KUULUS ABIELUPAAR: André Previn ja näitlejanna Mia Farrow 1969. aastal. Kuulus paar sai kolm ühist bioloogilist last ning adopteeris veel kolm. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
1. märts 2019, 10:24

Suri neljakordne Oscari-võitja ja Mia Farrow' eksmees André Previn

89 aasta vanuses on surnud nimekas dirigent ja helilooja André Previn, kes kireva karjääri jooksul võitis neli Oscarit. 

Berliinis sündinud, kuid perega natside eest USAsse pagenud ja Los Angeleses üles kasvanud muusik oli The Guardiani teatel erakordne ja mitmekülgne talent, kes hägustas piire džässi, popi, filmi- ja klassikalise muusika vahel.

Avaliku elu tegelaseks muutis Previni ka tema eraelu - ta oli abielus viis korda, sealhulgas Hollywoodi näitlejanna Mia Farrow'ga, kellega ta sai kolm ühist last. Ühtlasi adopteerisid nad veel kolm last, nende seas Soon-Yi, kellest sai Mia järgmise partneri Woody Alleni hilisem seaduslik abikaasa. Previni viies abielu tippviiuldaja Anne-Sophie Mutteriga kestis vaid neli aastat, kuid nad jäid lähedaseks. Kui Previnilt 80 aasta juubeli intervjuus päriti, kahetseb ta midagi, vastas muusik: „Olen eraelus mitmeid valesid valikuid langetanud. Aga tööalaselt ei kahetse ma midagi. Ma ei võta end eriti tõsiselt,“ lisas ta.

Juba teismeeas hakkas Previn kirjutama filmimuusikat ja tegutsema džässpianistina, saates näiteks Ella Fitzgeraldi. Sõjaväeteenistuse ajal sai ta Pierre Monteux'lt dirigeerimistunde ning 32 aasta vanuselt hülgas Hollywoodi, keskendumaks klassikalise muusika karjäärile. 1967 sai Previnist Houstoni sümfooniaorkestri juht, järgmisel aastal juba Londoni sümfooniaorkestri peadirigent. Seda ametit pidas ta 11 aastat. Previni juhtimisel osales orkester iganädalases laupäevaõhtuses telesaates ning andis aastas välja keskmiselt 14 albumit. 

Aastate jooksul juhtis Previn ka Pittsburghi sümfooniaorkestrit, Briti kuninglikku filharmooniaorkestrit ning Los Angelese ja Oslo filharmoonikuid ning Tokyo sümfooniaorkestrit. Tema esimene ooper „Tramm nimega Iha“ jõudis lavale 1998. aastal San Franciscos, Blanche'i osas tippsopran Renée Fleming. Kuid Previn kirjutas ka muusikale, orkestri- ja kammerteoseid ning mitu kontserti ning jätkas samal ajal muusika loomist ja seadmist Hollywoodi filmidele. 11 korda Oscari nominendiks esitatud Previn võitis neli kuldmehikest, sealhulgas „Minu veetleva leedi“ filmiorkestratsiooni eest.

Paljud britid mäletavad Previni ennekõike Andrew Preview'na 1971. aasta jõulušõust „Morecambe and Wise Christmas Special“, kus ta dirigeeris koomik Eric Morecambe'i kehastatud käpardlikku klaverisolisti.