Ukraina esindamisest loobunud lauljatar MaruvFoto: Reuters/Scanpix
Üritused
1. märts 2019, 11:09

Eurovisionist loobunud Ukraina: osaleme järgmisel aastal, kuid ainult siis, kui Venemaa tänavu ei võida (8)

Sel nädalal teatas Ukraina rahvusringhääling, et nad ei osale sel aastal Eurovisioni lauluvõistlusel. Ukraina eelvooru võitnud lauljatar Maruv ei saanud rahvusringhäälinguga lepingu osas kokkuleppele ja esindamisest loobusid ka teine ja kolmas koht.

Neljapäeval antud pressikonverentsil kinnitas rahvusringhääling, et nad osalevad Eurovisionil järgmisel aastal, vahendab Wiwibloggs. Siiski on neil üks tingimus – osaletakse vaid siis, kui Venemaa tänavust võistlust ei võida. Juhul, kui Venemaa võidab, ei kanna Ukraina ka järgmise aasta võistlust üle. Sama juhtus mullu FIFA World Cupiga – kuna see toimus Venemaal, ei kantud seda Ukraina televisioonis üle.

Tänavuse segaduse osas võtab Ukraina ringhääling kogu süü enda peale. Esindamislepingus oli kirjas, et Maruv peaks tühistama oma juba broneeritud kontserdid Venemaal, kuid lauljatar kinnitas, et see ei olnud peamine põhjus loobumiseks. Lähikuudel plaanib Ukraina rahvusringhääling ka selle lepingupunkti üle vaadata. „Oleme tänavusele aastale punkti pannud ja nüüd on meil aega aasta, või isegi kaks, et maha istuda ja mõelda,“ öeldi pressikonverentsil.

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) ei tee Ukraina ringhäälingule loobumise pärast trahvi. Siiski tuleb riigil täies mahus kinni maksta osalemistasu. Võistlust kantakse Ukrainas üle, kuid ukrainlased ei saa oma lemmiku poolt hääletada. Samuti näidatakse täies pikkuses Venemaa esitust.