Kultuurne motobandeFoto: Martin Ahven
Tele
10. märts 2019, 16:26

Kultuurne Motobande meenutas 10 tegutsemisaastat: 40kesi rännata ei ole ikka kõige õigem

Saates “Hommik Anuga” käisid külas Kultuurse Motobande liikmed Jaagup Kreem, Tõnu Kark ja Mart Mikk, kellest viimane pärast kümmet tegutsemisaastat ühistest reisidest pajatava raamatu “Minu moto” välja andis.

Kultuurse motobande seltskonda kuuluvad näitlejad, produtsendid, lauljad, disainerid, kunstnikud, kultuuriinimesed ja teiste valdkondadegi esindajad. Kümne aasta jooksul sõideti läbi 13 riiki.

Motobande on tegelikkuses heategevuslik ettevõtmine ning saadud toetus on läinud jagamisele erinevate heategevusprojetkdie vahel. Mart Miku sõnul on Kultuurne Motobande ainulaadne formaat. “Kujutame ette, et Briti või USA top 20 näitlejat, muusikut, kustnikku, kes lähevad kümme aastat järjest kambaga sõitma, niimoodi, et nad ise maksavad kõik oma kulud,” nendib ta. 

Muuhulgas käis meestega koos sõitmas ka Koit Toome. Kargu sõnul oli laulja esmalt uurinud, kes kampa kuuluvad, ja kui kuulis, et näiteks Tiit Sukk, Sepo Seeman, Ago Anderson ja Jaagup Kreem sõitmas käivad, olevat ta öelnud, et “oi, seal on siis teisi kõvu mehi ka, ma tulen ka,” tõdeb Kark.

Kreem tunnistab, et tema kaks esimest aastat motobandega ei liitunud, sest pidas nende rohelisi veste inetuteks. “Elmar Liitmaa rääkis mulle kaks aastat, et "tule, sõidame, et jube kihvt oli". Kolmandal aastal ma mõtlesin, et hea küll, et lähen vaatan siis. Kohe anti see roheline vest selga ja ma mõtlesin, et peaasi, et keegi ei näeks. Sealt edasi olen ma 100 protsenti kohe esimesest päevast peale, kui me Estonia ees kokku saime, selle asja sees olnud ja mulle nii kohutavalt meeldib.”

Motobande enam koos maailma mootorratastel vallutamas ei käi, Miku sõnul tuleneb see sellest, et õige motorändamine käib siiski väiksemas seltskonnas. “Ühe-kahe rattaga, neljakesi. Need on kaks nii eri asja, kui minnakse 40kesi, siis peab olema paika pandud, kus ööbitakse, süüakse, kuhu täpselt minnakse. Ei saa ületada selliseid põnevamaid piire. Ükskord olema üheksa tundi seisnud Venemaa-Soome piiril. Neid asju ei tohiks teha 40kesi. Lisaks oli planeerimisprotsess umbes pool aastat. Aga ikkagi ei vahetaks neid reise mitte millegi muu vastu. 

Vaata kogu intervjuud videost: