Foto: Aldo Luud
Blogid
6. märts 2019, 19:56

Kuidas noored piiri ääres saladuslikult kadusid (1)

„Poisikeste, noorte neidude ja noormeeste rohkearvuline kadumine Venemaale on pannud idapiirist sagedamini kõnelema kui kunagi varem. Noorte põgenemine on kujunenud piiriribas lausa epideemiaks,“ kirjutasid ajalehed 1938. aasta märtsi alul.

Vaba Maa toob ka näite, kuidas Narva tagant läks äsja üle piiri isegi pruutpaar. Krivasoo külast aga läks minema 17aastane tütarlaps. Narvas lubas noormees õhtul kinno minna, kuid kadus. Turumüüja nuttis taga oma ainsat last, kes kadus koos naiskutsekooli õpilasest sõbratariga.

Järva Teataja märgib 2. märtsil, et noorte kadumises üle piiri ei ole süüdi venelaste raadiopropaganda üksi. „Tegutsevad agendid, kes liiguvad piirivöös ringi ja meelitavad noori seiklushimulisi üle piiri põgenema. Kreenholmis elunev 15aastane Sergei O. kõneleb juhtumist, kus keegi tundmatu agent oli teda meelitanud Venemaale. Ta oli poisi peatanud  Narva ühel kõrvaltänaval  ja palunud suitsule tuld. Sealjuures võõras oli esitanud poisile küsimuse, kas ta ei tahaks üle piiri põgeneda, kuna Venemaal olevat elu mitmetigi parem.Selline küsimus, pealegi õhtul pimedas, tundus poisile võõrastav ja ta pistis jooksu,“ kirjutab ajaleht, lisades, et kuuldavasti on taolisi agente nähtud ka Narva-tagustes valdades.