Maruv Ukraina euroloo valimistelFoto: AP/Scanpix
Üritused
27. veebruar 2019, 21:59

ASI KINDEL! Ukraina ei osale 2019. aasta Eurovisioni lauluvõistusel (14)

Mõned päevad tagasi valis Ukraina tänavuse Eurovisioni-esindaja, kuid selgus, et lauljatar Maruv, kes võitis palaga „Siren Song“, ei sõidagi Tel Avivi. Nüüd on selge, et Ukraina jääb tänavu võistluselt üldse eemale, vahendab eurovision.tv.

EBU kinnitab Eurovisioni ametlikul kodulehel, et nad suhtlevad veel Ukraina rahvusringhäälinguga sel teemal ja ootavad neid kindlasti tagasi aastal 2020. 

Eurolauluvalimiste võistluse võitnud Maruv põhjendas loobumisotsust sellega, et ei taha olla “poliitiline tööriist”. Lauljanna sõnul paluti tal allkirjastada leping, mille järgi ta ei oleks tohtinud anda kontserte Venemaal Eurovisionile eelneval ajal. Maruv ütles, et oleks isegi võinud selle klausliga leppida, kuid nentis, et teised klauslid oleksid temast teinud “propaganda hääletoru”. “Ma olen muusik, mitte tööriist poliitilises laval,” sõnas ta.

Kuna ka teise ja kolmanda koha saavutanud artistid ei soovi Eurovisionile sõita, on Ukraina ringhääling olukorras, kus kedagi võistlusele saata ei ole. Seetõttu langetas ringhääling otsuse mais Iisraelis toimuval lauluvõistlusel üldse mitte osaleda. 

“Eurovisioni lauluvõistlus on võimalus kõigile riikidele näidata end rahuvsvahelisel areenil ning iga artist esindab oma riiki ja võidab fännide üle maailma. Sel aastal riiklik laulu valimine on tähelepanu tõmmanud süsteemsele probleemile Ukraina muusikatööstuses - artistide sidemed agressorriigiga, kellega me oleme viiendat aastat militaarses konfliktis. Mõnede jaoks on sellised sidemed vastuvõetavad, teiste jaoks põhjustab see nördimust ja leppimatust. Antud situatsioonis, võttes arvesse Ukraina avaliku ringhäälingu seadust, samuti üleliigset kohaliku valimisprotsessi politiseeritust, UA:PBC on otsustanud mitte osaleda 2019. aasta Eurovisionil,” on Ukraina ringhäälingu ametlik kommentaar.

Ka EBU avaldas ametliku teadaande, milles nenditakse, et iga osalejamaa ringhääling on vastutav oma etteaste valimise eest ning et see oleks kooskõlas reeglitega, mille on seadnud EBU. EBU sõnul kõnelused Ukraina ringhäälinguga jätkuvad sel teemal, kuid Ukrainat loodetakse taas näha 2020. aasta Eurovisionil.

Kazka, kes sai eurolauluvalimistel kolmanda koha, põhjendas oma loobumist ka sotsiaalmeedias. „Me väga tahaksime ja oleks suur au Ukrainat Eurovisionil esindada. Panime sellesse palju energiat ja aega, osalesime selle nimel kodumaisel võistlusel. Aga meil pole iga hinna eest võitu vaja. Meie missioon on oma muusikaga inimesi ühendada, mitte lahkhelisid külvata. Seetõttu oleme UA:PBC (Ukraina rahvusringhääling – toim.) andnud selge vastuse: me ei lähe 2019. aastal Eurovisionile. Samas ei jäta me oma põhilist missiooni, milleks on Ukraina kultuuri maailma viimine. Oleme valmis Ukrainat tulevatel aastatel esindama, kui meid valitakse. Seni liigume edasi ja ootame teid kõiki oma kontserdile,“ ütles bänd teadaandes.

UA:PBC juhatuse liige Oleksandra Koltsova nimetas olukorda kriisiks. „Mulle tundub, et see on kriis, millele ei ole õiget vastust, sest ühiskond on lõhestunud.“