Foto: Kaader filmist/ Allfilm
Inimesed
25. veebruar 2019, 13:11

VÕIMAS AVALÖÖK! „Tõde ja õigus“ püstitas avanädalavahetusel uue vaatajarekordi! (2)

Eesti Vabariigi sünnipäevaks valminud mängufilmi „Tõde ja õigus” käis avanädalavahetusel vaatamas 51 239 inimest, mis on uus rekord!

Filmi jaoks rajatud Vargamäe läks maksma ligi pool miljonit eurot. Kogu filmi eelarve oli aga lausa 2,5 miljonit, mis kõlab küll suurejooneliselt, kuid produtsent Ivo Felt rõhutas, et selle tegemine oli pikk ja raske.

Kuigi rahvasuus nimetatakse raamatusarja viieosaliseks sookuivendamise õpikuks, on filmi režissööri Tanel Toomi sõnul raamatus sündmusi küll, Tammsaare lihtsalt ei rõhuta ühtegi. Kuigi Toom ütles, et nagunii on inimesi, kes seda filmi vihkavad, on avanumbrid kõnekad.

Linateos räägib sellest, kuidas lootusest ja teotahtest pakatav Andres tuleb koos noore abikaasa Krõõdaga võlgu ostetud soisele talukohale uut elu rajama. Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb. Majapidamine nõuab palju tööd ja järjekindlust – algab elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearu mängitavate vingerpussidega. Kui elukaar jagab Andresele enam kannatusi kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka piiblist, tuues otsinguil ohvriks perekonna, lähikondsed ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju.

LOE KA: Ivo Felt: loodan, et „Tõest ja õigusest“ saab kultusfilm nagu „Kevade“ või „Viimne reliikvia“