Victor CroneFoto: Tiina Kõrtsini
Üritused
11. märts 2019, 16:01

VIDEOD | Vaata ja kuula, milliste artistidega hakkab Victor Crone Eurovisionil rinda pistma

Eurovisioni lauluvõistlus Tel Avivis läheneb ja meie esindaja Victor Crone astub seal võistlustulle juba 14. mail, Eurovisioni esimeses poolfinaalis. Tänaseks on avalikud kõik võistluslood. Vaata ja kuula, milliste artistide ja lauludega Victor võistlustulle astub. 

Albaania – Jonida Maliqi "Ktheju tokës"

 

Jonida osales esmakordselt Albaania lauluvõistlusel Festivali i Këngës (alates 2003. aastast valitakse selle abil ka Albaania eurolaul) 13aastasena aastal 1995. Pärast seda on ta korduvalt osalenud. 2004. aastal sai ta võistlusel kolmanda koha, 2010. aastal aga juhtis võistlust. 

Armeenia – Srbuk "Walking Out"

 

Teda on nimetatud üheks Armeenia tõusvaks täheks. Srbuk on osalenud mitmetel kodumaistel ja rahvusvahelistel võistlustel, ning jõudnud "The Voice" Ukraina versioonis finaali. Lugu, mida Srbuk esitab, ei ole veel avalikustatud.

Austraalia – Kate Miller-Heidke "Zero Gravity"

 

Kate Miller-Heidke on Austraalias palju auhindu võitnud laulja ja laulukirjutaja, kes ühendab muusikas kaasaegse popmuusika, folgi ja ooperi. Ta on välja andnud neli stuudioalbumit, jõudnud mitmel korral plaatinastaausesse ja korduvalt olnud oma lugudega esindatud albumite ja singlite edetabelite esikümnetes. 

Austria – Paenda "Limits"

Paenda kirjutas oma esimesed laulud 14aastaselt, õppis samal ajal mängima ka kitarri ja klaverit, et neid muusikas kasutama. Kui tüdrukul oli selge, et muusika on tema jaoks rohkemat kui hobi, kolis ta Viini, et seal džässmuusikat õppida. Aastal 2015 tegi ta oma muusikalise projekti Paenda, kus ta kirjutas, komponeeris ja produtseeris oma muusika ise. 

Belgia – Eliot "Wake Up"

 

18aastane laulja sai kuulsaks Belgia versioonist saates "The Voice", ning Belgia rahvusringhääling valis ta oma riiki esindama. Tema loo autor Pierre Dumoulin on Belgia ansambli Roscoe ninamees ja oli üks 2017. aastal Belgiat Eurovisionil esindanud loo "City Lights" autoritest. 

Horvaatia – Roko "The Dream"

 

Roko mängib lisaks laulmisele ka klaverit ja orelit. 12aastaselt alustas mees oma muusikukarjääri ja laulis kohalikus ansamblis. Sellest ajast saati on ta osalenud mitmetel talendivõistlustel. Samuti on ta võitnud Serbia telesaate "Pinkove Zvezdice". 

Küpros – Tamta "Replay"

 

Tamta sündis ja kasvas Gruusias. 21aastasel kolis ta Kreekasse ja osales saates "Super Idol", kus sai teise koha. Praegu on ta Kreeka popmuusikatööstuses üks mõjukamaid artiste. Samuti peetakse teda Kreekas üheks parimaks vokalistiks. Naine on välja andnud neli stuudialbumit, 12 digitaalset singlit ja 26 muusikavideot. Samuti on ta võitnud arvukalt auhindu. Paralleelselt laulmisega on ta kaasa löönud ka erinevates muusikalides. Ta on olnud "X-Factori" kohtunik nii Kreekas kui ka Gruusias. Tänavu esindab ta Eurovisionil Küprost.

Tšehhi – Lake Malawi "Friend of a Friend"

 

Lake Malawi on indipoppbänd, mis sai kokku aastal 2013. Bändinimi on saanud inspiratsiooni Bon Iveri loost. Juba päris algusest plaanisid bändiliikmed oma kodumaalt Tšehhist välja murda. Bändi kuuluvad Albert Černý (laul, kitarr), Jeroným Šubrt (bass ja klahvpillid), Antonín Hrabal (trummid) ja Pavel Palát (trummid).

Taani – Leonora "Love is Forever"

 

20aastane Leonora alustas seitsmeaastaselt iluuisutamist ja on Taanis sel alal võitnud mitmeid tiitleid. Naine on olnud ka Taani juunioride meister. Praegu Leonora enam profitasemel ei uisuta, kuid on iluuisutamises siiski aktiivne. Lisaks tegutseb ta koreograafina. Praegu on naine keskendunud oma teisele suurele kirele - muusikale. 

Eesti – Victor Crone "Storm"

 

Victor Crone on rootslane, kes teeb koostööd "Eesti laulu" veteranide Stig Rästa, Vallo Kikase ja Fred Kriegeriga. Victor on osalenud ka Rootsi eurolauluvalimistel. Aastal 2015 astus ta Melodifestivalenil võistlustulle looga "Det rår vi inte för". 

Makedoonia – Tamara Todevska "Proud"

 

Tamara on varemgi Eurovisioni laval üles astunud, kuid sel aastal esineb ta seal esmakordselt sooloartistina. Tamara on laval olnud kuueaastasest saati, ning ka tema vanemad on muusikud. Tamara ema on ooperilaulja Makedoonia ooperis ja isa õppejõud Skopje muusikaakadeemias. Tema õde Tijana esindas riiki Eurovisionil aastal 2014. Tamara ise on kolmel korral Eurovisionil laulnud - aastal 2004 Tose Proeski taustalauljana, aastal 2008 trio Tamara, Vrčak & Adrijan liikmena ning 2014. aastal oma õe taustalauljana. Tamara sihib Eurovisionil teist kohta, sest on enda sõnul erinevatel popmuusikafestivalidel alati teiseks jäänud. Siiski loodab ta sel aastal trofee koju viia. 

Soome – Darude "Look Away"

 

Darude, kodanikunimega Ville Virtanen, on üks Soome moodsa aja edukamaid artiste. Ta alustas muusikategemist aastal 1995, neli aastat hiljem ilmus tema ikooniline hittsingel "Sandstorm". Singli muusikavideo, mis laaditi videokeskkonda Youtube aastal 2009, on saanud üle 146 miljoni vaatamise. Darude on produtsent ja DJ, kes on mänginud sadade klubide ja festivalide lavadel üle maailma. Ta on võitnud kolm Soome Grammyt. Lugu, millega mees Soomet esindab, ei ole veel avalik. 

Prantsusmaa – Bilal Hassani "Roi"

 

Bilal sündis 1999. aastal marokolaste perre. Laulmist alustas mees 5aastaselt oma perekonna ees ja võttis hiljem laulutunde. 2015. aastal osales ta "The Voice Kids" saate teises hooajas ja laulis eelvoorus Eurovisioni võitja Conchita Wursti luhu "Rise Like a Phoenix". Detsembris oli ta üks 18 kandidaadist, kes osales võistlusel "Destination Eurovision", mille ta võitis. 

Saksamaa – S!sters "Sister"

 

Ansambel S!sters koosneb Carlotta Trumanist ja Laurita Spinellist. Carlotta võitis juba 12aastaselt Saksamaa popi- ja rokiauhindade jagamisel auhindu viies kategoorias, nende seas ka parima soololaulja oma. 2014. aastal esines ta ansambliga Revolverhead festivalil, kus publikus oli 25 000 inimest, samal aastal jõudis ta ka "The Voice Kids" finaali. Laurita võitis 2002. aastal kümneaastasena Saksamaa rahvusringhäälingu ZDF korraldatud konkursi "Kiddy Contest". Pärast kooli lõpetamist hakkas Laurita ise lugusid kirjutama ja töötas tuuril "The Voice of Germany" taustalauljana. Praegu on ta Saksamaale Eurovisioni võidu toonud lauljatari Lena taustalaulja, kuid töötab usinalt oma esimese albumi kallal. 

Kreeka – Katerine Duska

 

Katerine Duska on Kreeka-Kanada laulja ja laulukirjutaja, kes praegu elab Ateenas. Tema debüütalbum "Embodiment" ilmus 2016. aastal ja aastal 2018 valiti tema singel "Fire Away" Kanada televisioonis ühe reklaamkampaania tunnuslooks. 

Ungari – Joci Pápai "Az én apám"

Joci on laule kirjutanud kitarril alates sellest, kui mees oli 4aastane. Ta võitis aastal 2017 võistluse "A Dal 2017" ja esindas Ungarit 2018. aastal Kiievis toimunud Eurovisioni lauluvõistlusel. Seal sai ta finaalis kaheksanda koha. Sel aastal kirjutas ta intiimse võistlusloo oma suhetest isaga. 

Iisrael – Kobi Marimi "Home"

Võõrustajariik Iisrael saadab tänavu võistlustulle 27aastase Kobi Marimi. Möödunud aastal lõpetas mees näitlejaõpingud Tel Avivis asuvas Nissan Native Acting Studios. Oma rolli eest lavastuses "Messiah Now" võitis ta aastal 2017 paljulubava näitleja auhinna. Laulma hakkas Kobi 13aastaselt. Oma muusikuteed alustas ta Iisraeli Eurovisioni eelvoorus "Rising Star", kus tema unikaalne stiil ja hääl tähelepanu köitsid. 

Itaalia – Mahmood "Soldi"

 

Alessandro Mahmoud ehk Mahmood sündis Milanos itaallasest ema ja egiptlasest isa perre. Mahmood on kirjtuanud lugusid Elodiele, Michele Bravile ja Marco Mengonile, kes esindasid Itaaliat Eurovisionil 2013. aastal. Loo pealkiri "Soldi" tähendab tõlkes "Raha".

Läti – Carousel "That Night"

 

Sabine Žuga ja Maris Vasilievsky panid indie-popbändi Carousel kokku aastal 2015. Nüüd teevad nad muusikat, töötavad albumi kallal ja esinevad palju Lätis ja välismaal. Loo autorid on bändiliikmed ise. "That Night" saab olema ka bändi esimesel albumil ja on Sabine laulukirjutajadebüüt. 

Leedu – Jurijus "Run With The Lions"

 

Jurijuse jaoks ei ole Eurovision võõras - aastal 2013 laulis ta toonasele esindajale Andrius Pojavisele võistlusel tausta, aastal 2015 esines laval aga koos Vaidu Baumila ja Monika Linkytega. Tema võistluslugu "Run With The Lions" räägib vabadusest tunda, olla sina ise, näidata oma tõelist ennast ja mitte karta. 

Malta – Michaela Pace "Chameleon"

 

18aastane Michaela on pärit Gozo saarelt. Ta osales ka saates "X-Factor Malta".

Montenegro – D-Moll "Heaven"

Ansambel D-Moll koosneb kuuest liikmest ja nad esitavad Eurovisionil lugu "Heaven". 

Poola – Tulia "Fire of Love"

Ansambel Tulia koosneb neljast lauljast (Patrycja Nowicka, Dominika Siepka, Joanna Sinkiewicz and Tulia Biczak), kes kombineerivad oma folkmuusikat moodsama produktsiooniga. Aastal 2018 esines bänd Fryderyki 2018 galal, mis on võrreldav Poola Grammydega, koos Natalia Nykieli ja Pianohooliganiga. See oli üks õhtu kiidetumaid etteasteid. Võitjad võitsid Poola vanimal ja tähtsaimal laulufestivalil Opole kolm auhinda, astusid üles mitmetel suvefestivalidel ja tegid oma esimese tuuri, mis müüdi välja. Mullu mais välja antud album jõudis plaatinastaatusesse. 

Suurbritannia – Michael Rice "Bigger Than Us"

 

Michael on öelnud, et on vaadanud Eurovisioni terve oma elu. Ta sai tuntuks kui laadis Youtube'i video endast laulmas ja sai üle veerandi miljoni vaatamise. Tänu sellele videole sai ta osaleda BBC One Entertainmenti korraldataval võistlusel "All Together Now", mille mees lõpuks ka võitis. Suurema osa oma 50 000-naelasest võidurahast andis mees emale, et too saaks selle investeerida oma vahvli- ja pannkoogiärisse. Michael on väga entusiastlik kiusamise vastu võitleja, ta on selle liikumise toetuseks salvestanud laulu ja käinud Inglismaal paljudes koolides sellel teemal rääkides. Ka meest ennast on kooliajal kiusatud.... sest ta tegeles laulmisega!

Rumeenia – Ester Peony "On A Sunday"

 

Ester Peony huvi muusika vastu sai alguses juba lapsepõlves, kui ta elas oma vanematega Kanadas Montrealis. 2014. aastal kogus Ester tuntust kaverite laulmisega ja tänu sellele sai ta lepingu Rumeenia plaadifirmaga. Aasta hiljem debüteeris ta oma looga televisioonis ja raadios. 2018. aastal andis ta välja esimese lühialbumi. Praegu töötab ta oma esimese täispika plaadi kallal. 

Venemaa – Sergei Lazarev

 

Venemaa rahvusringhääling RTR valis Sergei Lazarevi taas end Eurovisionil esinema. Kolm aastat tagasi sai ta Eurovisionil oma looga "You Are The Only One" kolmanda koha. Kas nüüd võetakse võit? Sergei on intervjuus öelnud, et tal on suur au Venemaad taas esindada ja lubas seda teha parimal viisil. 

San Marino – Serhat "Say Na Na Na"

 

Tänavune aasta on San Marino jaoks Eurovisionil kümnes osalemisaasta, ning seekord esindab riiki taas Serhat, kes osales võistlusel ka aastal 2016, toona looga "I Didn't Know". 

Sloveenia – Zala Kralj & Gašper Šantl "Sebi"

 

Zala Kralj & Gašper Šantl on duo, kes alustas oma ühist teed 2017. aasta suvel. Siis salvestasid nad oma esimese ühise loo. Tuttavaks said Zala ja Gašper ühiste tuttavate kaudu. Esimene lugu "Valovi" võitis Sloveenias mitmeid muusikaauhindu. Mõlemad artistid tegid muusikat ka enne kokku saamist. Zala esitas kavereid ja kirjutas ka oma lugusid, Gašper mängis kitarri ja tegeles muusika produtseerimisega. 

Hispaania – Miki "La Venga"

 

23aastane Miki Nuñez on Barcelonast pärit laulja ja laulukirjutaja. Ta on õppinud klaveri- ja kitarrimängu. Mees on laulnud kaverbändigs dalton Bang, millega reisinud läbi suurema osa Katalooniast. Talle meeldivad ansamblid Dub Inc, La Raíz, The Cat Empire, Muse ja populaarne katalaanide ansambel La Pegatina, mille laulja Adrià Salas on ka Miki Eurovisioni võistlusloo "La Venda" autor. 

Holland – Duncan Laurence

 

24aastane Duncan Laurence lõpetas sel aastal Hollandis Tilburgis asuva Rock Academy, kus ta arendas end laulja, laulukirjutaja ja produtsendina. Lisaks käis ta laule kirjutamas Londonis ja Stockholmis. "Viimastel aastatel on paljud tuntud artistid Hollandit Eurovisionil esindanud. Mina ei ole väga tuntud, kuid see on ühtlasi hea, sest Taanis on palju noori ja andekaid muusikuid. Ma olen väga uhke, et saan oma riiki esindada." 

Norra – KEiiNO "Spirit IN The Sky"

 

KEiiNO koosneb Norra-Saami lauljatest ja bändi kuuluvad Fred Buljo, Alexandra Rotan ja Tom Hugo. Kooslusega tegid algust abikaasad Tom Hugo ja Alex Olsson, kes kirjutasid ühise loo põhja, mis räägib võrdsete õiguste saamise raskusest, hoolimata rahvusest, soost ja seksuaalsusest. 

Island – Hatari "Hatrið Mun Sigra"

 

Loo pealkiri tähendab tõlkes "Vihkamine on ülim". Ansamblit Hatari on iseloomustatud kui industriaalset BDSM ansamblit. See koosneb kolmest sõbrast, kes koos kunstikoolis õppinud: Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldson ja Einar Stéfansson. Koos hakati muusikat tegema aastal 2017 ja võistlusel Icelandic Airwaves valiti nad parimaks live-bändiks. 

Serbia – Nevena Božović "Kruna"

 

Nevena võitis Serbia eelvoorus 11 teise artisti ees ja esindab riiki Eurovisionil. Ta on ainus sooloartist, kes on Serbiat esindanud nii Eurovisionil kui ka Junior Eurovisionil. Esimesel jäi ta 2007. aastal kolmandaks. Aastal 2013 laulis Nevena ka ansambli Moje 3 koosseisus Malmös toimunud Eurovisionil, seal jäädi oma poolfinaalis 11. kohale ja finaali ei saadud. Naine on oma elus osalenud paljudel laste lauluvõistlustel ja neil ka auhindu võitnud. 

Moldova – Anna Odobescu "Stay"

 

Anna võitis Moldova kohaliku eurolauluvalimise "O Melodie Pentru Europa", Moldova võistleb teises poolfinaalis. Anna on lõpetanud muusikaakadeemia ja tetari- ja kunstikooli Chisinaus. Naine ütleb, et leiab muusikas rahu ja sisemist vaikust. 

Portugal – Conan Osíris "Telemóveis"

 

Conan võitis 51. Portugali eurolauluvalimise võistluse Festival da Canção. Conani pärisnimi on Tiago Miranda. Oma demüütalbumi avaldas mees aastal 2016, teine album ilmus aastal 2018. Mees on ise oma lugude autor, helilooja ja ka produtsent. Ta sündis Lissabonis ja õppis muusikat omal käel. Koolis on ta õppinud kunsti ja disaini. Lisaks töötas ta Portugali vanimas erootikapoes. 

Gruusia – Oto Nemsadze "Sul tsin iare"

 

Oto võitis Gruusia eurolauluvalimised, saades 234 383 häälest 44,13%. Aastal 2011 võitis mees Gruusia superstaarisaate, kaks aastat hiljem pääses aga Ukraina "The Voice'i" finaali. 2017. aastal kandideeris ta ansambli Limbo koosseisus ka Gruusia eurolauluvalimistel. Nad jäid 25 võistleja seas 11. kohale. 

Valgevene – Zena "Like It"

 

Zena juhtis aastal 2018 Minskis peetud Juuniorite Eurovisioni lauluvõistlust. Sel aastal esindab ta Valgevenet suurel Eurovisionil. 

Rootsi – John Lundvik "Too Late For Love"

 

John osales Rootsi eurolaulu valimise võistlusel Melodifestivalenil ka eelmisel aastal ja jäi oma looga "My Turn" kolmandaks. Mehe muusikukarjäär sai hoo sisse aastal 2010, kui ta oli üks loo "When You Tell the World You're Mine" sõnade autoritest, mis kõlas printsess Victoria pulmas. Lisaks Rootsi esindamisele on mees ka Suurbritannia tänavuse võistlusloo "Bigger Than Us" kaasautor. Kuigi Johni euroloo pealkiri tähendab tõlkes "Liiga hilja armastuseks" tahab mees looga öelda, et tegelikult ei ole armastuseks kunagi liiga hilja. 

Iirimaa – Sarah McTernan "22"

 

Sarah Mcternan on Iiri laulja-laulukirjutaja. Aastal 2015 sai ta Iirimaa "The Voice's" kolmanda koha. Sarah'il on kahe ja poole aastane tütar Mia, kellele samuti laulda meeldib. Sarah on ülikoolis õppinud muusikatehnoloogiat. Ta on töötanud riideäris ja ka meigikunstnikuna. Aastal 2014 pani ta kokku oma bändi nimega The Jeds. Bänd esineb pulmadses ja Clare'i ja Munsteri piirkondades Iirimaal. Sarah mängib viiulit, kitarri, ukulelet, klaverit ja Iiri flööti. Möödunud aastal võistles Sarah San Marino Eurovisioni eelvoorus looga "Eye of the Storm". 

Aserbaidžaan – Chingiz "Truth"

 

Chingiz sündis Moskvas ja kolis Aserbaidžaani kuueaastaselt. Ta õppis kitarri mängima ja hakkas juba noore poisina ise laule looma. 13aastasena kolis ta ema ja vennaga Qazaxist Bakuusse ja ta kutsuti Aserbaidžaani superstaarisaate katsetele. Chingiz võitis konkursi ja temast sai Aserbaidžaani muusikamaailmas tõusev täht. 2013. aastal esindas ta oma riiki Jurmalas toimunud "Uus laine" lauluvõistlusel. Kolm aastat hiljem osales ta Ukraina versioonis saatest "The Voice". 

Šveits – Luca Hänni "She Got Me"

 

Luca muusikutee algas 2012. aastal, kui ta võitis Saksamaa versiooni superstaarisaatest. Ta oli esimene mittesakslane, kes sellega hakkama sai ja ühtlasi ka kõige noorem võitja. 

Luca kasvas muusikute peres ja hakkas trumme mängima juba viieaastaselt. Pärast kooli töötas ta müürsepana. Tema esimene singel jõudis Saksamaa, Austria ja Šveitsi edetabelites esikohtadele ja Luca on võitnud ka ohtralt auhindu. Lisaks disainib mees riideid oma fännitoodete poe jaoks, on ise nende modell ja annab välja ka oma ajakirja Stories. Aastal 2017 võitis Luca Saksamaa tantsusaate "Dance Dance Dance".