Stanley Donen (paremal) ja Gene Kelly 1952. aastal filmi "Lauldes vihmas" võtetel. Foto: MGM / Ronald Grant Archive / Mar/Scanpix
Inimesed
26. veebruar 2019, 14:56

Suri filmi „Lauldes vihmas“ lavastaja Stanley Donen

21. veebruaril suri 94 aasta vanuses viimane Hollywoodi kuldajastu tipprežissöör, muusikafilmide „Lauldes vihmas“ ja „Seitsme venna seitse pruuti“ lavastaja Stanley Donen. Teeneka kineasti surmast teatas Chicago Tribune'ile üks Doneni poegadest.
Seitsmeaastaselt tantsimist alustanud Donen suundus pärast keskkooli lõppu Broadwayle kordeballeti liikmeks. Muusikalis „Semu Joey“ tutvus ta Gene Kellyga ning filmis „Kaanetüdruk“ tegutses juba Gene'i assistendina. 1945. aasta filmis „Ankrud üles!“ oli ta Kelly kutsel tantsujuht.

1949 lavastasid nad kahasse madrusemuusikali „Linnaluba“, kus lisaks Gene'ile hiilgas Frank Sinatra.

1952 valmis Kellyl ja Donenil „Lauldes vihmas“, mis on jäänud Hollywoodi üheks säravamaks muusikafilmiks.

Kuid pärast Gene'iga tüllipööramist sai Stanleyst edukas iseseisev režissöör, kes lavastas nii muusikale nagu „Seitsme venna seitse pruuti“ (1954) ja „Funny Face“ (1957) kui ka romantilisi komöödiaid (1958. aasta “Hädavale“ Cary Granti ja Ingrid Bergmaniga) ja põnevikke (1963. aasta “Petturid“ Gary Granti ja Audrey Hepburniga). 

Donegani viimaseks mängufilmiks jäi „Süüdistage Riot“ (1984) Michael Caine'i ja Demi Moore'iga, kuid ta jätkas lavastamist Broadwayl. Ehkki Donegani lavastajatöö ei teeninud ühtki Oscari nominatsiooni, pälvis ta 1998. aastal elutöö auhinna.