Haapsalu-Noarootsi jääteeFoto: Robin Roots
Blogid
21. veebruar 2019, 00:08

Kuidas Noarootsi tamm ehitamata jäi (3)

Pidevalt streikiva jääteega pääseb mõnikord talviti Noarootsist otse Haapsallu, muul ajal tuleb aga 40 kilomeetri jagu ringi sõita. Aastakümneid on sinna mõeldud tammi või viimasel ajal paarikilomeetrise silla ehitamisest.

1937. aastal otsiti abi riigivanem Pätsilt. „Tammi või silla ehitamine on taas liikuma hakanud. Haapsalu linnapea Hans Alveri algatusel on koostatud juba vastavad projektid ja mõõdetud mere sügavust. Riigivanem oli asjast elavalt huvitatud,“ kirjutab Maa Hääl.

Uuesti on tammist juttu ajalehes Uus Eesti 21. veebruaril 1939. Teedeministeerium oli just Haapsallu teatanud, et praegu küll pole raha, aga järgmise aasta eelarve koostamisel võetakse vajalik summa sisse. „Kuna aga meretammi ehitamisel selle taha jäänud lahesopp hakkab soostuma, peetakse soovitavaks, et tammi tagune maa-ala saaks kuivatatud,“ märgib ajaleht, pealkirjastades: „5000 hektarit merd kuivaks“.

1940. aasta jaanuaris on Postimehes juttu sellest, et Tallinna härrad käisid koos linnapea Alveriga kohal ja määrasid tammi sihiks Tahuküla–Uuemõisa vahe. „Ehitustöödega kavatsetakse alustada veel tänavu talvel. Ilma tasuta on lubanud appi tulla Noarootsi ja Riguldi valdade elanikud,“ ütleb Postimees.

Paraku tulid Eesti NSV ja sõda peale ja nii on tamm siiani ehitamata.