Jüri Mõis.Foto: Tatjana Iljina
Eesti uudised
20. veebruar 2019, 14:01

Jüri Mõis Swedbanki rahapesukahtlusest: „Minu jaoks see ei ole küll üllatav.“ (23)

Hansapanga asutaja ja pikaaegne juht Jüri Mõis ei näe Swedbanki tabanud kahtlustes midagi üllatavat. „Kui Danske Bankis oli nii suur rahapesu, miks siis ei võiks samasuguseid ilminguid olla teistes pankades?“ küsib Mõis.

Alates sellest, kui tuli ilmsiks, et Danske Bankis on pestud miljardeid eurosid, on spekuleeritud erinevates ringkondades selle üle, kas Taani pank oli tõesti ainuke. Mõis ei usu, et Eestis olevad pangad teavad, mida konkurendid teevad. „Seda ei aeta kambas, vaid ikka isiklikult ja üksinda,“ räägib ta. „Konkurendi numbritest ei ole kellelgi ülevaadet.“

Kuigi praegu räägitakse alles kahtlustest, on Swedbank saanud juba mainekahju, mida illustreerib ka aktsialangus. Mõisa hinnangul ei tähenda see eestlastele mitte midagi. „Asja tuleks võtta sama rahulikult nagu Danske kadumist. Mitte midagi ei juhtu. Kõik pangad ei saa pankrotti minna. Ühest pangast võivad inimesed ära minna, aga kõikidest ei saa ära minna. Nad ei saa õhku jääda, tuleb kuhugi minna,“ selgitab Mõis. „Alati, kui kuskil on mingi suurem õnnetus [Danske Bank], hakkab jutt, et ka mujal on midagi sellist. Rahapesu on selleaegse [2007–2015] üleminekuperioodi kahetsusväärne loomulik osa. Seal ei ole midagi teha. Pigem on ikka teema see, et idapoolsed rikkurid väärtustasid Eesti pangandust enne, kui meie järelevalveorganid oskasid seda oletada.“

Haarates kinni finantsinspektsiooni juhatuse esimehe Kilvar Kessleri esmaspäevastest sõnadest, millega ta nimetas Danske emapanga ja Eesti filiaali käitumist inetuks ning näitas viimasele ust, tuleks Mõisa sõnul samamoodi suhtuda Rootsi panka. „Kui Swedbank on midagi halba teinud, siis peaks ta lahkuma. Kui SEB, siis tema. Mis seal siis nii keerulist on?“ arutleb Mõis, rõhutades veelkord, et eestlastele, kes oma raha Rootsi suurpangas hoiavad, ei tähenda rahapesukahtlus midagi.

Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristiina Herodese sõnul ei saa pank kahtlusi praegu kommenteerida: „Oleme Stockholmi börsil noteeritud ettevõte, mistõttu on meil kohustus kohelda kõiki investoreid võrdselt. Sellest tulenevalt pole meil võimalik avalikke kommentaare jagada enne, kui Birgitte Bonnesen on kõiki investoreid adresseerinud,“ ütles Herodes Õhtulehele.