Kultuuriminister Indrek SaarFoto: Robin Roots
Poliitika
20. veebruar 2019, 14:10

Kultuuriminister Vana Baskini teatrist: riik ei otsusta erateatri sulgemist, andsin neile üleminekuaega (50)

Kolmapäeval pärisid riigikogu liikmed kultuuriminister Indrek Saarelt aru Vana Baskini teatrilt rahalise toetuse ära võtmise kohta. Teisipäeval ähvardas teater riigi toetuse puudumise pärast uksed sulgeda.

Indrek Saar rõhutas, et Vana Baskini teater on erateater, mille avamise ja sulgemise üle ei otsusta riik, vaid seda teevad eraomanikud.

Minister tõi välja, et riigikogu infotunni eel oli Tallinna linnavalitsus teatanud, et toetab ise 35 000 euroga Vana Baskini teatrit.

„Näen, et linn on tulnud appi, ja mul on selle üle väga hea meel. Ma loodan, et need vahendid aitavad Vana Baskini teatril hoiduda uste sulgemisest,“ kommenteeris Saar.

Ministri sõnul ei olnud teatri rahaliselt toetamise lõpetamine tema ainuisikuline valik, vaid selliste otsuste taga on alati komisjon. Ta kiitis Eestit selle eest, et kultuurivaldkonnas on paljusid, kellel on ideid, kuid minister pidi tunnistama, et neid ideid on reeglina rohkem kui vahendeid ja paratamatult peab toetusi valikuliselt jagama.

„Nii on komisjonile seatud alati väga raske roll. Komisjon peab kellelegi alati ütlema „ei“ ja tihtipeale vähendama seda toetuse summat, mida küsitakse,“ lisas minister.

„Kultuuriministrina võtsin komisjoni otsuse teadmiseks, sest mul ei olnud olulisi vastuargumente, aga selleks, et teatril oleks aega oma tegevus ümber korraldada, leidsin täiendavalt 30 000 eurot – sama suurusjärk, mis neile möödunud aastal oli eraldatud – selle jaoks, et nendel oleks aasta üleminekuaega,“ jätkas ta. „Vana Baskini Teatri juht teadis väga hästi, et komisjon oli sellise otsuse teinud. Mina andsin neile üleminekuajaks täiendavad vahendid, aga teist aastat järjest ei ole mingit põhjust öelda, et nüüd on jälle üleminekuaasta, sest komisjon on teinud oma kaalutletud otsuse.“