"Eesti muusika karikas"Foto: Erki Parnaku
Tele
10. märts 2019, 10:00

„Eesti muusika karikale” annavad avapaugu The Swingers ja Metro Luminal: konkurentsi me ei tunne (1)

„Eesti muusika karika” avasaates astuvad täna õhtul võistlustulle The Swingers ja Metro Luminal. „Eks need võistlussaated on tobedad olukorrad, aga usun, et mõlemad bändid on tulnud siia selle mõttega, et lihtsalt näidata Eesti rahvale, mida me teeme,” räägib The Swingersi liige Birgit Sarrap.

„Ma ei tunne rivaliteeti üldse! Ma arvan, et kui prime time’l ennast näidata, siis võidame sellest kõik. Feimi ja sulli!” sõnab Metro Luminali laulja Robin Juhkental.

Nii Birgit kui Robin on mõlemad osalenud „Eesti laulul” ja mitte ainult – mõlemad on selle ka võitnud. Birgiti sõnul erinevad kaks võistlust teineteistest väga palju. „Ühes saates on sul vastutus esindada Eesti riiki. Siin on vastutus teha head muusikat,” ütleb Birgit.

"Eesti muusika karikas" Foto: Erki Parnaku

Bändidel tuleb saates esitada neli lugu – oma suurim hitt, oma värskeim lugu, üks vana Eesti laul ja üks pala vastase repertuaarist. The Swingers otsustas Metro Luminali repertuaarist valida loo „Isa tuli koju”. „Kui kuulsime, et te ise seda ei esita, otsustasime seda teha,” sõnab Birgit Robinile otsa vaadates. „See on paratamatult Metro Luminali kõige suurem hitt ja väga puudutav lugu.“ Birgiti sõnul oli neil soov teha sellest midagi ilusat ja rahulikku, täiesti teistmoodi.

„Kusjuures, meie esimene valik oli „Su õrnas käes” aga siis kuulsime, et nad teevad seda ise. Olime kindlad, et nad teevad „Isa tuli koju” ja siis kuidagi läks nii. Aga kes teab, võib-olla teeme selle „Su õrnas käes” ka kunagi ära,” selgitab Birgit.

„Nädal tagasi hakkasime mõtlema, kuidas ja mis,“ räägib Indrek loo õppimisprotsessist. „Eks tööd ikka tehti, et hea asi saaks. Alguses on vaja ju loo stiil välja mõelda, teha seade, sõnad pähe õppida, siis teha proovi ja lugu selgeks saada. Eks see võtabki iga päev natuke aega. Mütsiga löömas me muusikaliselt tavaliselt ei käi,“ sõnab Indrek ja lisab, et päris hommikust õhtuni nädal otsa järjest koos muidugi ei istutud.

„Eks lugude sünd on ikka alati erinev, mõnele loole seade meisterdamine on väga lihtne, mõnele jälle kulub kohutavalt kaua aega sest ei leita õiget võtit. Üldjuhul aga ma ütleks et The Swingersi tööprotsessis on arvatavasti seade tegemine ja partiide välja mõtlemine ikka aegavõtvam protsess kui sõnade pähe õppimine või loo ansambliga kokku harjutamine," ütleb Indrek.

"Eesti muusika karikas" Foto: Erki Parnaku

Kõige raskem oli Metro Luminali loo juures aga leida loole uus nurk ja stiil, mis ka sobiks. „See lugu on nii kurva sõnumiga ja originaal kuulajatele nii pähe kinnistunud, et uue nurga ja stiili leidmine oli kõige keerukam.“

Metro Luminal esitab saates Tanja Mihhailova eurolugu „Amazing“. „Kuulasime variandid üle ja Raineril (Rainer Jancis – toim.) tekkis idee see kuidagi U2 võtmesse keerata,“ räägib Robin.

Vanema Eesti loona tuli artistidel ette võtta ja oma võtmesse keerata ansambli Mikronid lugu „Imelik masin“. „No ikka on raske, sest sa kardad ju teha originaalist halvemini,“ tunnistab Birgit. „Ei taha ju lugu ära ka rikkuda. Teiste inimeste loomingu vastu on väga suur austus ja aukartus. Püüame Swingersiga alati igast loost oma versiooni teha, et kuidagi piinlik ei oleks,“ räägib Birgit ja Robin lisab julgustavalt: „Originaalis on see super lugu ja ma arvan, et me kumbki kuidagi ära ei lörrinud, ei rikkunud.“

Kui Birgiti sõnul ei ole saates osalemise juures midagi rasket, siis Robin on teisel arvamusel. Tema jaoks on ootamine väsitav. „Pole nii, et sa lähed lihtsalt peale. See on ikkagi pikk päev – proovid ja värgid, tuled otse töölt, magamata, väsinud ja siis pead veel mingit energiat näitama, kui tegelikult tahad juba kümme tundi magada.”

Birgiti sõnul on nad omas elemendis ja närvigi ei teki. „Korra võib-olla tuleb närv enne seda uut laulu, kui vastasvõistkond kuulab, mis sa nüüd siis tegid sellega. Aga Eestis on muusikud üldse hästi head sõbrad, meil on väike riik ja kõik hoiavad üksteist!” jagub Birgitil ainult häid sõnu. Birgit soovitab kõigil saates oma asja teha. „Ja magage eelmisel öösel, kui saate!” naljatleb ta. „Te võidate siit nagunii!” lisab Robin enda poolt.