CREW DRAGONI MEESKONNARUUM: Sellel lennul veetis Ripley seal üksi aega.Foto: AP/Scanpix 
Maailm
3. märts 2019, 19:55

Space X-i „lohe“ põkkus edukalt kosmosejaamaga

Laupäeva hommikul Floridast Falconi raketi turjal teele läinud kosmosekapsel Crew Dragon (lohe) põkkus pühapäeval kell 13.02 Eesti aja järgi rahvusvahelise kosmosejaamaga. See toimus automaatselt Dragoni arvutite juhtimisel.

Ühendriikide astronaut Anne McClain ja tema Kanada kolleeg David Saint-Jacques jälgisid kosmosekapsli lähenemist teraselt. Nad oleksid saanud ootamatu tõrke korral anda Crew Dragonile käsu peatuda, taganeda või koguni missioon enneaegselt lõpetada.

Kapsli pardal oli skafandrisse rõivastatud inimesekujuline mannekeen hüüdnimega Ripley ning rohkem kui 90 kilo kosmosejaama meeskonnale vajalikku kaupa ja seadmeid. Sellest on nüüd kulunud juba kaheksa aastat, kui Ühendriikidest startis ameeriklaste valmistatud astronautide lennutamiseks mõeldud kosmoselaev ja lõppes Space Shuttle, kosmosesüstikute, programm. Meeskond viidi vahepealsel ajal rahvusvahelisesse jaama Venemaa abiga.

Crew Dragoni projekteeris ja valmistas NASA tellimusel Elon Muski kompanii Space X. Esimene lend kahe astronaudiga pardal on kavandatud juulisse. Konkurendid Boeingust kavatsevad oma programmiga CTS-100 Starliner katsestardi teha aprillis ja saata inimesed kosmosesse augustis.

Ameerika kosmosekapslid võivad orbiidile viia seitse inimest. Vene Sojuzi mahub neid vaid kolm.

Crew Dragon peaks alustama tagasisõitu Maale reedel. Elon Musk ütles eile, et see teeb talle enim muret, sest kapsel siseneb Maa atmosfääri suurel kiirusel. Sellele mõeldes projekteeriti kosmosekapslile eriline kuumusekilp, mis peaks seda üllatuste eest kaitsma. Kapsel maandub langevarju otsas rippudes Floride ranniku lähedal ookeani.

Pardal olevale mannekeenile pandi nimi Ripley filmi „Tulnukad“ tegelaskuju Ellen Ripley järgi.