Queen, vasakult: Roger Taylor, Brian May, Freddie Mercury ja John Deacon.Foto: TopFoto/Scanpix
Saund
7. märts 2019, 18:52

Suri Queeni esimene bassimees Mike Grose (3)

Queeni muusikud Roger Taylor ja Brian May teatavad kurbusega bändi esimese bassimängija Mike Grose'i surmast. See pole ainus kaotus, mis Queeni peret sel nädalal tabas.

Taylor avaldas Instagramis noorpõlvefoto, kus ta poseerib koos Grose'iga, ning kurvastab vana sõbra lahkumise üle. „Kuulsin teda esimest korda ansamblis The Individuals, käisime tookord mõlemad alles koolis.“ Rogeri sõnul mängis Mike võimsalt. „Puhka rahus.“ Ka Queeni asutajaliige ja kitarrist Roger May kiidab oma järelehüüdis Mike Grose'i saundi. „Ta oli võimas kuju, kellel oli võimas instrument! Tema saund oli massiivne ja monoliitne! Meie koostöö siiski ei laabunud, kuid võlgneme Mike'ile tänu, et ta aitas meil neid esimesi samme astuda.“

Soome väljaande Saund teatel mängis Grose koos Taylori ja Mayga ansamblis Smile, mis laulja Freddie Mercury liitumisel sai nimeks Queen. Grose jõudis bändis olla viis kuud ning mängis Queeni esimestel kontsertidel. Bändi live-debüüt oli 27. juunil 1970 Cornwallis Truros.

„Püüdsime oma prohmakaid varjata, aga kui nüüd jõhkralt aus olla, olime parajad kobakäpad,“ meenutas Grose veebiküljel Queen Live legendaarse ansambli algusaegu.

Andnud Queeniga 1970. aasta juulis veel kaks kontserti, lahkus Grose augustis bändist. Tema asemele võeti Barry Mitchell, too omakorda asendus Doug Bogie'ga. Queeni klassikaline koosseis moodustus 1971. aasta algul, kui ansambliga liitus John Deacon.

Taylori teatel on pärast pikka haigust lahkunud ka Gerry Stickells, keda ta nimetab maailma parimaks tuurimänedžeriks. Stickells oli teinud koostööd ka Jimi Hendrixi ja Paul McCartneyga. „Ta oli Queeni jaoks midagi enamat kui tuurimänedžer – ta oli meile teine isa, suurepärane sõber ja õpetaja ning rahusadam keset kaost.“ Taylori sõnul avaldas Stickells tema elule sügavat mõju. „Jääme teda südamest taga igatsema ning soovime Sylviale ja Gerry perele sel raskel ajal jõudu.“