Eesti uudised
20. juuli 2000, 23:00

Toivo Kurmet võib põgeneda Norrasse

Eestis tagaselja vangi mõistetud Toivo Kurmet, kelle Rootsi valitsus otsustas Eestile välja anda, võib pageda Norrasse.

“Kurmet tegi vea, et jäi Rootsi. Ta oleks pidanud juba ammu põgenema Norrasse,” ütles Kurmetit, 51, tihti Stockholmi eeluurimisvanglas külastav Jüri Lina.

Lina tunnistas, et pole siiski otsesõnu ansamblis Virmalised kuulsaks saanud Kurmetile Norra pagemist välja pakkunud.

Kurmet lepib saatusega

Kurmet on varem öelnud, et Eestis ta kunagi elama ei hakka.

“Et Norra on Rootsile kõige lähemal asuv Euroopa Liitu mittekuuluv riik, siis võiks seal olla Kurmeti uus kodu,” arutleb Lina.

Lina kohtus Toivo Kurmetiga eile hommikul. Eestist nõukogude võimu ajal Rootsi läinud ja Stockholmis kodunenud Lina ütleb, et Kurmeti lai ja elurõõmus naeratus on kadunud. “Ta juba arvestab sellega, et peab õige pea Eestisse karistust kandma minema,” nendib Lina.

Rootsi politsei tabas möödunud aasta detsembris rahvusvaheliselt tagaotsitava Kurmeti Stockholmi sadamas, kuhu ta oli oma sõbrannale vastu tulnud. Kurmet palus kohe seejärel Rootsilt varjupaika.

“Minu elus on 99 protsenti varakult ette ära määratud,” ütles Kurmet, kui kuulis, et tema taotlust ei rahuldata. Kurmet loodab siiski, et advokaat Hennig Witte võib teda Eesti vangimajast päästa. “See on küll õhkõrn võimalus, aga ehk siiski.”

Witte üritab tõestada, et Kurmeti väljasaatmise otsuse teinud ametnikud rikkusid seadust. Sellisel juhul Kurmeti väljasaatmine pidurdub. “Siin on tegemist seaduserikkumisega,” on Witte kindel. Witte kahtlustab Kurmeti süüdimõistmisel Rootsi ja Eesti vahelisi poliitilisi salaleppeid.

Senine advokaat tõstis käed

Kurmeti senine Rootsi advokaat Bo Thorén on samuti väljaandmisotsusest üllatunud. “Juuraga ei ole siin midagi tegemist, see on puhas poliitika,” tõdes ka tema.

Thoréni sõnul hakkas Kurmeti suhtes kohaldatud seadus Eestis kehtima 1. juunil 1992, kuid väidetav kuritegu toimus enne seda.

Thorén enam Kurmeti juhtumiga ei tegele.

“Kui juristi hambad peale ei hakka, siis pole midagi muud teha, kui käed üles tõsta.”

“Ühelgi riigil ei ole õigust anda hinnangut teise riigi kohtuotsusele,” selgitab Eesti justiitsministeeriumi välissuhete talituse juhataja Imbi Markus. Tema sõnul anti Kurmet välja, sest Eesti taotlus oli põhjendatud ja seadustega kooskõlas.

Interpoli ülemkomissar Lenno Reimand ütleb, et Kurmet tuuakse Stockholmist ära lähima kuu jooksul. “Täpne kuupäev on veel täpsustamisel,” lisab Reimand.

Toivo Kurmetit süüdistatakse eriti suures riisumises

Eesti kohus on omal ajal menuansamblis Virmalised laulnud ja muusikat kirjutanud Toivo Kurmeti kolmeks aastaks vangi mõistnud. Mitu aastat välismaal elanud Kurmet tuli Eestisse rajama Rapla filmikeskust, nõndanimetatud Hollywoodi. Sel ajal kanti Leedust tema aktsiaseltsi Kaubakompanii arvele raha, mis Kurmet pidi dollareiks vahetama, kuid ei suutnud seda kohe kokkulepitud hinnaga teha. Pärast eksirännakuid jäigi raha Kurmeti arvele - 189 miljonit rubla ehk 18,9 miljonit krooni. Eesti Pank luges end rahaga tegelnud panga õigusjärglaseks ning kaebas Kurmeti kohtusse, kes muusiku süüdi mõistis.