Vabariigi aastapäeva rõivadFoto: Erlend Štaub
Inimesed
24. veebruar 2019, 23:41

FOTOD | Tim Bluz vabariigi aastapäeva rõivastest: mõned moevalikud olid väga õnnetud (34)

Selle aasta ülevaadet alustan sellest, et vastan mõningatele küllaltki tihtiesitatavatele küsimustele. Iga kord, kui järjekordseid kommentaare üles pannakse, küsib keegi, kas on üldse vaja kõiki neid kleite kommenteerida, keda see huvitab jne. Ja vastuseks on, et ei, ei ole vaja, absoluutselt! Maailm ei peatu. Miks siis sellega tegeleda? Sest meile meeldib mood ja see on suurim üritus Eestis, kus saab arvukalt kodumaist couture loomingut näha.

See oleks poliitiliselt korrektne vastus. Kuid kui oleme üksteisega 100% ausad, siis vastuvõtu moe aspekt on tegelikult ainuke asi, mis huvitab inimesi, kes ei ole sinna kutsunud. Ja isegi siis, kui me sellest ei kirjuta, hakkavad inimesed nagunii omavahel arutlema, kes milline välja nägi, kes kellega tuli, kes on kaalust juurde võtnud, kellel on kortsud näos jne.

Selles pole midagi halba, küsimus on pigem, miks selline ilus õhtu nii palju pinget tekitab. Kui minu käest küsitakse, kas presidendi vastuvõtu kommenteerimine on teie jaoks töö või meelelahutus, saan aru, et inimesed on täiesti segaduses. Loomulikult see on töö, aga see on töö meelelahutusmaailmas ja need piirid on vahepeal hästi suhtelised. Mulle tundub vahepeal, et inimesed ei oska enam lõbutseda ja lustlikult aega veeta. Ma ei tea, kas süüdi on meie ühiskond, ajalugu või midagi muud, aga võtame kõike liiga tõsiselt ning mõtleme liiga palju asjadest, mis ei vaja üldse mingit analüüsi. Meelelahutus on üks nendest asjadest. Kogu aeg ei pea mingit peidetud tähendust otsima. Elu muutub palju mõnusamaks, kui laseme endal seda lihtsalt nautida ja pisiasju mitte keerulisemaks muuta! Presidendi vastuvõtt on ilmselt kõige suurejoonelisem moesõu meie riigis, naudime seda!

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Kersti Kaljulaid jäi iseendale truuks ja otsustas vabariigi aastapäeva vastuvõtul kanda rahvarõivaid. Komplekt pole nii värvikas nagu eelmisel aastal, aga siiski hästi hiilgav. Üldiselt sobivad Kerstile minu meelest tugevad puhtad erksad värvid palju paremini kui rahulikud ja jahedad toonid, sest nad suudavad tema look’i säravamaks muuta. Selline kooslus on iseenesest hästi neutraalne, aga samal ajal mulle meeldib, kuidas see klapib ja harmoneerub ilusti selle aasta kujundusega. Võib-olla oligi see mõte valiku taga. Kuid kingade valikust ei saa ma kunagi aru...

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Heidy Purga suudab üllatada. Siiamani minu lemmik outfit. Ta näeb välja nagu Taukari "Tähti täis on öö" visuaal või mingi eduka sci-fi filmi tegelane, selline kosmiline printsess. Hästi futuristlik kimonot meenutav kleit ning omapärane soeng, mis täiendab ilusti väga väärikat tervikut. Rahulikud aksessuaarid ei tõmba liigset tähelepanu endale ja fookus on ikkagi kleidi peal, mis on kindlasti seda väärt.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Roberta Einer näeb välja perfektne ja särab enda disainitud kleidis nagu tõeline popstaar. Kleit on klassikaline, aga samal ajal hästi ekstravagantne ja kunstiline, meeletult detailne ja tehniliselt keeruline. See on tänasel vastuvõtul kahtlemata kõige luksuslikum etteaste. Ütlen vahel, et mõni kleit näeb välja nagu Hollywoodi punasele vaibale astumiseks. Roberta kohta võiks öelda, et see mitte ainult ei näe nii välja, vaid see ongi kleit, mida võiks vabalt Oscari auhinnatseremoonial kanda.

Tema looming on lihtsalt teisel tasemel, sõltumata sellest, kas ta loob hullumeelse bomber-jaki, klassikalise õhtukleidi või tavalise T-särgi. Tema käekiri on nii isikupärane, et isegi kõige lihtsam Roberta Eineri ese näeb välja nagu tõeline pärl. Mulle meeldib, kuidas punased huuled rõhutavad karakterit ning vihjavad iseseisvusele ja vaimule, see annab feministliku tunde.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Mul on selle komplekti kohta natuke segased tunned. Ma pole veel otsustanud, kas see on totaalne katastroof või pigem julge eksperiment. Mis mulle kindlasti ei meeldi, on selle kleidi toon. See paistab natuke liiga lihtne ja odav, ma loodan, et see vaid näeb selline välja, aga igal juhul muudab see terviku õudselt odavamaks. Saan aru, mida ta üritas saavutada, nimelt keebil olevate lillede ning kleidi tooni kooskõla, aga seda võiks teha natuke teistmoodi.

Kuid mulle meeldis keep ja see sobib Luisale väga. Geomeetrilised varrukad lisavad komplektile vürtsi. Keep on kooskõlas meigi ja soenguga ning tervik on üsna sümpaatne.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Mai Palling kannab presidendi vastuvõtul juba mitmendat aastat järjest Iris Janvieri loomingut. Minu meelest on see duo tõesti ideaalne, nad suudavad alati midagi efektset välja mõelda.

Mail on väga huvitava lõikega kleit, mis esmapilgul paistab pigem nagu seelik ja pluus. Ka Mai soeng on väga kunstiline, hoolikalt läbimõeldud ehted rõhutavad kleidi omapärast paletti. Talle sobivad pastelsed ja loomulikud toonid hästi, aga Mai püüab alati väljakutse esitada ja mitmekesistab heleroosat järskude kontrastsete joontega ning rõhkudega. Kleit ütleb, et olen tundlik ja leebe, aga samal ajal tugev ja iseseisev naine.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

See on vabalt kõige hullumeelsem ja loomingulisem etteaste tänasel vastuvõtul. Mulle meeldib, kuidas see komplekt püüab ühitada rahvalikke ja avant garde elemente. Tundub natuke nagu Björk. Mul on mõned küsimused kleidile, aga jumestus, soeng ja ehted teevad oma tööd. See on kindlasti piiri peal, eriti sellise ürituse kontekstis, aga väga tore, et leidub inimesi, kes julgevad midagi ekstra kokku panna ja, kõige olulisem, välja kanda.

Pärast seda, kui Kristiina Ojulandi (kes kandis Beatrice disainitud lillat kleiti) ja Olga Sõtniku (minu disainitud ansamblis) rõivastest räägiti pool aastat pärast vastuvõttu, kardavad inimesed eksperimenteerida, mis on tegelikult väga kurb. Nii et suur aplaus, see kindlasti paistab silma ja jääb meelde.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Moes meeldivad mulle väga utreeritud elemendid. Kleit on hästi lihtne ja harilik, aga tänu täiesti extra lipsule muutus see palju elavamaks ja mängulisemaks. Samas pidin selle valima, sest kollane on hästi riskantne värv ja seda välja kanda on tõeline väljakutse. Teised ei saanudki hakkama.

Väga targalt välja valitud ehted ja kaunistused, mis mitte ainult ei mängi ilusti omavahel, vaid ei lase ka kollasel domineerida.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Ma pole musta värvi fänn, aga see on väga hea töö, lihtsalt võrratu stilistika. On näha, et ta mängib väga sundimatult, aga samas oskuslikult faktuuride ja pooltoonidega. Massiivne vöö mängib suurt rolli, kuna see mitmekesistab ühetoonilist ülaosa, seostab seda seelikuga ning tervik on väga šeff. Ülilahe alternatiiv õhtukleidile.

Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub
Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub
Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub
Vabariigi aastapäeva rõivad Foto: Erlend Štaub

Üldiselt oli see aasta moe suhtes enam-vähem korralik. Paljud leidsid ikkagi aega ilusaid kombinatsioone valmistada ja kokku panna. Nagu olen mitu korda maininud, ei toimi kauplustest ostetud odavad kleidid ja ülikonnad, vaid rikuvad muljet. See ei ole esinduslik ning näitab lugupidamatut suhtumist ürituse vastu.

Nagu ikka, olid mõned moevalikud hästi õnnetud, näiteks pitspluus kleidi peal oli täiesti võõras. Sama tooniga kontsad ja kõrvarõngad süvendavad maitsetust veelgi.

Nagu juba mainisin, ei toimi kollased kleidid (välja arvatud lipsuga), sest kollane värv rõhutab just neid jooni, mida tasuks peita. Roosad kleidid on samuti hästi ohtlikud, paljud ei kanna seda muinasjutuvärvi välja. Üks kleit keebiga paistis nagu roosat värvi Batmani kostüüm... ja mitte heas mõttes.