VÕIMAS: Placido Domingo andis Tallinnas kireva kontserdi. Koos temaga jagas teiste seas lava ka Eesti ooperilauljanna Elina Nechayeva.Foto: Stanislav Moškov
Saund
19. veebruar 2019, 22:47

Placido Domingo eesti keeles: „Kas mu pilku sa ei mõista? Armastan!“ (11)

Seda, et ooperimaailma suurkuju, Hispaania tipplaulja Placido Domingo, võtab kätte ja laulab Saku suurhallis eesti keeli, poleks mõistnud ette arvata. Aga just seda Domingo koos sopran Elina Nechayevaga tegi ning koos esitati Hanna Glawari ja krahv Danilo duett „Huuled ei ütle” Franz Lehari operetist „Lõbus lesk”. Uskumatu, aga tõsi.

Veel uskumatum oli see, et Domingo suutis eesti keele õ-d vähimagi tõrketa hääldada: fraas „Kas mu pilku sa ei mõista? Armastan!” kõlas igal juhul laitmatult. Publik vastas pöörase aplausiga. Nechayeva ja Doming omakorda andsid vastutasuks terve etenduse – mänguline duett päädis tantsutiirudega. Ning see omakorda kõrvulukustava aplausiga.

Foto: Stanislav Moškov

Ehkki tavaliselt lasevad tähed end oodata, siis ooperikuningas Domingo alustas tänaõhtust kontserti minuti pealt. Ei mingit passimist ega ergutusaplausi. Peenes frakis artist sööstis lakk-kingade sirades Saku suurhalli lavale ja teenis üksi oma ilmumisega vaimustunud aplausi. Vähim olnuks kummalinegi mehe auks, kes karjääri jooksul laulnud 149 erinevat rolli, mida on rohkem kui ühelgi teisel suurel lauljal muusikaajaloos. Domingo arvel on ligi neli tuhat esinemist, sealhulgas kõigis juhtivates ooperiteatrites alates Milano La Scalast kuni Baieri Riigiooperini Münchenis, esinedes nii itaalia, prantsuse, saksa, hispaania, inglise kui ka vene keeles. Kõige selle kõrval üks eestikeelne duett ära õppida oli ilmselgelt austusavaldus kohalikule publikule. Pingutuse selle etteaste nimel võttis Domingo koos Nechayevaga ette kontserdi eelõhtul. Siis, kui proov teiste artistidega oli tehtud. Mitu vaevarikast tundi Hanna ja Danilo dueti tarvis kulus, teavad vaid asjaosalised ise.

Oma suurejoonelisele kontserdile kaasas 78aastane, keda nimetatakse ka kaasaja suurimaks ooperiartistiks, mitu daami. Lisaks Nechayevale astusid üles blond ameeriklanna Micaëla Oeste ning brünett puertoriikolanna Ana Maria Martinez. Kaunid kleidid, kellukesena helisevad hääled ja võime ooperiaariaid esitada viisil, nagu jutustataks lugu. Ses mõttes oli kolmiku Domingo-Oeste-Martinez esinemislaad ühesugune: kontsertettekanne küll, kuid kõik artistid võtsid oma laulupartiidega ka rolli kanda – Puccini ooperist „Madama Butterfly” Bernsteini muusikalini „West Side Story”. Tallinna kontserdi kava kirevus võttis tõepoolet sõnatuks: aariad ja duetid tuntud ooperitest, operettidest, kuulsatest muusikalidest ja hispaania koomilistest ooperitest.

Domingo esimest Eesti kontserti saatis Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, mida juhatas Jordi Bernàcer. Särasid nii orkester kui ka dirigent. Kõnelemata solistidest.