselt Eesti kodakondsuse äravõtmist.

Refereeritud arikli täistekst Eesti Päevalehes.