"Kuuuurija"Foto: Kanal 2
Tele
25. veebruar 2019, 22:22

PEDOFIILIDE REGISTER EESTISSE? „Kuuuurijas“ rääkis loo 13aastane poiss, kes sattus koduseinte vahel perverdi ohvriks (94)

Esmaspäevases „Kuuuurijas“ rääkis oma loo 13aastane poiss, kes sattus pedofiili ohvriks. Nimelt lähenes talle Facebooki kaudu täiskasvanud IT-spetsialist, kes hiljem teda kaks aastat ahistas.

13aastane Arturi (nimi muudetud) lapsepõlv möödus ühes väikeses Lääne-Eesti külakeses, kus noored mängisid kulli metsas ja mere ääres.

Täiskasvanud mees kirjutas Arturile siis, kui poiss oli kõigest 11aastane. Artur oli äsja Facebooki konto teinud, kui temaga võttis ühendust mees, kellega poisil oli üks ühine Facebooki sõber. „Mõtlesin, et ta on tore mees, võtan vastu,“ meenutas Artur.

Algul oli mees sõbralik, kuid viie kuu möödumisel muutus jutt imelikuks. „Kuuuurija“ käsutuses on üle 200 kirja, milles mees Arturit seksuaalsete sõnumitega postitas. Mees oli sealjuures teadlik, et poiss on kõigest 11aastane.

Asjad läksid veel imelikumaks, kui Artur sai 12aastaseks. „Ta ütles, et olen pai poiss, kui saadan talle alastifotosid,“ meenutas noormees. „Ma pidin neid sõnu guugeldama ja siis hakkas mul nii häbi ja olin segaduses,“ ütles Artur, kes sai oma esimese seksiõpetuse just sellelt võõralt mehelt.

Pedofiil meelitas poissi kaks aastat, mille jooksul tahtis Arturile koju külla tulla ja kutsus ka enda poole. Mees tegi videokõnesid, milles rahuldas end ja näitas enda suguorganit. Mehe nõudmised läksid järjest alatumaks - ta tahtis, et Artur salaja riietusruumis oma klassikaaslasi pildistaks. Õnneks selle õnge Artur ei läinud.

Mees töötles Arturit nii kaua, kuni poiss talle endast seksuaalse sisuga pildid saatis. Terror aga aina suurenes. Iga kord, kui ta küsis Arturilt mõnda uut intiimsemat pilti, ähvardas mees varasemad avalikustada. Nii saatiski poiss talle pilte järjest juurde.

Artur ei suutnud suhtlust täiskasvanud mehega ise lõpetada. Õnneks avastas politsei mehe teod ise ning tulid Arturiga väikesesse maakohta rääkima.

Arturi emale tuli politsei kõne välguna selgest taevast. Ta oli kogu aeg arvanud, et tema lastel on turvaline ja armastav kodu ning mingid perverdid tema lapsi ei ohusta.

„See tuli mulle politsei kaudu, kui oli täisuuring juba peal. Põhiline oli see, et interneti kaudu on leitud kannatanud noormehed, kelle kaudu hakati uurimist tegema. Kuna poeg on alaealine, peab lapsevanem olema kaasatud sellesse,“ sõnas Arturi ema. „See oli nagu vesi selgest taevast kaela. See oli täielik šokk.“

Selgus, et Arturit ahistas IT-spetsialist Jaanus Tomberg, kes on täna kohtu all süüdistatuna laste suhtes toime pandud seksuaalkuritegudes.

Arturi ema nentis, et ta ei oleks osanud midagi teistmoodi teha – poiss oli teismeeas, iseloomumuutused tulid iseenesest ja ta ei arvanud kunagi, et midagi on valesti. Positiivseks peab naine seda, et poeg küll suhtles selle mehega, kuid alati keeldus mehe ettepanekutest kohtuda. Küll aga arvab Arturi ema, et isegi noorematele kui kümneaastastele tuleks selgitada, kes on pedofiil.

13aastane Artur on täna targem ning ta uuris internetist välja, kuidas suhtutakse pedofiilidesse mujal maailmas. Ta leidis, et USAs on avalikud pedofiilide registrid, kust nii lapsed kui nende vanemad saavad imelike onude ja tädide kohta tausta uurida. „Eestis ja maailmas on terve hunnik neid naisi ja mehi, kes kasutavad lapsi ära,“ märkis Artur.

Justiitsminister Urmas Reinsalu on Arturiga päri ja leiab, et pedofiilide regisrid oleks Eestis hädavajalikud.

„Ma pean silmas seda, et eriti lastega inimestel oleks selge ülevaade seksuaalkurjategijatest. Et kui neil tekib kahtlus, oleks see info kättesaadav. Selle põhjus on väga lihtne – see on selleks, et tagada laste ohutus,“ sõnas Reinsalu.

Reinsalu märkis, et pedofiilia on retsidiivne ja enamasti korduv. „Ma algatasin ka eelnõu, et laiendada ka saripedofiilidele eluaegset vanglakaristust,“ ütles Reinsalu.

Jaanus Tombergi saatus selgub tänavu kevadel kohtumajas.

Artur soovitas lastel kahtlastest võõrastest rääkida esimene asjana vanemale, kes teavitab sellest omakorda politseid. „Midagi karta ei ole, sina ei ole midagi valesti teinud,“ rõhutas noormees.