Erakondade esimehed on teatanud, et nad ei osale Kanal 2 meelelahutuslikus teledebatis, kuna eelnõusolek oli antud teisele formaadile. Pilt on illustratiivne.Foto: Mati Hiis
Poliitika
19. veebruar 2019, 17:54

PARTEILIIDRID ÕIGUSTAVAD TELEDEBATI BOIKOTTI: „Ei tee enam tsirkust!“ (93)

„Ei tee enam tsirkust! Kui tahate, et olen lõbusas ajaviitesaates ja parandan Kanal 2 majandustulemusi, siis lepime honoraris kokku,“ põrutas EKRE esimees Mart Helme. Miks ja kuidas sündis kuue parteiliidri ühispöördumine, et nad ei osale Kanal 2 valimiseelses teledebatis, mida juhivad Katrin Lust ja Jüri Butšakov?

„Ajakirjanikud kujutavad ette, et poliitikud peavad hüppama, kui nad seda ütlevad. Ma olen selle korra läbi teinud, kui olid presidendivalimised,“ kommenteeris EKRE esimees Mart Helme loobumist Kanal 2 meelelahutuslikust peaministrikandidaatide debatist. Ta meenutab, kuidas ta pidi kolm aastat tagasi Kanal 2 eetris portreesid joonistama, näitlejatega tõsielusõud tegema ja mida kõike veel.

Mart Helme. Foto: Tiina Kõrtsini

Esimeeste pommuudis läks meediamajadele teele esmaspäeva pärastlõunal. Sotside välja saadetud pressiteates tuuakse teledebatis loobumise põhjuseks selle meelelahutuslikkust.

Erakonnad olid eelnevalt andnud osalemiseks nõusoleku teadmises, et 27. veebruari debatti juhivad „Radari“ peatoimetaja Kärt Anvelt ja Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar. Kui Hussar ajakirjandusest poliitikasse sukeldus, levis jutt, et tema koha debatijuhina pärib Postimehe uuriva ajakirjanduse juht Holger Roonemaa.

14. veebruaril teatas telekanal aga kõigi üllatuseks, et saate formaat keeratakse pea peale. Pressiteates öeldi, et kandidaadid peavad olema valmis „ebamugavateks küsimusteks ja üllatavateks olukordadeks“. Kanal 2 tahtis läbi huumori ja mängulisuse üllatada vaatajaid teemal, mis muidu on nii tõsine. Et debatt oleks veelgi värvikam, pidid seda juhtima „Kuuuurija“ saatejuht Katrin Lust, kellele see oleks esimene otsesaade, ja meelelahutuslikust saatest „Õhtu!“ tuntud Jüri Butšakov.

Õhtulehega vestelnud erakonnajuhid ütlevad kui ühest suust, et otsus sündis eelmise nädala reedel, kui erakondade peaministrikandidaadid olid Tallinnas Olümpia hotellis toimunud majanduskonverentsil pidanud maha järjekordse debati. Pärast arutelu jäädi omavahel muljetama – „Millal siis jälle kokku saame?“ – ning jõuti ka Kanal 2 teledebatini. Jutuvadas võttis võimust nurin ja rahulolematus.

„See on jama!“

„Miks me seda teeme!?“

Osa parteijuhte olid pahased seetõttu, kuidas kanal oli oma asju ajanud.

"Meid pandi fakti ette"

„Üheltki osalejalt ei küsitud, kas selline variant sobib. See on täiesti teine debatt. Meid pandi fakti ette. Päris nii ikka ei saa,“ selgitas sündmuste tagamaad Keskerakonna ladvikusse kuuluv poliitik. „Selline sundolukorda panemine tekitab protesti.“

Ühtlasi ei meeldinud erakondade juhtkondadele tõsiasi, et just Lusti käes on taktikepp. „Ütleme viisakalt, teda ei hinnata kõrgelt,“ kõlab keskerakondlase selgitus, viidates „Kuuuurija“ sekeldustele.

Kokkuvõtvalt, parteid ei olnud vaimustunud pullitegemisest. Lõpusirgel tahavad kõik poliitjõud eelkõige rõhuda tõsiseltvõetavusele. Kui lõplikud tingimused oleksid erakondadele algusest peale teada, oleksid nad saanud kaaluda, keda täpselt saatesse saata.

Olümpia hotellis ei vajanud ükski erakonna esimees veenmist, et saadet boikoteerida. Õhtulehele on viidatud, et initsiatiivi näitas eelkõige sotside esimees Jevgeni Ossinovski, kelle eestvedamisel valmis ka ühispöördumise esialgne tekst. Nädalavahetusel vahetasid juhid omavahel e-kirju ning saatsid esmaspäeval välja ühispöördumise.

„Meie hinnangul naeruvääristab see [Kanal 2 debatisaade] riigikogu valimisi kui demokraatliku ühiskonna üht olulisemat instituuti. Seetõttu oleme otsustanud lükata Kanal 2 kutse saatesse tagasi,“ antakse teada ühispöördumises, millele on alla kirjutanud kuus erakonnajuhti: Kaja Kallas, Kristina Kallas, Helir-Valdor Seeder, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas ja Mart Helme.

Aeg ei sobi naljasõuks

Ossinovski ise rõhus Õhtulehega rääkides kollektiivsusele. „Igal juhil, kes alla kirjutas, olid omad kõhklused debati kohta. Kuna formaat on muutunud ja tõsise väitluse asemel hakatakse tegema meelelahutussõud, mida on esitletud kui suurt valimisdebatti, siis see naeruvääristab valimisi,“ rääkis Ossinovski. „Valimistel on ajakirjandusel oluline roll, et erinevad vaated-seisukohad valijateni jõuaks. Mõni päev enne riigikogu valimisi pole mõistlik teha sellist naljasõud.“

Jevgeni Ossinovski. Foto: Stanislav Moshkov

Sotside esimees ei eita, et poliitikud on osalenud ja osalevad ka tulevikus meelelahutuslikes saadetes, kuid see on lõppkokkuvõttes iga poliitiku enda otsustada, kas ta võtab neist osa või mitte. „Meediaväljaannetel on täielik vabadus formaatides ja poliitikutel on õigus otsustada, kas nad seal osalevad või mitte. Praegu ütlevad esimehed seda, et antud formaadis ei osaleta.“

Poliitringkondades levib kuuldus, et Kanal 2 ikkagi läheb debatiga edasi, ainult et poliitikuid seal ei näe. Iseküsimus on, mida see otsus erakondade valimistulemustele tähendab. Debatt toimuks 27. veebruari õhtul kell pool kümme. E-hääletamine lõppeb aga samal päeval ja loetud tunnid varem ehk kell kuus. Uuesti saab hääletada alles valimispäeval ehk 3. märtsil. Päev enne seda toimub aga ETV peaministrikandidaatide debatt.