Madis MillingFoto: Teet Malsroos
Inimesed
4. märts 2019, 13:20

Madis Milling meenutab sõbra sõnu: päeval, mil sa astud üle riigikogu ukseläve, muutud sa lurjuseks (11)

Riigikogu valimistel tubli tulemuse teinud ja 2304 häält saanud reformierakondlane Madis Milling võtab õnnesoovid telefoni teel vastu vaatamata sellele, et meest on tabanud viirus.

„Kui teil on silmade ees udu ja pea on nohust tsementi täis, siis puudub igasugune emotsioon.“ Madis oli viirushaigust trotsides siiski valimispeole läinud. „Olin seal tund aega ja siis tulin tagasi koju teki alla.“

2015. aastal pääses Milling riigikokku 2580 häälega. „Kui ma esimene kord pääsesin riigikokku, siis oli see minu jaoks üllatus. Seekord oli pigem ootus,“ räägib endine raadiohääl, näitleja ja poliitik. „Aga nagu olen öelnud sõpradele ja kõigile, kes mind tunnevad – olen ikka sama inimene ja ma ei muuda ennast. Seisan samade asjade eest. Ma ei tee riigikogusse pääsemise nimel mingeid trikke. Ma ei seisa pea peal,“ sõnab ta. 

Milling meenutab kirjanikust sõbra sõnu, kelle arvamust peab ta väga tähtsaks. „Madis, arvesta, et päeval, mil sa astud üle riigikogu ukseläve, muutud sa lurjuseks. Inimesed hakkavad sind vihkama, sest sa oled riigikogu liige. Sain aru, et see on huumoriga öeldud. Aga seda ma mõistsin küll, et niipea, kui sa oled riigikogu liige, oled sa automaatselt milleski süüdi, aru saamata, milles.“ Isiklikult ei ole Milling sellist põhjendamatut viha kogenud, aga sai aru, mida sõber selle mõttega öelda tahtis. 

„Ma tõesti ei tea, kes on minu valijad, aga aiman, et need on kaitseliitlased, päästjad, vabatahtlikud päästjad.“ Milling räägib, et kui on Kaitseliidu õppustel kohtunud erinevate kaitseliitlastega või vabatahtliku päästjana tulekahjul, siis ei ole keegi tulnud ütlema, et „sina, riigikogu liige“. Seal oleme üks meeskond.

Milling on kogenud meeskonnatunnet enda erakonnakaaslase ja „pinginaabri“ Mati Raidmaga. „Tunnetasin, et ajasime ühiselt pääste- ja elanikkonna kaitse asja - leidsime sekundiga ühise keele. Kui rääkida suuremast pildist, siis fraktsioon koosneb 30 inimesest. Igal inimesel on oma maailmapilt. Kas me saame nendesse maailmapiltidesse sobituda, on iseasi. Aga vähemalt tehakse selle nimel tööd. Seda näitas ka see valimine.“