EESTLASE LEMMIKUD: Eelmisel aastal jõudis TOP 100 sisse Susan Luitsalu „Minu Dubai“.  2017. aastal ilmunud Tiit Pruuli raamatu „Minu maailm. Romaniku(te) heitlused“, mahtus väljatuleku aasta kõige müüdumate TOP 20 hulka ja on siiani populaarne.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
1. märts 2019, 00:01

TIIBETI MÄGEDEST BERMUDA KOLMNURGANI: Kuidas valida reisiraamatut?

Milline on hea reisiraamat, on keeruline küsimus, millele ühest vastust leida on raske, kui mitte võimatu – igal lugejal on ju erinev maitse. Küll aga saab välja tuua mõned näpunäited, soovitused ja pidepunktid, et reisiraamatute maailmas paremini orienteeruda.

Milline on hea reisiraamat on keeruline küsimus, millele ühest vastust leida on raske kui mitte võimatu. Maitse on igal lugejal erinev. Küll aga saab välja tuua mõned näpunäited, soovitused ja pidepunktid, et reisiraamatute maailmas paremini orienteeruda.

Õhtuleht uuris valdkonna asjatundjate käest: Milline peaks olema hea reisiraamat, kuidas see poest üles leida ja miks eelistada vanakooli reisikirja moodsale internetifoorumile.

Tiit Pruuli on tuntud rännumees, kelle sulest ilmunud kümneid edukaid reisiraamatuid. Ta tunnistab, et hea reisiraamat on üldjoontes selline nagu hüva reis ise – silmaringi avaradav ja erutavaid emotsioone pakkuv kogemus.

„Aga raamat peab reeglina olema reisi kvintessents (tuum – K.V), mitte lihtsalt lohisev ümberjutustus, et siis nägin seda ja siis sõin seda. Reisiraamat ei tohi olla ka entsüklopeedia ümberjutustus, vaid peab ikka sisaldama isikliku kohaloleku tunnet, isiklikke läbielamisi. Ja selge see, et erinevad sihtgrupid vajavad eerinevaid reisiraamatuid. Kui 20-aastane neiu läheb esimest korda Austraaliasse, siis talle ja tema eakaaslastele on seal olulised ja põnevad hoopis teissugused asjad kui minule ja minu keskealistele sõpradele,“ sõnab Pruuli.

Edasi lugemiseks: