KUULUS DIIVAN: Homer, Marge, Lisa, Maggie ja Bart on „Simpsonite“ avalõigus oma kodudiivanile pääsemisega alailma hädas. Kui kaua nad probleemidega rähklevad, sõltub kõnealuse seriaaliosa pikkusest – kui see on välja kukkunud tavapärasest lühem, kestab diivanijama kauem.Foto: VIDA PRESS
Tele
23. veebruar 2019, 00:01

30 FAKTI | Miks on Simpsonid kollased ja nii imeliku peakujuga? Millise presidendi nad on kõige rohkem välja vihastanud?

„Noh, head ööd, poja.“ Need olid esimesed sõnad, mis Homer Simpson teleekraanil kuuldavale tõi. Sketšisõu vahepalana alustanud „Simpsonitest“ on tänu mustale huumorile ja popkultuuriviidete tulevärgile kujunenud üks maailma edukamaid brände ning Ameerika kõige kauem vändatud komöödiasari jõuab praeguse juubelihooaja lõpuks 669 osani.

1. Telepere jõudis ekraanile 19. aprillil 1987 koomik Tracey Ullmani sketšisõus. Selle produtsent oli tellinud koomiksi „Life in Hell“ autorilt Matt Groeningilt animeeritud klipid, mida näidata enne ja pärast reklaampausi.

2. Homeri ja Marge'i osatäitjad Dan Castellaneta ja Julie Kavner olid Ullmani sõu stammnäitlejad, kuid Bartile ja Lisale häält andvad Nancy Cartwright ja Yeardley Smith värvati spetsiaalselt lühifilmikesteks.

3. Kolm hooaega „Tracey Ullman Show'“ publikut naerutanud Simpsonite perekond sai 1989 juba isikliku, pooletunniste osadega seriaali. Esimene osa jõudis eetrisse 17. detsembril 1989.

4. Kuulsa tunnusmeloodia komponeeris Ameerika helilooja Danny Elfman vaid kahe päevaga.

5. Käisid jutud, et praegune, 30. hooaeg jääb teleperele viimaseks, kuid veebruari algul kuulutati, et tellitud on ka 31. ja 32. hooaeg. Viimase jooksul jõuab „Simpsonid“ 700. osani.

6. Teleperekond kannab Matt Groeningi enese pereliikmete nimesid. Oma isa nime Homer pani Groening 1991. aastal ka enda pojale. Groeningi ema oli Margaret, keda kutsuti Marge'iks, ning nooremad õed Lisa ja Maggie. Barti nimi on anagramm ingliskeelsest sõnast brat – jõmpsikas ning tema tegelaskuju loomisel võttis Groening aluseks oma vanema venna Marki. Barti täisnimi on Bartholomew Jojo Simpson.

7. Kui telepere tahab avalõigus diivanile maanduda, ootab neid alati ees mingi takistus, näiteks asub diivan hoopis laes. Kui pikalt probleemiga räheldakse, sõltub sarjaosa pikkusest – kui aega jääb rohkem üle, tuleb Simpsonitel raskustega pikemalt maadelda.

KUULUS DIIVAN: Homer, Marge, Lisa, Maggie ja Bart on „Simpsonite“ avalõigus oma kodudiivanile pääsemisega alailma hädas. Kui kaua nad probleemidega rähklevad, sõltub kõnealuse seriaaliosa pikkusest – kui see on välja kukkunud tavapärasest lühem, kestab diivanijama kauem. Foto: VIDA PRESS

8. Sarja looja Matt Groening ristis Simpsonite kodulinna Springfieldiks, sest sellenimelisi on USAs terve hulk. Millises osariigis telepere elab, pole selgunud.

9. Miks Springfieldi elanikud kollased on? Matt Groeningi sõnul pakkus selle värvi välja üks animaator ning talle tundus see geniaalne idee. „Kui klõpsutad kanaleid telekapuldiga läbi ja näed kollast välgatust, mõistad kohe, et vaatad „Simpsoneid“.“

10. Groening tahtis, et iga Simpsonite pereliige oleks juba ainuüksi silueti järgi äratuntav – sellest siis napakad peakujud ja soengud. 

11. Springfieldi politseijaoskonna seinal on linnakaart, mis tegelikult kujutab keskaegset Konstantinoopolit. 

12. Paljude tegelaste perekonnanimed võttis Groening oma kodulinna Portlandi tänavatelt. 

13. Kloun Krusty pidi algselt olema Homeri salamina. Seepärast ongi neil sarnane välimus ja sarnased maneerid. 

14. Inspiratsiooni sai Groening Portlandi teleklounilt, kes kandis nime Rusty Nails ehk Roostes Naelad. Erinevalt süngest Krustyst oli too siiski lustlik. 

15. Imik Maggie lutilutsutamise häält teeb Groening ise.

16. Multifilmi iga osa loomiseks kulub Groeningi väitel kuus kuni kaheksa kuud.

17. Kõigi „Simpsonite“ tegelaskujude käel on vaid neli sõrme. Ainsana on viis sõrme antud jumalale. 

18. Barti klassivenna Millhouse Van Houteni eesnimi on inspireeritud Richard Nixoni teisest eesnimest, kuid poisi teine eesnimi on Mussolini. 

19. Kui kõiki McBaini stseene järjest mängida, saab kokku enam-vähem sidusa filmi.

20. Homeri pahane mühatus „d'oh“ jõudis 2001. aastal „Oxford English Dictionary“ sõnaraamatusse.

21. 1990. aastal andsid Simpsonid välja plaadi, mille singel „Do The Bartman“ tõusis Ühendkuningriigi ja Austraalia edetabeli tippu. Barti räpi üks loojatest oli Michael Jackson, kes oli „Simpsonite“ suur fänn ning laulis palas ka taustavokaali.

22. „Do The Bartmani“ muusikavideo lavastas Brad Bird, kes hiljem väntas Pixari stuudio animafilmi „Imelised“ (2004).

23. 1991–1993 oli neljas „Simpsonite“ osas kaasstsenaristiks hilisem telestaar Conan O'Brien.

24. Nimekas ajakiri TIME kuulutas 1998. aastal Bart Simpsoni sajandi üheks mõjukamaks isikuks.

25. Araabiakeelses „Simpsonites“ kannab Homer nime Omar Shamshoom ning joob õlle asemel limonaadi. Hot dog'ide asemel mugib ta Egiptuse loomalihavorste.

26. „Simpsonite“ osa „Taimetoitlane Lisa“ lõpus kõlab Paul McCartney laul „Maybe I'm Amazed“, kuid selle taustal loeb eksbiitel ette läätsesupi retsepti (seda mängitakse tagant ettepoole). Väidetavalt kõlab viimane rida: „Aa, ja muuseas: ma olen elus.“

TELEPERE LOOJA: „Simpsonite“ looja Matt Groening koos Barti ja Homeriga 2012. aasta veebruaris Hollywoodi kuulsuste kõnniteel, kus ta sai omanimelise tähe. Foto: VIDA PRESS

27. USA president George Bush süüdistas 1992. aastal „Simpsoneid“ mitmetes ühiskonnahädades ning väitis, et Ameerika pered peaksid sarnanema pigem Waltonitega. 1972–1981 vändatud seriaal „Waltonid“ rääkis töökast Virginia maaperest suure majandussurutise ja Teise maailmasõja ajal. Bushi kriitika peale panid „Simpsonite“ stsenaristid Barti suhu sõnad: „Ohoo, me oleme täpselt nagu Waltonid. Me palvetame, et majandussurutis lõpeks.“

28. Ka Barbara Bush oli juba kaks aastat varem ajakirja People intervjuus kuulutanud: „Midagi nii tobedat kui „Simpsonid“ pole ma eales näinud!“ Marge Simpson kirjutas USA esileedile seepeale kirja. „Ma olen alati sisimas uskunud, et meil on palju ühist. Ma loodan, et sellest skandaalist on mingi väljapääs.“ Pärast Barbara Bushi surma paljastas „Simpsonite“ stsenarist ja tegevprodutsent Al Jean, et presidendiproua oli saatnud animategelasele humoorika vastuse, milles kinnitas, et Simpsonid on tore perekond – ja Homer üks igavene nägus meesterahvas! 

29. Marge Simpson poseeris 2009. aastal eroorikaajakirjas Playboy.

30. Beebi Maggie on kõigi nende aastate jooksul peamiselt vait olnud. Ühes neljanda hooaja osas võttis Maggie küll korraks luti suust ja ütles „issi“. Selle põgusa repliigi luges linti Hollywoodi legend Elizabeth Taylor.

„Simpsonid“ ennustas nii Trumpi võitu kui ka nutikella tulekut

„Simpsonid“ on aastate jooksul lausa hirmuäratava täpsusega tulevikku ennustanud: nii seda, et USA presidendiks tõuseb Donald Trump, kui ka Rootsi kurlingumeeskonna allajäämist Ühendriikide koondisele.

*2012. aasta mais jõudis USAs eetrisse „Lisa Goes Gaga“, kus Lady Gagat võib näha trosside abil kontserdipubliku kohal lendamas. Viis aastat hiljem sai see Super Bowli finaali poolajasõul tõeksning lauljataril oli seljas üsnagi sarnane kostüüm nagu animasarjas.

*Ühes 2010. aasta osas ennustas Millhouse, et majandusteaduse Nobeli preemia pälvib Bengt R. Holmström. Möödus kuus aastat ning rootslane võitiski auhinna kahasse Oliver Hartiga.

*2001. aastal sai episoodis „Bart to the Future“ USA presidendiks Lisa Simpson, kuna Donald Trump oli Ühendriikide majanduse hävitanud.

*1993. aasta osas ründas kuulsaid mustkunstnikke, kes sarnanesid kuulsa tandemi Sigfriedi ja Royga, nende truu tiiger. 2006. aastal kargas päris-Royle keset esinemist kallale valge tiiger ning ta jäi vaid imeväel ellu.

*Kümmekond aastat tagasi olid inimesed hullud arvutimängu „Farmville“ järele, kuid „Simpsonites“ erutas samasugune talutöösimulaator lapsi juba 1998. aastal.

*Apple lõi esimese nutikella 2013. aastal, kuid 1995. aasta episoodis, mille tegevus hargnes tulevikus, rääkis Lisa abikaasa oma randmel paikneva telefoniga.

*Seda, et Disney stuudio soetab 20th Century Foxi, ennustas „Simpsonid“ juba 1998. aastal. 2017. aastal alanud läbirääkimised peaksid tehinguni jõudma tänavu suvel.

*2010. aastal seljatasid Homer ja Marge Rootsi koondise ning tõid USAle kurlingukulla. 2018. aasta taliolümpial sai USA võit tõeks.